Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Old Boys -tapahtuma kerää Hakan legendoja Tehtikselle – Timi Lahti mukana ensimmäistä kertaa

Kaikki Hakan entiset pelaajat ja taustahenkilöt on kutsuttu lauantaiseen SJK-otteluun kunniavieraiksi. Perinteiseen Old Boys -tapahtumaan on tulossa ensimmäistä kertaa myös FC Hakaa vuosina 2007, 2010-11 edustanut Timi Lahti.

Lahti aloitti Veikkausliigauransa juuri FC Hakasta. Lahti käväisi Hakassa tutustumassa jo vuonna 2007, mutta lähti sen jälkeen kolmeksi vuodeksi Italiaan Padovan organisaatioon. Sen jälkeen hän palasi Hakaan.

– Debytoida voi vain kerran ja minä tein sen Hakassa elokuussa vuonna 2010 Anjalankoskella, kun kentät olivat vielä ruohoa eikä tekiksiä niin kuin nykypäivänä. Se oli mahtavaa, Lahti muistelee.

Lahti pelasi pitkän ja menestyksekkään uran Veikkausliigassa edustaen Hakan lisäksi myös HJK:ta, VPS:aa, FC Lahtea ja IFK Mariehamnia. Elävimmät muistot vastustajan puolelta osuvat HJK-aikoihin.

– Minullahan kävi niin, että kun siirryin Klubiin, niin minun ensimmäinen pelini oli Schalkea vastaan ja toinen Hakaa vastaan Tehtiksellä. Ei olisi voinut paljon pahempia vastustajia pyytää.

– Siinä ensimmäisessä pelissä Hakaa vastaan oli paljon latausta, kun vielä kahdeksan päivää ennen olin kotikopissa ja nyt siinä erittäin nihkeässä vieraskopissa. Siinä pelissä oli eniten latausta ja erikoisjännitystä. Toinen hyvin muistissa oleva peli on se kuuluisa ”kahden pallon peli”.

Ura päätökseen viime kauden jälkeen

Lahti voitti urallaan Veikkausliigan kolmasti ja kerran Suomen Cupin. Viime kauden päätteeksi hän päätti kuitenkin ripustaa nappikset naulaan.

– Ihan on hyvin mennyt lopettamisen jälkeen. Sitä tuli pelattua kuitenkin niin pitkään jalkapalloa ja sain lopettaa ihan omilla ehdoillani. Viimeinen kausi IFK:n kanssa oli niin vaikea, ja säilyminen oli meille kuin mestaruus, niin pystyi hyvillä fiiliksillä lopettamaan. Oli aika tehdä jotain uutta, Lahti avaa lopettamispäätöstään.

Vaikka häntä ei enää Veikkausliigakentillä nähdä, niin aivan täysin hän ei ole lopettanut pallon perässä juoksemista. Lahti nähtiin talvella KaDyn futsalmiehistössä ja paluu vehreämmille kentille ovat myös mahdollisia.

– Jyväskylän alueella on monta alemmissa sarjoissa pelaavaa joukkuetta ja on sieltä jostain tullut hieman kyselyitäkin, että jos haluan liittyä treeneihin. Jätetään nyt pieni takaportti auki, jos vielä menisi johonkin aladivariin pelaamaan. Ennen sitä aion kuitenkin nauttia ensimmäisestä oikeasta kesälomasta 20 vuoteen.

15.7.2011, Tehtaan kentt?, Valkeakoski..Veikkausliiga 2011, FC Haka – JJK Jyv?skyl?..Timi Lahti – Haka..

Jalkapallo on edelleen keskeisessä osassa Lahden elämää, kun hän toimii tätä nykyä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen (JPY) yhteyspäällikkönä.

– Työssä on vähän uutta sekä vanhaa. Toimin jo pelaajayhdistyksen hallituksessa edelliset yhdeksän vuotta ja siinä mielessä tiesin mistä on kyse. Ajankäyttö on tähän mennessä ollut suurin haaste. Kun oli pelaajana harjoitukset, niin päivä saattoi kestää kolme tuntia, mutta nyt vedetään kahdeksantuntisia päiviä. Mitään isoja shokkeja ei ole kuitenkaan tullut vastaan.

Haka vaalii historiaansa

Yhtenä Lahden toimenkuvana uudessa työssään on juurruttaa jalkapallokulttuuria Suomeen muun muassa alumnitoiminnalla. Hakan Old Boys -tapahtumaa vastaavaa tilaisuutta ei juuri muissa suomalaisseuroissa harrasteta. Hakassa halutaan kunnioittaa ja huomioida kaikkia niitä, jotka ovat olleet luomassa seurakulttuuria ja -tarinaa.

Lahti nostaakin seuralle hattua kulttuurin vaalimisesta.

– Mielenkiinnolla olen tulossa tapahtumaan. En ole vähään aikaan Koskissa käynytkään muuten kuin vastustajapelaajana. Täytyy antaa Hakalle tästä iso respect, sillä kovinkaan monella ei vastaavanlaista toimintaa ole ja siellä on tehty hienoa työtä.

Lahti ei ymmärrettävästi pelaajauransa aikana pystynyt tapahtumiin ottaa osaa, mutta tilaisuuden tullen ei aikonut jättää sitä käyttämättä. Lahden lisäksi tapahtumassa on mukana noin 100 entistä Hakalaista ja nuorimpien sekä vanhimpien väliin mahtuu vuosikymmenten verran Haka-henkeä.

– Kiva nähdä vanhoja pelikavereita. On paljon sellaisia joiden kanssa ei ole välttämättä tullut niin pidettyä yhteyttä, niin mukava kuulla mihin urat ovat vieneet. Muuten odotan sellaista rentoa yhdessäoloa ja varmasti mielenkiintoinen kokemus. Hakakin on niin perinteikäs seura, että pelaajia on paljon eri-ikäisiä, ja on mielenkiintoista nähdä muodostuuko jotain kuppikuntia.

Lahti on hieman ehtinyt seurata myös nyky-Hakan edesottamuksia.

– Haka on varmasti yllättänyt aika monet. Monet olivat varmasti yllättyneitä valmentajasta ja se oli omastakin mielestäni aikamoinen kysymysmerkki, mutta hän oli selvästikin hyvä rekry ja seurajohto tiesi mitä teki.

Legendat ovat luonnollisesti myös seuraamassa Tehtiksellä pelattavaa SJK-ottelua. Vastakkain on kaksi hyvin kautensa aloittanutta joukkuetta ja Lahti ennakoi hyvää ottelua.

– Vastakkain on kaksi joukkuetta jotka ovat hyvässä iskussa, ja ottelun voittaja on aika hyvissä asemissa sarjassa. Itse veikkaan klassisesti tasapeliä, Lahti ennakoi diplomaattisesti.

Lahti ja muut legendat ovat tavattavissa Tehtiksellä lauantaina 11.5., kun FC Haka isännöi kärkiottelussa SJK:ta kello 15.00 alkaen. Ennen aloituspotkua paljastetaan uusia Haka-legendoja, joiden pelipaidat nousevat koristamaan päätykatsomoa. Paljastustilaisuus alkaa kello 14.50, joten kannattaa saapua otteluun jo ajoissa. FC Haka tarjoaa myös äitienpäivän kunniaksi kaikille äideille pelikahvit ja -teet.

Lisätietoa ottelutapahtumasta löydät täältä.

Pääkuva: Jussi Rämä
Artikkelikuva: Juha Tamminen

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT