Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Oli lähellä ettei Henri Malundamasta tullut jääkiekkoilijaa – ”Lopulta veri veti jalkapalloon”

Henri Malundama siirtyi FC Hakan riveihin vuonna 2016 ja on lukeutunut muutaman viime vuoden aikana joukkueen avainpelaajiin pelaten käytännössä aina kunnossa ollessaan. Lähellä kuitenkin oli, että Malundaman jalkapalloura olisi loppunut ja nuorena.

Malundama aloitti jalkapallon pelaamisen Tampereella TKT:ssä. Hän pelasi nuorena jalkapallon rinnalla myös jääkiekkoa ja vaaka oli vahvasti kääntymässä jääkiekon suuntaan. Sen aikaiset valmentajat saivat kuitenkin nuorukaisen pään käännettyä ja loppu on tietyllä tapaa historiaa.

– Pelasin jääkiekkoa pitkään rinnalla ja olin jo lopettamassa jalkapalloa, kun jääkiekkovalmentaja sanoi, että hiljalleen jompikumpi laji pitäisi valita. Jalkapallovalmentajat sanoivat kuitenkin, että lahjoja löytyy ehkä enemmän jalkapalloon ja lopulta veri veti jalkapalloon, Tapparassa jääkiekkoa pelannut Malundama kertoo.

Jalkapallouransa alkuvaiheilla Malundama pelasi vielä keskikentällä, mutta lopulta oma paikka löytyi puolustuksen laidalta. Alkuun uusi pelipaikka ei kuitenkaan tuntunut kovinkaan mielekkäältä.

– Ei se kauhean hyvältä tuntunut, että paikkani vaihdettiin puolustajaksi. Tykkäsin hääriä keskikentällä ja potkia siinä.

Malundamaa voidaan hyvin kuvailla moderniksi peliin osallistuvaksi laitapuolustajaksi, joka nousee hanakasti mukaan tukemaan hyökkäyksiä. Nykyään hän onkin sopeutunut hyvin laitapakin rooliin.

– Nyt olen saanut nousta paljon ja osallistua hyökkäyksiin ja se on mukavaa. Pääasia on kuitenkin puolustaminen.

Malundaman aktiivisesta hyökkäysroolista kertoo osaltaan se, että hän on tällä kaudella onnistunut tekemään jo yhden maalin. Lisäksi yksi maali hylättiin paitsiona ja kertaalleen hän on osunut ylärimaan. Hän myöntää yllättyneensä saamiensa paikkojen määrästä.

– Minä taidan itse asiassa tehdä treeneissä vähiten maaleja. En tiedä miten peleissä on tullut niin paljon paikkoja. Täytynee hiljalleen alkaa harjoittelemaan maalintekoa enemmän, pakki naureskelee.

Malundama kävi nuorena läpi kaikki Tampereen seurat ennen kuin siirtyi Hakaan vuonna 2016. Kunnossa ollessaan hänen paikkansa Hakan puolustuksen vasemmalla laidalla onkin ollut aika lailla sinetöity. Muutamana viime kautena häneltä on jäänyt vain muutama peli väliin.

– Ensimmäinen kausi meni vähän loukkaantumisten takia pieleen, mutta sen jälkeen on saanut pelata paljon. Keke [Keith Armstrong] oli tuttu mies jo Ilveksestä, kun hän tuli ja hän antoi pelata paljon.

Ykkösen vuosina Haka lähti tavoittelemaan nousua, mutta odotettu nousu toteutui vasta viime kauden jälkeen.

– Usein kauden jälkeen oli aina huonot fiilikset. Meillä oli hyviä pelaajia ja joukkueita ennenkin, joten nousun olisi toivonut tulevan jo aiemmin. Onneksi se sitten toteutui viime kaudella. Aika kauan sitä tuli potkittua jo Ykkösessä. Jaro-pelin jälkeen oli kyllä helpottunut fiilis, Malundama muistelee Ykkösen vuosia.

Viime kausi oli sekä pelaajille että kannattajille erityinen, kun huippukauden päätteeksi päästiin juhlimaan nousua. Malundaman mukaan palaset vain loksahtivat kohdilleen.

– Kaikki vain natsasi. Meillä oli vähän onneakin, teimme paikoista maalit ja puolustimme hyvin. Kympin kausi.

Malundama on nähnyt myös Hakan kehityksen pelikentän ulkopuolella liigatason organisaatioksi.

– Joka vuosi on menty eteenpäin ja koko ajan kehitytään rutkasti. Missähän sitä ollaan viiden vuoden päästä? Välillä on oltu syvissä vesissä, mutta sieltä on noustu kovalla työllä, Malundama kiittelee.

Nähdäänkö Malundama Hakassa myös viiden vuoden päästä?

– Katsotaan missä kunnossa jalat silloin ovat. Jos nopeus on vielä tallella, niin miksei, ”Mamba” heittää.

Vuosien varrella Hakasta on tullut Malundamalle myös läheinen seura.

– Toimistossa on mukavaa väkeä ja erityisterveiset ja –kiitokset Paasion Ollille, joka on ollut aina tukena sekä huoltajallemme Jallu Jalavalle. Joukkueessa on aina ollut mukavia kavereita ja niistä on tullut myös läheisiä ystäviä. Ei ole ollut sellaista huonoa fiilistä missään vaiheessa.

Malundama oli Ilveksen ringissä kaudella 2015, kun Ilves pelasi Veikkausliigassa, muttei päässyt tuolloin tekemään liigadebyyttiään, kun hänet lainattiin kesällä loppukauden ajan Kakkosessa tuolloin pelanneeseen AC Kajaaniin. Tällä kaudella liigadebyytti kuitenkin vihdoinkin toteutui Hakan paidassa. Malundama on ehtinyt jo tuta Ykkösen ja liigan erot.

– Puolustuspelaamisessa täytyy olla tarkkana tai muuten vastustaja tekee aika nopsaan maalin. Täytyy keskittyä omaan peliin koko ajan. Ykkösessä virheistä sai vielä anteeksi, mutta liigassa ei enää saa. Pienestäkin sijoittumisvirheestä tulee heti maali eli tarkkana pitää olla. Liigassa on paljon taitavia pelaajia ja olemme kohdanneet todella hyviä joukkueita. Vastustajilla on ollut kovia pelimiehiä vastassa. Pitää olla molemmissa peleissä terävänä koko 90 minuuttia, sillä yksikin virhe voi ratkaista pelin.

FC Hakan seuraava ottelu on sunnuntaina, kun vierailee FC Interin vieraana. Tehtiksellä pelataan seuraavan kerran perjantaina 14.8., kun vastaan asettuu KuPS.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT