Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Friberg kehuu joukkueen henkistä kanttia – ”Olemme kasvaneet henkisesti vahvemmiksi”

Tehtaan kentällä kohtaavat sunnuntaina Veikkausliigan kaksi kovavireisintä joukkuetta, kun kuntopuntarin ykkönen FC Haka isännöi kuntopuntarin kakkosta KuPS:aa.

Haka on pelannut kuusi edellisotteluaan Veikkausliigassa ilman tappioita. Vielä, kun mukaan lisätään Suomen Cupin ottelut varsinaisella peliajalla, niin tappiottomien otteluiden putki on venynyt yhdeksään. Edellisen kerran Haka maistoi tappion karvasta kalkkia Veikkausliigassa yli kaksi kuukautta sitten HJK:n vieraana.

Erityisen huomionarvoista on ollut Hakan kyky venyä tiukassa paikassa. Joukkue on taistellut itsensä pisteille kahdeksan kertaa tappioasemasta ja kolmasti iskenyt maalin ottelun viimeisestä tilanteesta.

– Joukkueessa on tosi hyvät fiilikset. Kaikilla on itseluottamus korkealla ja tuollaiset loppuhetkien onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja onnistumiset tuovat luottoa omaan tekemiseen, FC Hakan kapteeni Niklas Friberg toteaa.

Friberg on nähnyt Hakan nousut ja vaikeudet muutaman edelliskauden aikana. Tällä kaudella joukkue on pystynyt napsimaan tärkeitä pisteitä vaikeista hetkistä huolimatta.

– Olemme kasvaneet henkisesti vahvemmiksi. Kaikki tietävät, että pelit kestävät 90 minuuttia ja lisäajan. Olemme jaksaneet uskoa ja suorittaa loppuun asti. Vaihdosta olemme saaneet enemmän virtaa ja sitä kautta kääntämään pelejä. Meillä on ollut myös henkinen valmentaja mukana keväästä saakka ja hänen avullaan olemme luoneet uskoa koko tekemiseen.

Aleksi Tossavainen liittyi Hakan valmennusryhmään henkisenä valmentajana tämän kauden aikana. Tossavainen on yhdessä kapteeniston kanssa käynyt läpi joukkueen yhteisiä arvoja ja tavoitteita. Hän on tuonut oman ammattitaitonsa siihen miten joukkue suhtautuu vaikeuksiin.

– Yksi sellainen konkreettinen asia on se, että miten me käsittelemme virheitä ja epäonnistumisia. Jos olemme päästäneet maalin ja olemme tappiolla, niin olemme oppineet nollaamaan tilanteen ja kääntämään katseet eteenpäin. Päät eivät ole painuneet takaiskuista tai epäonnistumisista, ja tiedostamme sen kuuluvan tähän hommaan. Kaikki tekevät virheitä ja olemme oppineet hyväksymään ne ja keskittymään seuraavaan tilanteeseen, valottaa Friberg.

– Hyvät tulokset ruokkivat itseään. Aloitimme kauden hyvin, mutta sitten meille osui vaikea hetki, mutta pystyimme kääntämään sen nopeasti. Se on monien asioiden summa, Friberg jatkaa.

Kahtena edelliskautena Haka taisteli sarjapaikastaan loppukierroksille saakka, mutta nyt tähtäin on ylemmässä loppusarjassa ja taistelussa eurocupin paikoista.

– Onhan se mukava taistella paremmista sijoista. Jos vertaa sarjapaikasta taistelemiseen, niin tämä on henkisesti helpompaa. On mukava lähteä pelaamaan, kun voitolla on mahdollisuus saavuttaa hienoja asioita, taistella hyvistä sijoista ja jopa europaikoista.

Vaikka tuloksellisesti Haka on pelannut viime aikoina hyvin, niin parannettavaakin löytyy. Erityisesti puolustuspelaamisessa on ollut hankaluutensa tämän kauden aikana, sillä Haka on päästänyt tällä kaudella kolmanneksi eniten maaleja (27). Veikkausliigassa Hakaa vastaan on tällä kaudella vihelletty peräti kuusi rangaistuspotkua ja muutenkin vastustajien erikoistilanteet ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

– Olemme antaneet ihan liikaa pilkkuja. Niitä tilanteita on turha jossitella, mutta niitä ei pitäisi olla niin paljon. Meillä täytyy olla boksissa paremmin malttia. Jos erotuomarille antaa vähänkin syytä, niin hän voi nähdä tilanteessa rikkeen. Erikoistilanteista olemme päästäneet tällä kaudella myös liikaa maaleja, mutta niitä olemme puolustaneet nyt viime aikoina paremmin.

– Sitten on tullut sellaisia tilanteita, joissa olemme vain puolustaneet huonosti ja jättäneet vastustajan vapaaksi boksiin tai päästäneet hyvälle laukaisupaikalle. Meidän täytyy vähän parantaa eikä tehdä tyhmiä pikkuvirheitä ja jättää ne pois.

Jos puolustuspelaamisessa on ollut haasteensa, niin hyökkäyspeli on rullannut komeasti. Viidessä edellisessä Veikkausliigan ottelussa Haka on tehnyt peräti 13 maalia.

– On hienoa, että hyökkääjät ovat tehneet maaleja ja pystyneet tekemään tulosta. On sieltä välillä tullut kuittailua, että voitaisiinko puolustaa vähän paremmin, ettei tarvitsisi aina tehdä kolmea maalia. Yritetään parantaa, Friberg heittää.

Aleksi Tossavaiseen ja hänen työhönsä voi tutustua tarkemmin Hacastin haastattelussa.

FC Haka – KuPS pyörähtää käyntiin sunnuntaina 31.7. kello 15.00.
Otteluun on vapaa pääsy Musarirannekkeella sekä lisäksi kaikki alle 17-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, kuten myös lasten seurassa saapuvat aikuiset.
Lue lisää yhteistyössä Musiikkitapahtuman kanssa järjestettävästä lasten tapahtumasta täältä ja hanki pääsylippusi täältä.

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT