Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Hassan Ndam ponnisti maailmalle Samuel Eto’n opissa

Hassan Ndam syntyi Foumbanissa, pienessä kamerunilaisessa kaupungissa vuonna 1998. Intohimoisesti kaksoisveljensä Oussenin kanssa jalkapalloa pelanneelle Hassanille tuli jo hyvin nuorena selväksi, että hän tähtää ammattilaisjalkapalloilijaksi.

– Olimme molemmat intohimoisia pelistä, mutta hyvin nuorena päätimme molemmat, että minä olen se, joka keskittyy enemmän jalkapalloon ja hän on rinnallani tukemassa.

Kamerunissa jalkapallo on ykköslaji ja siellä sitä pelataan kaduilla, kouluissa, kaikissa pienissä paikoissa, missä ikinä pystytkään pelaamaan on ihmisiä aina pelaamassa. Intohimo ja sitoutuneisuus näkyy myös maajoukkuemenestyksessä, mikä puolestaan ruokkii nuorten, kuten Hassanin, motivaatiota.

– Minua motivoi maajoukkueen menestyminen ja haave siitä, että jonain päivänä perheeni ja ystäväni näkisivät minut televisiossa edustamassa maatani. Se olisi niin mahtavaa!

Hassanin tie vei jo hyvin nuorena paremman elämän perässä Doualaan ja siellä hän liittyi Bonamoussadi Football Clubiin kuusivuotiaana. Motivoitunut ja kovaa töitä tehnyt pelaajanalku saikin nopeasti mahdollisuutensa, sillä hänet valittiin Kamerunin parhaimpaan, entisen huippuhyökkääjä Samuel Eto’n rahoittamaan akatemiaan,  mistä pelaajia on siirtynyt Euroopan huippujoukkueisiin, kuten esimerkiksi FC Barcelonaan.

– Olin kymmenen vuotias ja tuolloin ymmärsin sekä tunsin, että elämäni tulee muuttumaan ja olen hyvin lähellä ammattilaisuutta.

Akatemiasta Ndam valittiin myös Kamerunin U17 -maajoukkueeseen. Hän on kiitollinen myös siitä, että Eto’n tuella pääsi pelaamaan kansainvälisissä turnauksissa Espanjassa, Ranskassa ja Etelä-Koreassa, joiden ansiosta hän sai mahdollisuuden päästä myös AS Monacon akatemiaan.

– Valitettavasti viisumini evättiin. Olin vielä teini-ikäinen ja minulla olisi pitänyt olla siellä perheenjäsen huoltajanani.

Mutta uusi mahdollisuus avautui, kun Hassan sai paikan yksityiskoulusta Floridan Orlandosta 14-vuotiaana. 

– Olin erittäin onnekas valmistuttuani ja saadessani tutkinnon. Tämä teki perheeni erittäin ylpeäksi! 

Koulun joukkueessa Hassan sai näytönpaikkoja isoissa turnauksissa ja lopulta New York Red Bulls kiinnostui hänestä. Alaikäisenä hän ei voinut kuitenkaan allekirjoittaa sopimusta, mutta pääsi treenaamaan muutamaan otteeseen joukkueen mukana ja täytettyään seuraavana vuonna 18, allekirjoitti sopimuksen. 

Vuodet Yhdysvalloissa olivat antoisia, joista parhaimpana muistona mies pitää ensimmäistä kauttaan, kun joukkue voitti MLS:n mestaruuden. Lapsuuden unelma oli kuitenkin pelata Euroopassa ja niin tie toi miehen FC Hakaan.

– Unelmani oli aina pelata Euroopan huipulla, joten Eurooppaan tuleminen oli minulle unelma ja olen erittäin iloinen, että päätin tulla tänne!

Päätös saapua juuri Suomeen ei ollut helppo, sillä miehellä ei ollut juuri mitään tietoa suomalaisesta kulttuurista. Hänellä oli Hakan ohella myös muita vaihtoehtoja tarjolla Yhdysvalloissa sekä Islannissa, Belgiassa ja Saudi-Arabiassa.

– Päävalmentaja Andy Smith kuitenkin vakuutti minut erittäin nopeasti siitä, mitä hän yrittää tehdä seurassa ja mitä kemiaa hän haluaa juurruttaa sinne. Minusta tuntui, että haluan olla osa sitä, mitä hän halusi saavuttaa Hakan kanssa.

Mies saapui Valkeakoskelle vasta hiljattain, mutta kokee joukkueen ottaneen hänet todella hienosti vastaan. Myös uusi kotikaupunki saa kehuja.

– Valkeakoski on kaunis kaupunki, missä katukuvassa näkee että jalkapallo on ykköslaji ja se merkitsee ihmisille paljon. Se motivoi minua antamaan kaikkeni kentällä, sillä nämä ihmiset ja tämä kaupunki ansaitsee menestystä!

Tehtaan kentällä ollaan tositoimissa ensimmäistä kertaa sarjakauden avauksessa 6.4., kun FC Haka saa kotikentälleen VPS:n. Ottelu alkaa kello 17.00.

Varaa paikkasi kauden avaukseen ja ostat liput täältä.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT