Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Andy Smith kypsyi rauhassa päävalmentajaksi – ”Koen itseni johtajaksi”

FC Hakan päävalmentaja Andy Smithin haastattelusarjan toisessa osassa tutustutaan lähemmin Smithin valmennusuraan. Smithin matkan varrelle on mahtunut paljon ennen päätymistään FC Hakan päävalmentajaksi.

Smithin pelaajaura päättyi vuonna 2015, kun hän pelasi Portugalin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Moura AC:ssa.

Portugalilla on ollut lopulta iso vaikutus Smithiin niin elämän kuin jalkapallon kannalta.

– Jalkapalloilullisesti tekninen puoli on siellä isossa roolissa ja elämä siellä on hyvin rentoa, rauhallista ja miellyttävää. Olet merenrannalla, laitat aamulla sandaalit ja shortsit jalkaan ja menet töihin. Onhan se rentoa ja hieman toisenlaista elämää.

Samaan aikaan hän otti ensimmäisiä todellisia askeleitaan valmentajana toimiessaan päävalmentaja Bruno Ribeiron apuna.

– On se sitten Espanja, Hollanti tai Portugali, jokaisella maalla on omat pienet pelilliset asiat, joista voit oppia.

– Samalla vuorovaikutus erilaisten ihmisten kanssa on minulle erittäin tärkeää, sillä voit oppia heiltä paljon. Oli se sitten pelaajana tai nyt valmentajana, niin ihmiset tulevat erilaisista paikoista ja kulttuureista ja jokaiselta voi ammentaa joitain oppia.

Pelaajaurallaan Smith pelasi muun muassa pitkän uran Valioliigassa luoneen Neil Warnockin alaisuudessa ja lisäksi häntä ovat käskyttäneet myös Skotlannin maajoukkueen päävalmentajana pitkään toiminut Craig Brown, Brittein saarilla uraa luonut Billy Davies ja Pohjois-Irlannin päävalmentajana työskennellyt Sammy McIlroy.

– Neil Warnock on ehdottomasti yksi, joka jätti jälkensä. Hänen alaisuudessaan pojista tuli miehiä ja hän auttoi siinä muutoksesta, kun nousi juniorijoukkueesta miesten joukkueeseen. Piti näyttää luonnetta, piti kantaa vastuunsa ja piti ottaa oma paikkansa.

– Muista valmentajista Etienne Delangre oli hyvin rauhallinen, rento sekä antoi pelaajille vapauksia ja taktinen pelaaminen oli isossa roolissa. Maajoukkuevalmentaja Sammy McIlroy oli pelaajien valmentaja, joka osasi antaa pelaajille hienosti itseluottamusta ja edesmennyt Craig Brown oli hieno mies ja hänellä oli iso merkitys skotlantilaiselle jalkapallolle, Smith luettelee.

– Keskusteltuasi heidän kanssaan luulisit tunteneesi heidät vuosia. He osasivat antaa pelaajille runsaasti itseluottamusta, Smith jatkaa.

Juuri valmentajien henkinen vaikutus pelaajiin on asia, jonka Smith on ottanut mukaan omalle valmennusuralleen.

– Pelaajana halusin vain, että valmentajat olisivat kanssani rehellisiä ja sitä pyrin olemaan myös omien pelaajieni kanssa. Luonnollisesti uralleni on osunut myös sellaisia valmentajia, jotka eivät ole olleet rehellisiä ja joista minulla ei välttämättä ole niin paljon hyvää sanottavaa, mutta en lähde heitä tässä nyt nimeämään.

– Kaikilla valmentajilla on ollut hyvät ja huonot puolensa. Täytyy myös muistaa, että minulla oli pelaajana myös omat huonot puoleni ja kyseenalaistin jatkuvasti, Smith nauraa.

Smithin valmentajista Warnock nousee omalla ansiolistallaan ylitse muiden. 75-vuotias valmentajalegenda on pitkän uransa aikana valmentanut muun muassa Sheffield Unitedia, Crystal Palacea, Queens Park Rangersia, Leedsiä, Cardiffia, Huddersfieldiä ja viimeksi Aberdeenia.

– Hän antaa pelaajille vastuuta ja luottoa, ja se on sitten pelaajasta kiinni sen jälkeen. Pelaajana vain haluat, että valmentaja on sinulle rehellinen. Pelaajat vain rakastavat häntä – eivät tietenkään kaikki – mutta minä rakastin häntä. Hän antoi sinun olla oma itsesi ja antoi sinun näyttää tunteesi. Jos et ollut hyvä, hän kertoi sen sinulle, jos olit hyvä, hän kertoi sen sinulle.

– Kaikki oli vain yksinkertaista ja helppoa. Hän halusi pelaajien nauttivan jalkapallosta ja se oli tärkeintä. Jos voitit, niin voitit ja jos hävisit, niin sitten hävisit. Hänessä oli vain se jokin ja kunnioitan häntä suuresti ja olen hänen kanssaan edelleenkin yhteyksissä. Jos en hyödynnä hänen neuvojaan ja tietotaitoaan, niin sitten minussa on jotain vikaa, Smith kehuu entistä luotsiaan.

Ensimmäisen varsinaisen valmennuspestinsä Smith sai vuonna 2014 pelatessaan Mourassa. Portugalilaisvalmentaja Bruno Ribeiro otti valmennuksesta kiinnostuneen Smithin siipiensä alle ja kaksikko toimi vuosien varrella useissa seuroissa yhdessä. Heidän tiensä kohtasivat ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, kun Ribeiro siirtyi pelaajaksi Sheffield Unitediin. 15 vuotta myöhemmin Ribeiro pirautti entiselle pelikaverilleen ja kysyi kiinnostusta siirtyä Portugaliin ja lopulta kaksikon yhteistyö jatkui useita vuosia.

Mouran jälkeen he toimivat portugalilaisessa Pinhalnovensessa ja Portugalin pääsarjajoukkue Vitoria Setubalissa. Sen jälkeen tie vei Bulgarian suurseura Ludogoretsiin ja Portugalin kakkostason Academico Viseun kautta Championshipissä pelanneeseen Port Valeen.

– Bruno oli hyvin rauhallinen ja työssään hyvin elegantti. Täysin päinvastainen kuin minä siis, Smith heittää.

– Ehkä se johtuu myös kulttuurista, kun hän on portugalilainen ja minä tulen Belfastista. Hän oli kärsivällinen, tiesi paljon pelistä ja mitä hän halusi.

– Meillä oli erittäin hyvä yhteistyö hänen kanssaan. Hän tiesi aina mitä saa minusta eikä hänen tarvinnut koskaan kyseenalaistaa sitoutumistani. Jos olen ”all-in”, niin sitten olen ”all-in”.

Kaksikon vaiherikkain pesti osui Ludogoretsiin, jossa aika jäi lopulta lyhyeksi erinäisten seikkojen takia. Joukkueeseen palkattiin muun muassa pelaajia, joista valmennusjohto ei ollut tietoinen ja seurajohto halusi vaihtaa joukkueen aikatauluja, jotta myös seurajohdon vaimot ja tyttöystävät pääsisivät katsomaan harjoituksia.

– Eri seuroissa on eri hierarkia siitä kuka tekee valinnat joukkueeseen hankittavista pelaajista, ja pelaajia saattoi tulla harjoituksiin etkä tiennyt keitä he olivat.

Bulgariassa tapahtui myös ikävä välikohtaus, joka oli lopulta viimeinen niitti. Tuntemattomat henkilöt käyttäytyivät uhkaavasti räjäytellen muun muassa ilotulitteita ja yrittäessään kaataa aidan.

– Olimme illastamassa asunnolla ja katsomassa samalla jalkapalloa, kun ulkoa alkoi kuulua jotain metakkaa. Se oli pelottava tilanne, kun ei tiennyt mitä tulee tapahtumaan ja oli perhettä ja muuta. 

Smith antaa kiitosta entisille valmentajilleen, joilta hän on imenyt vaikutteita vuosien varrella.

– Voit oppia paljon eri ihmisiltä ja se on samalla osa koulutustasi. Jos työskentelet sellaisen henkilön kanssa, joka on samanlainen kuin sinä, se ei tule toimimaan.

Persoonien erilaisuus on myös yksi syy miksi Smithin aisapariksi Hakaan valikoitui Sander Guerreiro. Rauhallinen portugalilainen tasapainottaa tulisieluista Smithiä.

– Sander on täysin erilainen kuin minä. Sen vuoksi yhteistyömme myös toimii.

Smith on ollut valmentajana aina Portugalin nelostasolta pääsarjaan ja Bulgarian huippujoukkueesta Englannin Championshipiin. Samalla hän on nähnyt laajan kirjon eritasoista jalkapalloa.

Oltuaan usean kauden ajan apuvalmentajana, alkoi Smithin takaraivossa kolkutella entistä vahvemmin ajatus ryhtymisestä päävalmentajaksi.

– Pääsin apuvalmentajana näkemään useita eri sarjoja ja joukkueita ja hiljalleen mielessä kypsyi ajatus, että haluan ottaa valmentajana seuraavan askeleen ja haluan tulla päävalmentajaksi.

– Halusin johtaa joukkuetta. Uskoin pystyväni siihen ja mielestäni minulla oli siihen tarvittavat työkalut ja oikeanlainen mentaliteetti johtaa joukkuetta. Koen itseni johtajaksi ja kun saat siitä hieman esimakua, niin haluat aina isomman palasen, Smith avaa päätymistään päävalmentajaksi.

Smithin nimityksen jälkeen suomalaismediassa tartuttiin erityisesti kiinni siihen, että hänen CV:ssä on tyhjää vuosien 2016-22 välillä.

– Suoritin sinä aikana muun muassa kaikki valmentajatutkintoni. Olin myös jonkin aikaa poissa, kun minulle hyvin läheinen ihminen oli vakavasti sairaana ja ikävä kyllä menehtyi. Minulla meni pari vuotta rakentaa itseni ja perheeni uudelleen.

– Loppujen lopuksi tämä on vain jalkapalloa. Se on vain pallo, jonka perässä juostaan. Elämässä on isompia ja tärkeämpiä asioita, Smith muistuttaa.

Smith sai tauon aikana valmennustarjouksia, mutta ei halunnut kiirehtiä paluuta valmennustöihin.

– Minulla oli mahdollisuuksia mennä valmentamaan ja hyviäkin tarjouksia, mutta en kokenut olevani silloin vielä täysin valmis. Jos pää ei ole täysin mukana, niin en tekisi itselleni tai seuralle oikeutta. Täytyy olla kärsivällinen ja odottaa oikeaa hetkeä, jolloin sekä sinä että perhe ovat valmiita siihen.

Taukonsa aikana Smith vieraili myös eri seurojen luona tutustumassa niiden toimintaan. Hän oli muun muassa Liverpoolissa, Glasgow Rangersin ja Barcelonan organisaatioissa ammentamassa vaikutteita.

– Kun pääsee olemaan huippuvalmentajien kanssa huippuympäristössä, niin sain niistä enemmän kuin esimerkiksi työskennellessäni joissain muissa paikoissa.

Suurseurojen kirkkaista valoista on pitkä matka Valkeakoskelle ja Tehtaan kentälle ja Smith tiedostaa realiteetit.

– Kaikki pyrkivät pääsemään niihin huippujoukkueisiin ja –sarjoihin, mutta olen tällä hetkellä erinomaisessa paikassa täällä FC Hakassa. Veikkausliiga on hyvä sarja, mutta kun sitä verrataan Valioliigaan, niin onhan se eri maailma. Voin vain tulla töihin, antaa kaikkeni ja se tulee mitä tulee.

Smith sai ensimmäisen päävalmentajapestinsä kesällä 2022, kun Slovakian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Dubnica kiinnitti pohjoisirlantilaisen käskijäkseen. Smithin mukana Slovakiaan matkasi myös Guerreiro.

Aika Slovakiassa jäi kuitenkin vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Dubnicalla oli ollut taloudellisia vaikeuksia ja Slovakian liitto oli asettanut sille taloudellisia rajoitteita sekä antanut pisterangaistuksia.

– Siellä oli kiva projekti menossa, mutta aikamme siellä jäi lyhyeksi taloudellisten asioiden vuoksi. Pelasimme hyvin, saimme hyviä tuloksia ja nautin ajastani siellä. Joskus on vain asioita joihin et voi itse vaikuttaa.

– Se on vaikeaa, kun joukkueelle ei maksettu palkkoja, sillä täytyyhän kaikkien elää. En tykännyt olla sellaisessa tilanteessa.

Seuraavaksi Smith päätyi FC Hakaan, josta lisää keskiviikkona ilmestyvässä kolmannessa jaksossa.

Haastattelusarjan avausosa on luettavissa täältä.

FC Haka on seuraavan kerran tositoimissa perjantaina 7.6., kun IFK Mariehamn saapuu Tehtaan kentälle vierailulle. Muista hankki lippusi kello 18.00 alkavaan otteluun!

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT