Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Nikolas Talo kehittyi Hollannissa ja hakee nyt uutta nousua Hakasta

FC Hakan kanssa talvella sopimuksen tehnyt Nikolas Talo muutti jo 16-vuotiaana jalkapallon perässä Hollantiin. Nyt 21-vuotias puolustaja hakee uralleen uutta ponnahduslautaa FC Hakasta.

Nuoruudessaan Talo harrasti monipuolisesti muun muassa telinevoimistelua, yleisurheilua, jääkiekkoa ja salibandya, mutta nahkapallon lumo veti lopulta puoleensa kaikkein vahvimmin.

– Jalkapallo oli heti sellainen mieleinen juttu, vaikken vielä silloin sitä mitenkään harrastanutkaan. Isä vei kentälle pallon kanssa ja sitten meillä oli kaikenlaisia palloja kotona, niin ne olivat silloin mielenkiinnon kohteita, Talo avaa.

Talo varttui Turussa, mutta aloitti pelaamisen naapurikunnassa Kaarinassa.

– Asuimme silloin lähellä Kaarinan rajaa, joten siitä oli helppo mennä sinne pelaamaan.

Kaarinasta matka jatkui TPS:n junioreihin, jossa hänen esitykset herättivät ensimmäistä kertaa ulkomaisten seurojen mielenkiinnon.

Talo sai ensimmäisen kerran kosketuksen kansainväliseen jalkapalloon jo nuorena, kun hän pääsi harjoittelemaan englantilaisseura West Bromwich Albionin Football Development School -ohjelman mukana. Sitä kautta Talo pääsi näyttämään taitojaan myös West Bromwichin juniorijoukkueiden riveissä kansainvälisissä turnauksissa.

– Silloin West Bromwich piti Suomessa muutamia leirejä ja he valitsivat niistä pelaajia mukaan turnauksiin. Meillä oli Saksassa joku isompi junioriturnaus ja oli hienoa päästä pelaamaan isoja saksalaisseuroja vastaan. Vaikka ne olivat vain juniorijoukkueita, niin silti hieno pelata isoja jengejä vastaan. Siinä pääsi kokemaan vähän eri kieltä ja kulttuuria sekä näkemään millaista jalkapallo siellä on.

Lopulta lähtö ulkomaille koitti 16-vuotiaana, kun hollantilaisseura Groningen kiinnostui lahjakkaasta puolustajasta. Kesällä 2019 koitti muutto uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin.

– Groningen oli silloin suoraan yhteydessä silloiseen agenttiini ja kävin sellaisen vuoden ajanjakson aikana siellä muutaman kerran testissä. Lopulta he tarjosivat sopimusta ja innolla odotin mitä tuleman pitää.

Talo muutti Groningenissa isäntäperheen luokse, joka piti hänestä sekä yhdestä toisesta pelaajasta huolta poikien harjoitellessa Groningenin juniorijoukkueissa. Muutto nuorena poikana täysin uuteen ympäristöön oli melkoinen muutos aiempaan.

– Olihan se iso hyppäys, mutta ei sitä siinä hetkessä tajua, kun keskittyminen on vain futiksessa. Kaikkinensa se oli hieno kokemus.

Groningenista ovat ponnahtaneet maailmalle muun muassa Arjen Robben sekä Virgil van Dijk ja Luis Suarez teki kansainvälisen läpimurtonsa juuri Groningenissa. Puitteet olivat kaikin puolin kohdillaan.

– Se on iso seura Hollannissa ja kaikki oli hoidettu viimeisen päälle. Heille oli juuri rakennettu uusi treenikeskus ja elämä oli tehty helpoksi, kun siellä olivat kaikki treenikentät ynnä muut. Kehityin siellä paljon ja se oli arvokas kokemus. Onneksi lähdin.

Ero suomalaiseen seuraan oli luonnollisesti valtava.

– Kyllähän se kun on enemmän rahaa, niin kaikki on isompaa ja automaattisesti erilaista. Kaikki oli tehty helpoksi ruuasta lähtien ja kaikki oli todella ammattimaista.

Talo sai läheltä seurata huippuammattilaisen toimintaa, kun Robben palasi päättämään uransa kasvattajaseuraansa.

– Arjen oli samaan aikaan loukkaantuneena ja siellä salilla poljettiin vierekkäin. Välillä vähän juteltiin, mutta ihan aina ei juttu lähtenyt. Sai kuitenkin seurata kuinka ammattimaisesti hän teki asioita. Siinä kun vierekkäin poljettiin, niin ihan ei riittänyt itsellä mennä samaan tahtiin, Talo hekottelee.

Loukkaantumiset hidastivat läpimurtoa

Talon aika Groningenissa ei ollut kuitenkaan täysin ruusuilla tanssimista. Vuonna 2021 häneltä leikattiin lonkka, joka piti hänet sivussa vuoden päivät ja seuraavana vuonna tullut sairaus verotti myös kehityskäyrää. Lopulta murtautuminen edustusjoukkueeseen jäi tekemättä.

– Lonkkaleikkaus ja sairastelu eivät ainakaan kiihdyttäneet kehittymistäni, mutta en mene niiden taakse. Ei läpimurto kaukana ollut ja välillä treenasin myös edustusjoukkueen kanssa. Omalla tavallaan oli hienoa päästä haistelemaan edustusjoukkueen ympäristöä ja päästä niiden pelaajien kanssa harjoittelemaan ja tutustumaan. Jotkut heistä pelaavat nyt ihan huippujengeissä.

Ammattilaisarki on rankkaa, sillä pelipaikoista käydään kovaa kilpailua. Talo näkee, että taidollisesti rahkeet olisivat saattaneet riittää, mutta suurimmat haasteet olivat henkisellä puolella.

– Henkinen puoli on isossa roolissa siinä miten uskaltaa pelata ja olla rohkea. Itse tuli ehkä miettineeksi liikaa sitä, että jos tekee virheen tai jotain. Olen kuitenkin tajunnut, että virheet kuuluvat lajiin ja olen päässyt siitä eroon. Nyt pystyn nauttimaan pelaamisesta paljon paremmin.

Vaikka haave Groningenin edustusjoukkueesta jäi ainakin toistaiseksi odottamaan itseään, niin Talo pitää kokemusta arvokkaana.

– Kyllä sieltä jäi käteen se kaikki mitä sai sinä aikana kokea. Pääsi tutustumaan siihen maailmaan ja miten siellä kasvoi sekä henkisesti että ihmisenä. Se muokkasi minua ihmisenä tosi paljon ja seuraavan kerran kun lähden ulkomaille, niin olen silloin valmis.

Yhtenä tuliaisena mukaan tarttui myös kielitaito.

– Sain siellä paljon ystäviä ja vieläkin tulee juteltua heidän kanssaan hollanniksi. Täällä olen pystynyt pitämään sitä yllä Evanin (Evangelous Patoulidis) kanssa.

Suomesta uusi nousu

Talon sopimus Groningenin kanssa päättyi viime kesänä ja edessä oli uuden seuran etsiminen. Sellainen löytyi lopulta Kotkasta.

– Olimme kavereiden kanssa viettämässä Ruisrockin perjantaita, kun päivällä sain puhelun KTP:ltä, että he olisivat kiinnostuneita ja tarjosivat suoraan sopimusta. Se vaikutti hyvältä, sillä KTP oli silloin sarjassa kuudentena ja heillä oli mielenkiintoinen projekti menossa. Sen jälkeen oli hyvä suunnata sitten Ruisrockiin, Talo heittää.

Loppukausi Kotkassa oli kuitenkin vaikea niin Talolle kuin koko joukkueelle. KTP:n syksy oli murheellinen, joka päättyi lopulta putoamiseen Ykkösliigaan.

– Itselleni se oli aika rikkonaista aikaa. Minulla meni heti nilkka ja olin sen takia sivussa vähän aikaa. Kesti hetken ennen kuin pääsin pelaamaan, mutta sain otettua pelipaikan ja pelasin ihan hyvin. Sitten tuli taas vähän vaivaa. Se oli sellaista ylä- ja alamäkeä, Talo kertaa viime kauden loppua.

KTP teki yllättävän ratkaisun, kun joukkuetta alkukauden valmentanut Jussi Leppälahti sai potkut vain muutama viikko sen jälkeen, kun oli tehnyt seuran kanssa jatkosopimuksen. Tilalle palkattiin Hakastakin tuttu Juha Malinen, mutta sekään ei pelastanut perinteikästä kotkalaisseuraa. KTP voitti 14 viimeisestä ottelustaan vain yhden ja hävisi kaikki seitsemän otteluaan Malisen alaisuudessa.

– Taisimme voittaa vain yhden ottelun sinä aikana, kun pelasin siellä, joten se oli aikamoinen skandaali. Joukkueessa oli kuitenkin koko ajan hyvä henki eivätkä loppukauden pelit riippuneet valmentajasta enkä syytä häntä millään tavalla siitä tilanteesta. Kaikki tehtiin ja kaikki kivet käännettiin, mutta kurssia ei vain saatu käännettyä, Talo palaa viime syksyn vaiheisiin.

Kauden jälkeen oli uuden seuran etsinnän aika ja hän liittyi Hakan harjoituksiin joulukuussa. Samalla palaset loksahtivat nopeasti kohdilleen.

– Heti kun tulin tänne, niin heti oli hyvä fiilis. Porukassa oli hyvä henki, hyvä tekemisen meininki ja koutseilla oli kova vaatimustaso. Olin itse kiinnostunut ja kun kiinnostus oli molemminpuolista, niin päätös oli helppo.

Talon ei ole tarvinnut katua päätöstään.

– En ole. Olen todella nauttinut elämästä ja jalkapallosta täällä.

Talo osoitti talven vahvoilla esityksillään miksi hän lukeutuu oman ikäluokkansa suurimpiin suomalaislupauksiin. Hän onkin kolunnut läpi kaikki juniorimaajoukkueet U15-ikäluokasta lähtien ja viimeksi hänet nähtiin Pikkuhuuhkajien mukana EM-karsinnoissa.

– Maajoukkuekokemukset ovat aina hyviä, kun maisema vähän vaihtuu ja näkee eri naamoja. Ne tuovat aina vähän lisäbuustia. Olen aina viihtynyt maajoukkueen mukana ja niissä on paljon tuttuja. Pelit ovat myös mielenkiintoisia, kun vastassa erilaisia joukkueita ja niistä saa uusia kokemuksia.

Talo toivoo isoimpien saavutusten olevan vasta edessä maajoukkueen kanssa, mutta matkan varrelle mahtuu hyviä muistoja.

– Toivottavasti pääsisimme Pikkuhuuhkajien kanssa EM-kisoihin, joka olisi hieno muisto, mutta paras tähän asti on varmaan, kun voitimme U19-maajoukkueen kanssa Saksan Boltilla. Sen jälkeen oli kiva lähteä takaisin Hollantiin.

Haka yllätysvalmis ja odottamaton

Hän pitää tämän kauden Hakaa yllätysvalmiina joukkueena.

– Olemme pirteä joukkue eivätkä kaikki varmasti oikein tiedä millaisia me olemme. Voimme olla aika yllättävä ja odottamaton joukkue. Meillä on tasainen joukkue ja penkiltäkin löytyy tulivoimaa. Tämä on aika erilainen joukkue missä olen ollut aiemmin ja siinä mielessä tosi mielenkiintoinen.

Talo on pelannut talven aikana sekä topparina että vasempana laitapuolustajana. Kilpailu pelipaikoista on kovaa, mutta samalla hyvähenkistä.

– Viemme toisiamme samalla eteenpäin. Olen pelannut talven aikana myös laitapakkina ja pystyn auttamaan joukkuetta myös siinä. Itselleni ei ole väliä kummalla pelipaikalla pelaan.

– Tykkään pelata pallollisena ja olen aika fyysinen ja nopea. En välttämättä ole sellainen toppari, joka voittaa pääpallot ja syö vastustajat elävältä. Tykkään rakennella peliä, vasenjalkainen puolustaja kuvailee itseään.

Pelikentän ulkopuolella Talo kuvailee itseään rauhalliseksi turkulaiseksi.

– Olen aika rento, mutten ole ehkä se äänekkäin kaveri kopissa, vaikka tykkäänkin lätistä. Sellainen perus turkulainen. Tykkään olla ihmisten kanssa ja jutella sekä kehittää itseäni sitä kautta myös ihmisenä.

– Vapaa-ajalla seuraan lätkää ja katselen muun muassa NHL:ää. Sitten tykkään olla kavereiden kanssa ja käydä ulkona syömässä ja kahvilla.

Talo on asettunut aloilleen Valkeakoskelle ja on nauttinut uudesta kotikaupungistaan.

– Tämä on ihan fiini mesta. Eihän tämä mikään ihan vilkkain paikka ole, mutta täällä on hyvä olla, kun kaikki on lähellä. Asun keskustassa, joten minulla on lyhyt matka harjoituksiin ja kaupat ovat lähellä, niin kaikki on ollut tosi helppoa. Lisäksi kaupungin sijainti on hyvä, kun ympärillä on sitten isompia kaupunkeja.

FC Haka pelaa kauden toisen kotiottelunsa perjantaina 12.4., kun Tehtaan kentälle asettuu vastaan Henri Malundaman ja Salomo Ojalan tähdittämä sarjanousija EIF. Ottelu alkaa kello 18.00.

Pelikuvat: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT