Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Tainio luottavaisena kauteen – ”Olen joukkueeseen tosi tyytyväinen”

FC Hakan kolmas peräkkäinen Veikkausliigakausi kolkuttelee jo oven takana. Koskilaisjoukkue lähtee kauteen varovaisen toiveikkaana, mutta samalla itseluottamusta uhkuen.

Hakan joukkue on kokenut pienimuotoisia muutoksia talven aikana. Vaihtuvuutta on tullut niin pelaajistoon, valmennukseen kuin pelitapaan. Viime kauteen verrattuna Hakan lähtöasetelmat kauteen ovat huomattavasti paremmat. Joukkue saatiin ajoissa kasaan ja talven tulokset ovat olleet odotuksia nostattavia.

– Saimme suhteellisen nopeasti joukkueen kasaan ja olin hyvin tyytyväinen meidän tammi- ja helmikuuhun, mutta maaliskuu oli aika rikkonainen sairasteluiden takia. Kun saamme taas porukan kokoon ja arjen rullaamaan, niin saamme vielä hyvän loppuvalmistautumisen liigaan. Laadukkaasta päivittäisestä työstä kaikki lähtee.

– Joukkue on hyvissä ajoin kasassa ja olemme välttyneet loukkaantumisilta koko talven. Kenelläkään ei ole ollut mitään isompaa, vaan pelkästään pieniä vaivoja, joten täytyy antaa kiitosta fysiikkapuolen valmentajillemme. Sairasteluja on ollut, mutta niitä on ollut kaikilla muillakin, FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio avaa joukkueen talvea.

Hakaan on tullut täksi kaudeksi mielenkiintoisia pelaajia. Raamikas toppari Anthony Herbert on nopeasti osoittanut olevansa laatupelaaja joukkueelle, Elias Collin on lupaava nuorten maajoukkuepelaaja, lahjakas laitapuolustaja Vigori Gbe, Atte Sihvonen oli Ykkösen viime kauden parhaimpia puolustavia keskikenttäpelaajia, hyökkäävä keskikenttäpelaaja Oliver Whyte on Uuden-Seelannin mestari ja maalikuningas, kreikkalaisamerikkalainen Stavros Zarokostas on liigan nopeimpia pelaajia ja Lee Erwinillä on tilillään yli 100 ottelua kovatasoisessa Skotlannin pääsarjassa sekä kokemusta myös Englannin Championshipistä. Tainion apuna valmennuksessa kaksi edelliskautta toiminut Mikko Manninen siirtyi viime kauden päätteeksi EIF:n päävalmentajaksi ja Tainion uudeksi apumieheksi saapui Ossi Virta.

Paperilla kaikki näyttää hyvältä ja talvella pelikin on pyörinyt mallikkaasti. Tainio myhäileekin tyytyväisenä joukkueesta puhuttaessa.

– Olen joukkueeseen tosi tyytyväinen. Pitkään on töitä tehty taustalla, että saatiin joukkue ajoissa kasaan. Tuntuu, että pelaajien on helppo tulla meille. Hakassa on perhekeskeinen tunnelma ja uudet pelaajat ovat aina tunteneet itsensä tervetulleiksi ja päässeet hyvin mukaan joukkueeseen.

Tainio nostaa tulokkaista muutaman nimen, joita kannattajien kannattaa erityisesti pitää silmällä.

– Katseet kohdistuvat etenkin hyökkäyspäähän ja sieltä odotetaan maaleja. Lee Erwin on pelannut yli 100 ottelua Skotlannin Valioliigassa ja tehnyt siellä maaleja. Toinen on Stavros Zarokostas, joka on raketinnopea ja on osoittanut talvella, että pallo löytää tiensä verkkoon. Lisäksi Anthony Herbert ja Atte Sihvonen ovat näyttäneet todella hyviltä talven aikana. Olen joukkueeseen kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen ja olemme löytäneet meidän budjetille erinomaisen joukkueen.

Edellisen 1,5 vuoden aikana Tehtiksen kannattajien suosikkipelaajaksi noussut Luiyi de Lucas oli jättämässä joukkuetta jo viime kauden jälkeen. Kun topparin viritykset ulkomaan kentille kariutuivat, päätti de Lucas Haka-fanien iloksi palata vielä valkopaitaan.

– Se oli tietenkin hyvä uutinen meille. Häneltä löytyi Suomesta kiinnostusta muistakin seuroista, mutta hän ilmoitti meille, että tulisi mieluummin ensisijaisesti meille. Onneksi saimme hänet takaisin, iloitsee Tainio.

Viime vuonna Hakan teemana oli dynaamisuus. Vastustajaan iskettiin kiinni aggressiivisesti ja prässitaso oli korkealla. Hyökkäyspelaaminen oli nopeaa ja suoraviivaista. Maalit olivat kuitenkin kortilla ja sitä kautta pistepussin kartuttaminen oli haasteellista.

Täksi kaudeksi pelitavan slogan on muuttunut. Pelitavan muutos ei jää pelkän sloganin tasolle, vaan kentällä on nähty pallollisempi Haka, joka etenee hyökkäysvaiheeseen entistä pallollisemmin ja monipuolisemmin.

– Kontrolli on varmaan sellainen hyvä avainsana. Pyrimme kontrolloimaan enemmän sekä hyökkäys- että puolustuspelaamisessa. Haluamme olla organisoituneempia ja kontrolloidumpia kuin viime kaudella. Emme ole ihan niin suoraviivaisia, vaikka päätavoitteena on edelleen päästä vastustajan linjan taakse. Haluamme rakentaa maalipaikkoja monin eri tavoin. Sitä varten on painettu hommia koko talvi ja se on näkynyt talven peleissä. Olemme pystyneet luomaan maalipaikkoja monipuolisesti sekä laidoilta että keskeltä ja eri tyyleillä.

Haka pelasi tuloksellisesti vahvan talven. Liigacupissa se selvitti tiensä aina välierään saakka ja finaalipaikka karkasi vasta rangaistuspotkukilpailussa. Ainoa tappio tuli kenraaliharjoituksessa KPV:tä vastaan. Vaikka hyvät tulokset tuovat mukaan itseluottamusta, niin Veikkausliigaan ei tule yhtään pistettä mukana.

– Talven pelit ovat aina talven pelejä eikä niitä tuloksia kannata liikaa tuijottaa, mutta kyllähän se tuo luottoa, että olemme oikealla tiellä.

Veikkausliiga alkaa lauantaina 2.4. ja Haka pääsee korkkaamaan kauden heti Tehtaan kentällä. Sarja-avaus on herkullinen, kun edessä on Pirkanmaan paikallisottelu Ilvestä vastaan. Kahtena edelliskautena ensimmäiset pelit ovat olleet Hakalle vaikeita.

– Kauden alku tulee olemaan tärkeä ja meillä on mahdollisuus siinä ottaa pisteitä. Kahtena edelliskautena emme ole pisteitä saaneet ja se on näkynyt sitten myöhemmin itseluottamuksessa.

– Tuloksen tekeminen on yksi sellainen iso teema mitä olemme yrittäneet iskostaa sisään. Vaikka olisi huono päivä, niin olisi tärkeä saada tulosta aikaiseksi. Edelliskausina on ehkä näkynyt sellainen tietynlainen naiivisuus. Tällä kaudella olen luottavainen ja meillä on edelliskausia parempi joukkue. Tämä on Haka-aikani paras Haka.

Yksi Hakan kompastuskivistä edelliskausina on ollut heikko kotisaldo.

– Se on yksi asia mihin on tultava petraus. Olemme saaneet luvattoman huonoja tuloksia kotikentällä. Olemme käyneet sitä läpi ja ehkä olemme halunneet olla liian viihdyttäviä, ja sen takia tulokset ovat kärsineet.

Haka päätti viime kauden upeasti pelaten viimeiset kahdeksan ottelua ilman tappiota. Samalla syksyn pimenevissä illoissa Tehtiksellä koettiin hienoja hetkiä ja yleisö heräsi vahvasti joukkueen taakse. Tainio haluaa saada yleisön joukkueen tueksi heti avauspotkusta lähtien.

– Haluamme pelata kotona alusta asti siten, että saamme yleisön mukaan. Kotiyleisö antaa aina massiivisen buustin koko joukkueelle. Toivottavasti uusi pelityyli viihdyttää katsojia ja tulokset ovat sen mukaisia.

– Koskilainen yleisö on vaativaa ja niin pitääkin olla, sillä heitä varten me tätä teemme. Tänä vuonna haluamme antaa heille vastinetta. Tehtiksen pitää olla paikka, jossa Hakalle ei v*ttuilla, Tainio heittää siteeraten Kontio ja Parmas -ohjelmaa.

Veikkausliigasta on odotettavissa lähtökohtaisesti erittäin mielenkiintoinen ja tasainen. Hallitseva mestari HJK on kaikkien papereissa selvä suosikki, mutta sen jälkeen on ennakkokaavailuissa tasaista.

Viime kauteen verrattuna Veikkausliigassa on yksi uusi joukkue, kun perinteikäs VPS nousi Ykkösen voittajana takaisin Veikkausliigaan. Nousun taustalla oli vahvasti myös koskilainen kädenjälki, sillä Vepsun päävalmentajana on koskilaislähtöinen Haka-kasvatti Jussi Nuorela ja legendaarinen maalitykki Kalle Multanen oli viime kaudella vaasalaisten paras maalintekijä. Lisäksi hyökkääjä Aleksi Pahkasalolla on koskilaisjuuria ja kapteeni Sebastian Strandvall pelasi usean kauden ajan Hakassa.

Kun Ykkösestä nousi vain yksi uusi seura viime kauden jälkeen, niin lähtökohtaisesti sarja on kokonaisuudessaan vahvempi. HJK on rymistellyt isolla rahalla siirtomarkkinoilla, mutta sen jälkeen talven aikana joukkueissa tapahtuneet muutokset ovat tuoneet joukkueita lähemmäs toisiaan. Ennakkoon ero kärjen ja hännän välillä on pienempi kuin moneen vuoteen.

– Tällä hetkellä on sellainen kuva, että sarjasta tulee aika tasainen. HJK on omassa kastissaan ja varmaan varmistaa mestaruuden jo ennen juhannusta, Tainio heittää painetta Helsingin suuntaan.

– Sen jälkeen alapuolella on tosi tasaista. Viimeisestä sijasta toiseen sijaan, jokainen voi voittaa kenet tahansa. Joukkueet ovat tällä kaudella panostaneet ja sarja on kova, arvioi Tainio.

Tulevan kauden yllättäjäksi Tainio nostaa Liigacupin voittaneen FC Hongan.  

– Honka on ollut talven aikana hyvä. Viime kausi oli heidän odotuksiin nähden huonoa, mutta nyt siellä näyttää hyvältä. Sen jälkeen on monia kysymysmerkkejä, kuten esimerkiksi FC Inter ja HIFK, joissa sekä joukkue että valmennus ovat vaihtuneet kauden aikana.

Veikkausliigassa pelataan tällä kaudella aiemmilta vuosilta tutulla sarjajärjestelmällä. Kahden pelatun kierroksen jälkeen sarja jakautuu kuuden parhaan Mestaruussarjaan ja kuuden heikoimman Haastajasarjaan. Jatkosarjojen jälkeen edessä on vielä eurolopputurnaus, jossa mukana ovat ilman europaikkaa jääneet Mestaruussarjan joukkueet sekä Haastajasarjan kärkijoukkueet. Lopputurnauksen voittaja saa Suomen viimeisen paikan ensi vuoden Konferenssi-liigaan. Kahtena edelliskautena eurolopputurnaus on jäänyt pelaamatta koronan siirrettyä otteluita sen verran, ettei sitä ollut aikataulullisesti mahdollista pelata.

Tainio ei edelliskausista oppineena lähde naulaamaan tavoitteita seinään, vaan toivoo tällä kertaa tekojen kentällä puhuvan puolestaan.

– Jos viimeiset kaksi kautta on paukuteltu, että mennään kuuden joukkoon, niin otetaan tällä kertaa vähän rauhallisemmin ennakkohehkutuksen kanssa, ja lähdetään kliseisesti voittamaan ottelua kerrallaan.

Kuuntele Tainion mietteitä myös tuoreimmasta Hacastista. Tainion jakso sekä kaikki muut jaksot ovat kuunneltavissa Suplasta.

FC Hakan kausi alkaa lauantaina, kun Haka kohtaa Tehtaan kentällä paikallisvastustaja Ilveksen kello 17.00 alkavassa ottelussa. Lipunmyynnistä sekä muista otteluun liittyvistä käytännöistä lisätietoa löytyy täältä.

Kuvat: Jussi Rämä ja Juhani Järvenpää

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT