Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Youri Loen hakee Hakasta uusia kokemuksia ja odottaa pääsemistä fanien eteen

FC Hakan keskikenttä vahvistui täksi kaudeksi hollantilaisella Youri Loenilla. Pääosin kotimaassaan tähänastisen uransa pelannut Loen halusi urallaan uusia kokemuksia ja päätyi pienen mutkan kautta FC Hakan joukkueeseen.

Nijmegenistä kotoisin oleva Loen siirtyi kotikaupunkinsa NEC:n jalkapallokouluun yhdeksänvuotiaana. Jalkapallo oli hänelle luonnollinen valinta, sillä hänen isänsä on entinen pelaaja ja myös hänen veljensä pelasi jalkapalloa. Hän kävi NEC:n junioriputken läpi ja pääsi tekemään debyyttinsä kasvattajaseurassaan ja Hollannin pääsarjassa 20-vuotiaana vuonna 2011, kun hän tuli vaihdosta kentälle VVV Venloa vastaan.

– Se oli tietenkin asia, josta olin haaveillut ja jonka eteen olin tehnyt töitä. Siitä urani käynnistyi ja olen iloinen, että debytoin kasvattajaseurassani, 30-vuotias Loen kertoo.

Samalla kaudella myös Hakan päävalmentaja Teemu Tainio pelasi Ajaxissa, mutta tuolloin miesten tiet eivät vielä kohdanneet, sillä Tainio ei ollut Ajaxin kokoonpanossa NEC-otteluissa.

Lopullinen läpimurto NEC:ssä jäi kuitenkin tekemättä ja hän jätti joukkueen tammikuussa 2014 siirtyäkseen lainalle sarjatasoa alempana pelanneeseen Dordrechtiin. Sen jälkeen hän pelasikin Eerste Divisiessä myös Sparta Rotterdamissa, Fortuna Sittardissa, FC Emmenissä sekä Almere Cityssä aina viime kevääseen saakka.

– Pelasin Eerste Divisien kärkijoukkueissa ja isoissa seuroissa, mutta halusin uralleni jotain uutta ja halusin siirtyä ulkomaille saamaan uusia kokemuksia sekä uuden seikkailun. Koronatilanteen vuoksi uuden seuran saaminen oli kuitenkin vaikeaa.

Uusi osoite löytyi Kreikasta, kun hän teki viime syksynä sopimuksen maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Doxa Draman kanssa. Siellä asiat eivät kuitenkaan menneet aivan suunnitelmien mukaan.

– Halusin uuden seikkailun, mutten ihan sellaista seikkailua. Asiat eivät menneet siellä hyvin ja kaikki oli vähän huonosti organisoitu. Koronan takia emme pelanneet kilpailullisia otteluita lainkaan ja lopulta emme pystyneet harjoittelemaankaan. Kaikki oli kiinni ja vietin aikaa vain hotellihuoneessani enkä ollut onnellinen. Silloin päätin, että urani kannalta olisi paras purkaa sopimus. Se oli hyvä päätös, sillä olen seurannut miten heillä on mennyt ja Doxa on tällä hetkellä sarjan häntäpäässä.

Loppuvuodesta syntyi kontakti Hakaan ja tammikuussa Loen aloitti uuden seikkailun, kun hän saapui Valkeakosken paukkupakkasiin.

– Kontakti Hakaan syntyi agenttini ja Ollin [Huttunen] kautta. Minulla oli sen jälkeen zoom-tapaaminen Teemun kanssa ja se oli hyvä keskustelu. Hän kertoi millaista roolia minulle on kaavailtu, miten joukkue tulee pelaamaan ja miten joukkue harjoittelee. Tiesin hänen pelanneen Ajaxissa ja Tottenhamissa sekä hänen olleen myös keskikenttäpelaaja, ja se vaikutti myös päätökseen. Sitten tulin tänne tammikuussa harjoittelemaan ja tutustumaan ympäristöön. Kaikki on mennyt hyvin tähän saakka ja olen iloinen ollessani täällä. Toivottavasti pääsisin näyttämään kannattajillemme mahdollisimman pian osaamistani, Loen kertoo.

Loen on päässyt nopeasti osaksi joukkuetta.

– Sopeutuminen on mennyt paljon helpommin kuin Kreikassa, sillä siellä aika harva puhui englantia eikä valmentajakaan osannut englantia. Täällä olen tuntenut oloni erittäin tervetulleeksi ja kaikki ovat auttaneet minua sopeutumaan. Täällä on hyvä olla ja nyt vain odotan, että kausi pääsisi alkamaan, Tampereelle asettunut Loen kiittelee.

Loen on ehtinyt saada tuntumaa suomalaisesta jalkapallosta yhden Suomen Cupin ottelun sekä muutaman harjoitusottelun verran.

– Oma roolini on aika samanlainen kuin mihin olen urani aikana tottunut. Muuten pelitapa on vähän erilainen ja on itsestäni kiinni, että pystyn näyttämään valmentajalle kuuluvani avauskokoonpanoon.

– Pelin taso on aika hyvä. Minulle on sen sijaan uutta pelata hallissa ja tekonurmella. Odotan sitä, että pääsemme kotistadionillemme pelaamaan.

Omiksi vahvuuksikseen Loen listaa hyvän vasemman jalan sekä erikoistilanteet.

– Vasen jalkani on hyvä ja pidän pelaavasta tavasta pelata jalkapalloa. Myös vapaapotkut ja erikoistilanteet ovat vahvuuksiani, Loen valottaa.

Maailman pisin valmistautumiskausi venyi entisestään, kun Veikkausliigan hallitus päätti siirtää kauden alkua muutamalla viikolla ja Hakan osalta kausi käynnistyy 3.5. Alkuun pitkä valmistautumiskausi ei Loenia haitannut, mutta nyt mieli tekee jo päästä kunnolla tositoimiin.

– Tarvitsin hyvää valmistautumiskautta, sillä en ollut täydessä kunnossa vielä tänne tullessani. Nyt vain odotan, että pääsisimme pelaamaan kilpailullisia otteluita ja fanien eteen.

 

Kuvat: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT