Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Topias Listo noussut junioriputken kautta edustusjoukkueeseen – ”Olen nauttinut tästä tosi paljon”

Topias Listo on yksi Hakan omia kasvatteja tämän vuoden edustusjoukkueessa. Kovan työmoraalin omaava Listo haluaa tällä kaudella ottaa askeleita eteenpäin pelaajana.

17-vuotias Listo on lähtöisin Akaan Toijalasta, mutta on käynyt Hakan koko junioriputken läpi ja on asunut Valkeakoskella muutaman viime vuoden ajan. Nuorempana jalkapallon ohella hän harrasti muun muassa yleisurheilua ja maastojuoksua. Jalkapallo on kuitenkin ollut koko ajan ykköslajina.

– Futis on aina ollut ykkösenä ja muut lajit ovat toimineet siinä tukena. Olen aina yrittänyt harrastaa kaikkea monipuolisesti. Yleisurheilussa harrastin maastojuoksua ja pitkänmatkanjuoksuja, Listo paljastaa.

Listo on noussut Hakan junioriputken kautta edustusjoukkueeseen, kun hän teki talvella 2+1-vuotisen sopimuksen. Listo on innoissaan uudesta haasteesta.

– Tosi hyvin on mennyt ja tavoitteena oli aina päästä edustusjoukkueeseen. Olen nauttinut tästä tosi paljon.

– Mielestäni on hienoa olla oma kasvatti tässä joukkueessa. Samalla tavalla olen kuitenkin joukkueen pelaaja kuin kuka tahansa muukin.

Talven otteluissa Listo pääsi myös tekemään debyyttinsä edustusjoukkueen riveissä pelaten harjoitusotteluissa ja kahdessa Suomen Cupin ottelussa. Nuoren miehen shortsien lahje ei kuitenkaan väpättänyt kutsun käydessä kentälle.

– Pieni jännitys oli, mutta sitten pystyin nauttimaan tilanteesta.

Listo on pelannut käytännössä koko uransa puolustuksen vasemmalla laidalla. Päävalmentaja Teemu Tainio on luonnehtinut Listoa kovaksi työntekijäksi ja pelaaja allekirjoittaa päävalmentajansa sanat.

– Työmoraalin täytyy ehdottomasti olla kohdillaan, jos jalkapallossa haluaa pärjätä. Se on yksi vahvuuksistani.

Häneltä löytyy myös muita avuja.

– Fyysinen kunto on yleisurheilutaustan myötä kunnossa ja koen myös pelikäsitykseni vahvuudeksi.

Listo on vielä nuori pelaaja, joten kehityskohteita on aikaa kehittää.

– Tempo on kovempaa kuin junnupeleissä ja sitä kautta päätöksenteon täytyy olla nopeampaa ja tekniset suoritukset sekä ratkaisut nopeampia. Luovuutta voisi olla myös enemmän ja niiden kanssa työstämme nyt.

Listo on joukkueen kuopus ja taistelee tiukasti peliajasta tämän kauden joukkueessa. Hän ei kuitenkaan stressaa tilanteen kanssa.

– Meillä on hyvä kilpailutilanne ja samalla opin kokeneemmilta pelaajilta paljon. Yritän ottaa heiltä niin paljon oppia kuin mahdollista.

Kehittyminen ja oppiminen onkin Liston pääteemoja debyyttikaudella.

– Tämä on ensimmäinen kauteni edustusjoukkueessa ja tämä toimii varmasti enemmän sellaisena sisäänajona ja itsensä kehittämisenä. Yritän mennä steppi kerrallaan eteenpäin ja tietenkin olisi tärkeä saada minuutteja.

– En aseta itselleni yleensä kauaskantoisia tavoitteita, vaan yritän kehittää itseäni eteenpäin ja saada mahdollisimman paljon minuutteja. Nyt olen edustusjoukkueen mukana ja se on ollut itselleni yksi iso tavoite ja sitten lähitulevaisuudessa voi katsoa tavoitteita pidemmällä tähtäimellä.

Koronapandemian vuoksi harjoittelu on ollut tällä kaudella poikkeuksellista, mutta Listo pystyi sopeutumaan tilanteeseen varsin hyvin.

– Harjoittelu oli siinä tilanteessa aika paljon itsestä kiinni ja keskittyi henkilökohtaiseen tekemiseen. Olemme joukkueena hyvässä kunnossa eikä se tauko ollut niin paha kuin aluksi ajattelin. Treenien taso on ollut koko ajan korkea pienryhmäharjoittelussakin ja odotin hieman pahempaa.

Nyt pelaajat ovat päässeet taas harjoittelemaan koko joukkueen voimin. Liston mukaan tunnelma on innostunut.

– Oli hieno nähdä koko joukkue ja sitä oli odotettu. Pienryhmien kanssa harjoitellessa joitakin näki vähän harvemmin, mutta nyt olemme päässeet koko joukkueen kanssa. Meillä on nyt hyvä tilanne.

Pelaajat ovat vuorollaan kehuneet joukkueen yhteishenkeä ja Listo allekirjoittaa väitteen ja yrittää tuoda oman panoksensa hengenluontiin.

– Olen samaa mieltä. Kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa niin kuin pitääkin. Meillä on joukkueessa omanlaisia persoonia ja kaikki tuovat jotain joukkueeseen. Itse pyrin tuomaan vähän huumoria. Tykkään, että pelatessa on hauskaa ja pitää löytyä vähän pelihuumoria.

 

(Pelikuva: Jussi Rämä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT