Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Paatelaisia Old Boys –tapahtumassa kahdessa polvessa – Mixu matkusti tilaisuutta varten Suomeen

FC Haka viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlavuottaan ja matkan varrella Hakan värejä ovat kantaneet sadat pelaajat. Matti ja Mixu Paatelainen ovat isänä ja poikana olleet iso osa mustavalkoista historiaa. He ovat mukana myös lauantaina, kun SJK-ottelun yhteydessä vietetään Old Boys –tapahtumaa.

Matti ”Roto” Paatelainen tunnettiin aikansa parhaana maalitykkinä voittaen Hakassa muun muassa tuplamestaruuden vuonna 1977. Roto pelasi A-maajoukkueessa 47 ottelua ja teki niissä 11 maalia. Mixu Paatelainen ponnisti Hakasta kansainvälisille kentille luoden merkittävän uran Brittein saarilla ja Euroopassa. Mixu pelasi 70 A-maaottelua ja viimeisteli 18 maalia. Myöhemmin Mixu toimi myös Huuhkajien päävalmentajana.

Roto on tuttu näky Old Boys -tapahtumissa, mutta Mixu osallistuu vasta ensimmäistä kertaa.

– En ole ollut aiemmin mukana. Se suorastaan hävettää, Mixu heittää.

– Kun on asunut ja ollut töissä ulkomailla, niin on ollut vaikea lähteä ja irrottautua töistä. Nyt tämä osui hyvään rakoon, kun tänä viikonloppuna ei ollut mitään, joten tulin Suomeen pienelle pikavisiitille varta vasten tätä tapahtumaa varten ja tietenkin samalla tapaan perhettä ja sukulaisia. Tällainen muutaman päivän vierailu, Mixu avaa.

Kyseessä on samalla luonnollisesti ensimmäinen kerta, kun Paatelaiset ovat tapahtumassa isänä ja poikana.

– On tietenkin hieno homma päästä isän kanssa mukaan. Olemme molemmat Old Boyseja ja Haka-henkisiä.

Paatelainen odottaa tapaavansa lauantaina vanhoja tuttuja.

– On upeaa päästä näkemään entisiä pelikavereita. Joitakin en ole saattanut nähdä 40 vuoteen. Asian tekee huikeaksi se, ettemme ole vanhentuneet tänä aikana yhtään, Paatelainen naurahtaa.

Paatelainen lähti Hakasta ulkomaille jo vuonna 1987, mutta Haka seuraa edelleen mukana, vaikkei ehtisikään tarkkailemaan joukkueen esityksiä.

– En ole katsellut telkkarista tai hirveästi paikan päältä viime vuosina, mutta Haka on minulla yhtenä suosikkiseurana tulosseurannassa, joten saan aina heti kaikki Hakan otteluiden tiedot.

– Hakan kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle. Toivottavasti tällä kaudella tulee menestystä ja lauantaina on kova ottelu edessä, Paatelainen katsoo jo kohti lauantain päätapahtumana olevaa SJK-ottelua.

Valmennustöistä taukoa

Paatelainen nähtiin viimeksi HIFK:n peräsimessä kaudella 2022, joka päättyi seuran kannalta putoamiseen. Sen jälkeen häntä ei ole valmennushommissa nähty, vaan hän on keskittynyt enemmän kouluttamiseen.

– Asun Skotlannissa ja teen tällä hetkellä erilaisia töitä jalkapallon parissa. Teen UEFA:lle paljon töitä heidän teknisenä tarkkailijana ja käyn eri Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan otteluissa. Tälle päivälle ei osunut peliä, niin pääsin tulemaan tänne.

– Sitten käyn erilaisissa seminaareissa pitämässä esitelmiä modernista jalkapallosta ja sen eri muodoista. Käyn eri liitoissa luennoimassa ja antamassa valmennuskoulutusta. Lisäksi toimin kouluttajana Skotlannin jalkapalloliiton UEFA A- ja B-valmentajakursseilla, Paatelainen avaa nykykuulumisiaan.

– On ollut tosi mielekästä ja töitä on ollut sopivasti. Koko ajan on joku juttu menossa. Tämä on pikkaisen erilaista kuin valmentaminen, mutta en halunnut ikävän HIFK-pestin jälkeen hakeutua uusiin valmennustöihin. Minulla oli niin petetty tunne siitä.

– Jalkapallon parissa siis edelleen, mutta enemmän kouluttamista ja sitä kautta rikastetaan taas jalkapallotuntemusta ja tietotaitoa, Mixu päättää.

Paatelaiset ja muut legendat ovat tavattavissa Tehtiksellä lauantaina 11.5., kun FC Haka isännöi kärkiottelussa SJK:ta kello 15.00 alkaen. Ennen aloituspotkua paljastetaan uusia Haka-legendoja, joiden pelipaidat nousevat koristamaan päätykatsomoa. Paljastustilaisuus alkaa kello 14.50, joten kannattaa saapua otteluun jo ajoissa. FC Haka tarjoaa myös äitienpäivän kunniaksi kaikille äideille pelikahvit ja -teet.

Lisätietoa ottelutapahtumasta löydät täältä.

Pääkuva: Jussi Rämä
Artikkelikuva: Juha Tamminen

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT