”Peli meni kuin käsikirjoituksen mukaan!”

KuPS 1 – 2 FC Haka

FC Haka lähti Kuopioon helpottuneena IFK Mariehamn –voiton jäljiltä. Joukkueen pelissä oltiin varsinkin kahdessa ensimmäisessä ottelussa HIFKiä ja KTP:tä vastaan nähty positiivisia otteita ja paljon potentiaalia, jotka saatiin lunastettua IFK Mariehamnia vastaan toisella puoliskolla. Haka sai ottelusta ansaitusti itsevarmuutta, jonka voimin se ei lähtenyt nöyristelemään KuPSia vastaan.

KuPSia on povattu kauden kovimmaksi haastajaksi HJK:lle, mutta Haka-otteluun lähtiessä joukkueella oli allaan tappio. Hakan päävalmentaja Teemu Tainio totesi ottelun alla paineiden olevan KuPSin puolella – ottelu oli kuopiolaisille pitkälti pakkovoitto, mikäli se halusi parantaa vähän yskähdellen alkaneen kautensa. KuPSin saldona oli liigassa kaksi voittoa, yksi tasapeli ja kaksi häviötä.

Lisämaustetta otteluun löytyi vastustajan aloituskentällisestä, joka sisälsi Haka-kasvatti Anton Popovitchin, joka kohtasi entisen seuransa ensimmäistä kertaa liigakentillä. Haka teki kolme muutosta aloituskokoonpanoon, kun Jami Kyöstilän, Hussein Mohamedin ja Antto Hilskan sijaan Seth Saarinen, Youri Loen ja Henri Malundama pääsivät vuorostaan aloitukseen mukaan.

Peli alkoi rauhallisesti molemmilta joukkueilta. Kuopiolaiset rakensivat peliä totutusti alhaalta asti, mutta heti alusta alkaen Haka puolusti kurinalaisesti yhtenäisenä joukkueena. Vastustajan oli hankala löytää rakoja etenemiseen ja hyökkäyksien ajoittaminen Hakan tiivistä puolustusta vastaan ei tahtonut onnistua. Näistä vaikeuksista johtuen KuPSille tuli useita paitsiotilanteita. Niitä vihellettiin ensimmäisen puoliajan aikana peräti viisi.

Haka ei tullut Kuopioon vain puolustamaan, vaan joukkue myös rakensi peliä ja koitti iskeä vastahyökkäyksistä. Erityisen lähellä maalinteko oli 17.minuutilla, jolloin Haka sai aikaiseksi toistaiseksi parhaan maalipaikan. Samuel Chidi eteni laidalta ja syötti hyvin sijoittuneelle Maximus Tainiolle, joka osui epäonnisesti ylärimaan.

Lopulta kuitenkin 41.minuutilla maalihanat aukesivat, kun Henri Malundama pääsi iskemään toisen Veikkausliiga-maalinsa. Maali syntyi, kun Seth Saarinen raivasi tiensä laidalla ja sai toimitettua keskityspallon, joka tavoitti oikeaan aikaan oikeassa paikassa olleen Malundaman. Tauolle lähdettiin varmasti esiintyneen Hakan johdossa.

Kuopiolaiset lisäsivät selvästi toisen puoliajan alussa vaihdetta silmään ja hyökkäsi aggressiivisemmin. Tämä loi KuPSille toisen puoliajan alussa hyviä maalipaikkoja, mutta maalivahti Mika Hilander venyi jälleen vakuuttaviin torjuntoihin ja nousi totutusti tärkeään rooliin. 46.minuutilla pallo päätyi jo Hakan maaliin KuPSin Nana Boatengin toimesta, mutta maalia ei kuitenkaan hyväksytty.

Alun aggressiviisuus kuitenkin laantui, mutta KuPS reagoi tilanteeseen tekemällä kolme vaihtoa. Kentälle tullut Juho Pirttijoki pääsi pariin otteeseen yrittämään puskua, mutta ei onnistu maalinteossa. Lopulta KuPS hyödyntää momentuminsa, kun se saa vapaapotkun erinomaisesta paikasta, juuri boksin ulkopuolelta oikealla. Erikoistilanteessa Diogo Tomasin puskusta tilanne muuttuu tasan 1-1.

Haka ei lamaannu takaiskusta, vaan reagoi tilanteeseen vaihdoilla, päästäen 82.minuutilla loukkaantumisista parantuneen Alexandar Vucenovicin tekemään Veikkausliiga-debyyttinsä. Vaihto osoittautui kolmen pisteen arvoiseksi, sillä Vucenovic varmisti 87.minuutilla kolme pistettä mukaan Valkeakoskelle. KuPSin maalivahti Otso Virtanen tuli maaliltaan ulos reilusti, jolloin Vucenovic käytti tilaisuutensa ja sijoitti pallon tyhjään maaliin.

Päävalmentaja Tainio oli ylpeänä suojateistaan sinnikkään taistelun jälkeen.

– Hieno taistelu joukkueelta – olen tosi ylpeä pelaajista. Sanoinkin pelin jälkeen, että alamme näyttää nyt ihan joukkueelta. Pystytään vaihtaa miehiä, mutta kaikki hoitaa roolinsa.

– Selvä homma oli se, että KuPS tulee hallitsemaan palloa. Emme aikoneet siitä lähteä kilpailemaan. Me pelattiin meidän tyylillä ja he pelasivat heidän tyylillä, Tainio kertoo.

KuPS oli erittäin sinnikäs ja aktiivinen hyökkäyspelissään, mutta Hakan tiivis puolustuspeli kantoi alusta loppuun asti erinomaisesti. Pelistrategia osui naulan kantaan, ja siitä ”Teme” oli erittäin tyytyväinen.

– KuPS sai paljon erikoistilanteita ja hyvin painetta meidän maalille, mutta hyvin me puolustettiin ja saatiin hienosti vastahyökkäyksestä se toinen maali. Peli meni kuin käsikirjoituksen mukaan!

Seuraavaksi Haka kohtaa HJK:n 10.6., joten ansaittua lepoa on valkeakoskelaisille nyt luvassa kahden perättäisen voiton jälkeen. Kotimatka Kuopiosta Valkeakoskelle sujuu iloisin mielin.

– Kyllä nämä ruokkivat itseluottamusta, kun voittoja tulee. Bussissa on oikein mukava istua näin voiton jälkeen!, Tainio iloitsi.