Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Nicolas Dantas nauttii uudenlaisista kokemuksista

Nicolas Dantas oli yksi ensimmäisistä uusista nimistä, jotka FC Haka kiinnitti tämän kauden joukkueeseensa. Brasilialaistoppari on aiemmin urallaan pelannut kotimaansa lisäksi Ruotsissa ja Norjassa.

Dantas vietti muutaman edelliskauden Ruotsissa ja tammikuussa oli edessä muutto Valkeakoskelle, kun hän kirjoitti Hakan kanssa sopimuksen. 25-vuotias peluri on asettunut hyvin uusiin maisemiin. 

– Tämä on ollut vähän erilaista kuin mihin olen aiemmin tottunut Brasiliassa kasvaneena. Tunnelma on täällä vähän erilainen kuin Ruotsissa, mutta toki maiden välillä on myös jonkin verran yhtäläisyyksiä. On aina hyvä kokemus asua uudessa maassa, hengittää uutta ilmaa ja kokea uusia asioita, Dantas toteaa.

Dantas pelasi viime kaudella Ruotsin Ettanissa Oskarshamn AIK:n riveissä. Seura tarjosi hänelle jatkosopimusta, mutta vaaka kallistui lopulta Hakaan.

– Ruotsissa pelasin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ja on iso ero päästä pelaamaan pääsarjatasolla. Sillä oli tietenkin vaikutusta päätökseeni. Tärkeintä on kuitenkin hyvä ympäristö.

– Andyllä (Smith) oli kontakti agenttiini, joka tarjosi minulle tätä mahdollisuutta. Juttelin Andyn kanssa ja hän kertoi minulle seurasta ja sen suunnitelmista. Kaivoin itsekin tietoa ja huomasin Hakalla olevan hieno historia ja yksi Suomen menestyksekkäimmistä seuroista. Täällä halutaan palata pysyvästi huipulle ja on jännittävää olla sellaisessa mukana, Dantas kertoo päätymisestään Hakaan.

Omat näppinsä pelissä oli myös entisellä Haka-vahti Michael Hartmannilla, joka pelasi viime kaudella Dantasin joukkuekaverina. Hartmann suositteli Dantasia tarttumaan Hakan tarjoamaan mahdollisuuteen.

– ”Mike” antoi minulle hyviä neuvoja seurasta ja kaupungista. Hän auttoi minua ymmärtämään asioita paremmin ja millaisia ihmisiä seurassa on. Hän suositteli minua tulemaan tänne.

Dantasilla oli hieman aiempaa kosketuspintaa suomalaisesta jalkapallosta, kun hän oli Juhani Ojalan joukkuekaverina tanskalaisessa Vejlessä.

– Siitä on hieman aikaa, kun pelasimme Juhanin kanssa yhdessä, mutta olimme silloin läheisiä. Meillä oli aina hyviä keskusteluja ja hän auttoi minua paljon. Hän oli kokenut pelaaja, kun itse olin silloin nuorempi. Sain häneltä hyviä neuvoja ja oppia, Dantas kiittelee.

– Olin häneen yhteydessä, kun minulla oli mahdollisuus siirtyä Hakaan ja käväisemme jossain vaiheessa kahvilla. Vielä emme ole ehtineet, sillä itse olen vasta muuttanut ja hänkin vaihtoi talvella Gnistaniin. Harjoituskaudella harjoitellaan niin intensiivisesti, ettei tässä ole varmasti kummallakaan vielä ollut ylimääräistä aikaa, mutta tapaamme varmasti jossain vaiheessa.

Brasilian, Tanskan ja Ruotsin kautta Valkeakoskelle

Miten Dantas on sitten Hakaan ja Valkeakoskelle päätynyt? Kaikki sai alkunsa 15.5.1998, kun hän syntyi suurkaupunki Sao Paolon kupeessa sijaitsevassa Sao Bernardo do Campossa. Noin 850 000 asukkaan kaupungista ovat ponnistaneet maailmalle myös takavuosien futistähdet Deco ja Thiago Motta.

Brasiliassa jalkapallo virtaa ihmisten suonissa eikä Dantasin perhe ollut poikkeus. Isä oli entinen jalkapalloammattilainen ja pieni Nicolas varttui pallon parissa.

– Jalkapallo on aika lailla se ensimmäinen vaihtoehto Brasiliassa. Ihmiset rakastavat jalkapalloa Brasiliassa. Minunkin isäni pelasi ammattilaisena ja uran jälkeen hän pelaili eri kaveriporukoiden kanssa. Minä olen ollut kentän laidalla pienestä pitäen ja siitä se on sitten lähtenyt, Dantas avaa jalkapallotaustaansa.

Rakkaus palloon ei rajoitu pelkästään jalkapalloon.

– Tykkään pelata myös koripalloa, mutten voi sanoa olevani siinä kovinkaan hyvä, Dantas naurahtaa.

Dantas on maineikkaan Sao Paulon akatemian kasvatteja, mutta ammattilaisura alkoi kotikaupungin seura Sao Bernardossa. Hän käväisi kauden verran Vila Novassa ennen paluutaan Sao Bernardoon.

Ensimmäinen kokemus ulkomailla koetti kesällä 2019, kun hän siirtyi Sao Bernardosta lainalle Tanskan divarissa pelanneeseen Vejleen. Muutto täysin uudenlaiseen maahan ja kulttuuriin oli Dantasille opettavainen kokemus.

– Aluksi kesti vähän aikaa sopeutua. Menin kuitenkin avoin mielin ja pääsin hiljalleen sisään. Onnekseni seurassa pelasi tuolloin myös toinen brasilialaispelaaja, joka oli pelannut siellä myös edelliskaudella, joten hän auttoi minua paljon.

– Kun menet uuteen maahan avoimin mielin, niin uskon sinun myös sopeutuvan helpommin. On tärkeä tiedostaa, että on erilaisessa paikassa ja erilaisessa kulttuurissa ja se on hieno oppimisprosessi.

Dantasin kausi Vejlessä jäi vain puolikkaan mittaiseksi, sillä koronapandemia keskeytti kauden. Kun kautta päästiin jatkamaan, niin Vejle pääsi juhlimaan nousua Tanskan pääsarjaan. Dantasilta juhlat jäivät kuitenkin väliin.

– Olimme juuri tulleet takaisin leiriltä ja kevätkauden piti alkaa, mutta silloin iski juuri koronapandemia. Silloin alkuvaiheessa ei ollut tietoa milloin harjoitukset mahdollisesti jatkuisivat ja mitä tulisi tapahtumaan. Siinä tilanteessa seura ymmärrettävästi leikkasi kuluja, ja koska minä olin lainapelaaja, niin päätimme että on parempi purkaa laina. Vaikka minulta jäi loppukausi välistä, niin silti minulla oli oma osani siinä, että nousimme, yhteensä yhdeksässä ottelussa pelannut Dantas toteaa.

Maailmantilanteen palatessa hiljalleen taas normaaliksi, alkoi Dantas laskea verkkoja vesille jälleen Euroopan suuntaan. Tällä kertaa tärppäsi Ruotsissa, kun Superettanissa pelannut Brage IK oli kiinnostunut topparin palveluksista.

– Mielestäni pelasin hyvin Vejlessä ja se oli ensimmäinen kokemukseni ulkomailla. Harmittavasti se loppui vähän lyhyeen koronan takia, mutta halusin palata takaisin Eurooppaan. Brage halusi minunlaista pelaajaa riveihinsä ja sain heiltä tarjouksen, Dantas avaa päätymistään Ruotsiin.

– Ensimmäinen vuoteni oli yllättävän vaikea. Liityin mukaan kesken kauden vaikeaan tilanteeseen, kun joukkue taisteli sarjapaikastaan. En ollut pelannut pitkään aikaan koronan takia ja kesti hetken päästä tuntumaan kiinni. Kun joukkue taistelee sarjapaikastaan, niin silloin ei ole oikein aikaa odottaa kuntoon pääsyä. Päävalmentaja halusi lähettää minut lainalle seuraavaksi kaudeksi tottuakseni paremmin ruotsalaiseen peliin.

Dantasin uusi lainaseura löytyi Ruotsin kolmannelta tasolta Ettanista, kun hän siirtyi Vasalundin takalinjoille.

– Silloin sain vihdoin ehjän kauden ja se oli sekä henkilökohtaisesti että joukkueelta hyvä kausi ja taistelimme silloin noususta. Minulla oli vuosi vielä sopimusta jäljellä Bragen kanssa, mutta katsoimme parhaaksi, että pelaisin sen jossain muualle.

Oskarshamnissa Dantas nautti isoa vastuuta kantaen myös kapteeninnauhaa käsivarrellaan ja pelasi kunnossa ollessaan lähes kaikki peliminuutit kauden aikana.

– Henkilökohtaisesti viime kausi oli tähänastisen urani paras, vaikka meillä oli joukkueena vaikeaa ja taistelimme sarjapaikasta. Sain olla kapteenina ja minulla oli hyvä suhde kaikkien pelaajien ja valmentajien kanssa. Sain kaudesta paljon itseluottamusta tulevaisuutta ajatellen.

Uran paras kausi alla Dantas on lähtenyt nyt valloittamaan Suomen jalkapalloviheriöitä.

– Menen aggressiivisesti kaksinkamppailuihin ja olen mielestäni hyvä pääpelaaja. Pyrin pelaamaan varmaa ja yksinkertaista topparipeliä. Pyrin auttamaan joukkuettani voittamaan parhaani mukaan.

Vaikka haastattelutilanteessa juttua riittää, niin Dantas ei pidä itseään kaikkein puheliaimpana kaverina.

– Tykkään vaihtaa kuulumisia ihmisten kanssa ja kysellä miten heillä ja heidän perheillään menee, ja osaltaan se kuuluu kulttuuriimme, että ollaan yhteydessä ihmisiin ja perheeseen ja kysellään kuulumisia. Olen kuitenkin ehkä hieman hiljaisempi tyyppi ja nautin arjen pikkuasioista.

Valkeakoski ja Haka tehneet vaikutuksen

Takaisin Valkeakoskelle ja nykyhetkeen. Dantas on asettunut hyvin uusiin maisemiin ja saa myös vaimonsa seurakseen.

– Ruotsissa pelatessani hän ei pystynyt muuttamaan, kun hänellä oli opinnot kesken, mutta nyt hän tulee tänne. Tämä on meille molemmille mahdollisuus kokea jotain uutta elämässämme ja on parasta päästä tekemään se yhdessä. 

– Kuulin joukkuekavereilta, että Haka on kaupungin asukkaille tärkeä ja merkityksellinen seura ja olen ehtinyt jo huomata sen, vaikka kausi ei ole vielä edes alkanut. On hienoa olla osana seuraa, jolla on vahva paikallinen merkitys ja yhteisöllisyys.

Päävalmentaja Andy Smith on peluuttanut Hakan joukkuetta neljän puolustuslinjalla, jossa tarjolla on neljälle topparivaihtoehdolle kaksi aloituksen paikkaa. Päävastuuta talven peleissä ovat kantaneet Niklas Friberg sekä Nikolas Talo, mutta Dantas on nähty vaihdosta ja Liigacupin päätöspelissä VPS:aa vastaan hän kirjautti ensimmäisen täysinäisen ottelunsa mustavalkoisten riveissä. Kilpailu peliajasta koveni entisestään, kun viisumivaikeuksien kanssa alkuvuodesta taistellut Hassan Ndam liittyi vihdoin joukkueen mukaan. Dantas näkee kilpailun vain positiivisena asiana.

– Kaikki ovat hyviä pelaajia ja puskevat toisiaan eteenpäin harjoituksissa. Kun on terve kilpailu pelipaikoista, niin se auttaa kaikkia kehittymään. On sitten valmentajan päätös ketkä pelaavat, mutta tärkeintä on joukkueen menestys.

Veikkausliiga alkaa vajaan kuukauden päästä ja joukkueiden valmistautumisissa alkaa loppukiri. Dantas katsoo kohti tulevaa kautta optimistisena.

– Olemme mielestäni kehittyneet talven aikana, mutta vielä on parantamisen varaa. Kun kaikki on mennyt uusiksi, niin kestää hetken ennen kuin yhteinen sävel löytyy. Peleissä on ollut paljon hyviä asioita, mutta kehitettäviä asioita on myös ja onneksi tässä on vielä aikaa hioa asioita kuntoon.

Kuvat: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT