Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Andy Smith viihtyy Valkeakoskella – ”Rakastan tulla töihin joka päivä”

Päävalmentaja Andy Smithin haastattelusarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa tutustutaan Smithin arkeen Hakassa ja Valkeakoskella sekä luodaan katsetta alkukauteen.

FC Haka kartoitti eri valmentajavaihtoehtoja jo viime kesänä, jolloin Smithin nimi nousi listalle. Osapuolet tapasivat ensimmäisen kerran Crusaders-ottelun yhteydessä Belfastissa, jonka jälkeen pyörät lähtivät hiljalleen pyörimään.

– Menin katsomaan, kun Haka palasi Belfastissa Crusadersia vastaan ja seurasin joukkuetta. Sen jälkeen keskustelimme ja tapasin seurajohtoa muutaman kerran. Ihmiset olivat hyvin mukavia, lämpimiä ja auttavaisia. Meillä oli pari hyvää lounasta ja nyt olen täällä. Nyt aurinko paistaa taas lumisen talven jälkeen, Smith heittää auringonpaisteisella Tehtaan kentällä.

Suomalainen jalkapallo ei ollut hänelle täysin outo, mutta isossa kuvassa Veikkausliiga ja sen joukkueet olivat hänelle pääosin vieraita.

– Katson aina paljon jalkapalloa, joten tiesin joitain joukkueita. Tiesin liigasta esimerkiksi, että sitä pelataan eri tahtiin kuin useimpia muita Euroopan sarjoja, mutten tiennyt pelaajia tai sellaisia yksityiskohtia.

Ensikontaktin jälkeen Smith otti kuitenkin Veikkausliigan ja Hakan seurantaan valmistautuakseen mahdolliseen pestiin, vaikka sopimus ei ollut vielä varma.

– Olisi typerää olla tekemättä niin, sillä halusin olla valmistautunut. Halusin tietää sarjasta, sen pelaajista ja joukkueista mahdollisimman paljon ollakseni valmis, jos minut valitaan tehtävään.

Smithin sopimus julkaistiin marraskuussa ja hän otti joukkueen ohjat käsiinsä joulukuussa joukkueen aloittaessa harjoitukset. Hänen ei ole tarvinnut katua päätöstään.

– Olen rakastanut olla täällä ja tyttöystäväni on tykännyt myös. Täällä on todella mukavia ystäviä. Paikka on rauhallinen ja rakastan tulla töihin joka päivä.

Vapaa-aika on jalkapallohullulle Smithille häilyvä käsite, sillä hän kotonakin TV:ssä saattaa pyöriä Veikkausliiga ja hän on muistivihko kädessä. Muuten aika kentän ulkopuolella sujuu rauhallisissa merkeissä.

– Katselen muita Veikkausliigan pelejä, juttelen perheeni kanssa ja joskus käyn heittelemässä dartsia. Olen jo täälläkin käynyt heittelemässä.

– Vapaapäivinä saatamme käydä tyttöystäväni kanssa Helsingissä tai Tampereella. Täällä on kauniita järviä ja yritän ottaa kaiken irti, sillä tämä on kaunis maa. Täällä voi käydä myös kalassa ja yritän tehdä sitä kesän kuluessa.

Smith tuli Valkeakoskelle tyttöystävänsä kanssa, joka on ehtinyt ottaa kaupungin paremmin haltuunsa.

– Hän tykkää käydä kävelyillä täällä luonnossa ja järvien ympäristössä. Hän on todella nauttinut täällä olosta.

Smithin ulkoinen olemus muhkealla punertavalla parralla ja useine tatuointeineen erottuu Valkeakosken katukuvassa ja hänet on ehditty jo panna merkille.

– Joskus minut on tunnistettu kadulla, mutta rehellisesti sanottuna en pyöri kaupungilla hirveästi. Jos tarvitsen maitoa, käyn hakemassa maitoa, mutta pysyttelen aika paljon kotona.

Tämän kauden joukkueesta iso osa asuu Valkeakoskella ja myös Smithille muutto Valkeakoskelle oli itsestäänselvyys.

– Mielestäni on tärkeää, että kaikki ovat lähellä töitä. En voi vaatia missä pelaajat asuvat, mutta minulle oli heti alusta asti selvää, että haluan asua Valkeakoskella esimerkiksi Tampereen sijaan. Asuntoni on kymmenen minuutin kävelymatkan päässä työpaikalta ja se on täydellinen asia. Mielestäni se on myös tärkeä pelaajille asua lähellä, ettei tarvitse miettiä matkustamista harjoituksiin. Itse halusin jo pelaajana asua mahdollisimman lähellä harjoituskenttää.

FC Hakan kausi on lähtenyt liikkeelle lupaavasti ja Haka on tiukasti mukana kärkitaistelussa. Haka on tällä hetkellä kuudentena, mutta eroa kolmantena olevaan SJK:hon on neljä pistettä ja Hakalla on peli vähemmän pelattuna.

– Kausi on alkanut ihan hyvin. Olemme pelanneet ihan hyvää jalkapalloa, mutta välillä pelien sisällä emme ole aivan yltäneet tasollemme. Meille on tullut täksi kaudeksi paljon uusia pelaajia ja siinä kestää hetki ennen kuin palaset loksahtavat kohdilleen. Tässä sarjassa on joukkueita, joiden runko on pysynyt vuosia samana ja heillä on jo oma rakenteensa. Meillä sitä ei vielä ole

Hakan joukkue muuttui paljon täksi kaudeksi ja se on näkynyt alkukauden pelaamisessa lievänä epätasaisuutena, mutta siitä huolimatta Haka on pystynyt saamaan tuloksia. Smith uskoo parempaa olevan vielä luvassa.

– Meillä tulee olemaan ylä- ja alamäkiä, mutta meidän täytyy pitää keskittymisemme tavoitteessamme ja jatkaa kovaa työntekoa ja uskoa itseemme. Siihen menee aikaa ennen kuin kaikki tulee yhteen, mutta muuten olen alkuun hyvin tyytyväinen.

– Pelaajat tutustuvat vielä toisiinsa. Meillä on myös sellaisia pelaajia, jotka eivät välttämättä ole pelanneet vähään aikaan ennen tänne tuloaan. Heidän kroppansa vielä totuttautuvat siihen, että he pelaavat isoja minuutteja.

Nimityksensä jälkeen Smith korosti korkeaa vaatimustasoa joukkueen sisäisessä tekemisessä ja on tyytyväinen miten pelaajat ovat reagoineet kauden aikana.

– Olen vaativa ja minun joukkueessani laadun tason pitää olla korkealla. Se on hyvin tärkeää. Mielestäni pelaajat ovat vastanneet siihen erinomaisesti.

Kuten kaikilla valmentajilla, niin Smithillä on myös oma pelifilosofiansa jonka uskoo tuottavan parhaat mahdolliset tulokset. Kaikkien ryhmitysnumeroiden, hyökkäysmallien, taktiikka-analyysien ja pelidatan alta löytyy kuitenkin varsin simppeli punainen lanka, jota Smith pitää ydinfilosofianaan.

– Haluan, että pelaajani nauttivat ja saavat joka viikosta jotain. Heidän pitää lähteä harjoituksista siten, että he ovat saaneet niistä jotain. Haluan heidän kuuntelevan, oppivan ja menevän kentälle hymy huulilla nauttimaan ja viihdyttämään. Tärkeintä on nauttia pelaamisesta ja toivottavasti se näkyy sitten kentällä, Smith päättää.

Smithin haastattelusarjan ensimmäinen osa on luettavissa täältä ja toinen täältä.

FC Haka on seuraavan kerran tositoimissa perjantaina 7.6., kun IFK Mariehamn saapuu Tehtaan kentälle vierailulle. Muista hankki lippusi kello 18.00 alkavaan otteluun! Lipun saat ostettua täältä.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT