Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Mixu Paatelainen palaa Koskiin ja Tehtikselle – ”Haka on minulle merkittävä seura”

Koskilaislähtöinen Mixu Paatelainen nimettiin sunnuntaina HIFK:n päävalmentajaksi. Paatelaisen debyytti HIFK:n päävalmentajana tapahtuu Tehtaan kentällä hänen kasvattajaseuraansa vastaan.

Paatelainen varttui Valkeakoskella ja kävi läpi Hakan junioriputken, josta tie vei aina ulkomaan kentille saakka. Hän siirtyi parikymppisenä Dundee Unitediin ja loppu on tietyllä tapaa suomalaista jalkapallohistoriaa. Paatelainen oli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka pelasi Englannin Valioliigassa ja pelasi Englannin lisäksi mittavan uran eri skotlantilaisseuroissa sekä vietti yhden kauden myös Ranskassa.

Pelaajauransa jälkeen hän siirtyi valmentajaksi toimien muun muassa Huuhkajien päävalmentajana vuosina 2011-15. Valmentajan CV:ssä on myös pestit muun muassa Latvian ja Hongkongin maajoukkueiden päävalmentajana sekä Skotlannin Valioliigaseurojen Hibernianin, Kilmarnockin sekä Dundee Unitedin käskijän tehtävät. Päävalmentajan tehtävien lisäksi hän toimii FIFA:n teknisen asiantuntijaryhmän jäsenenä. Valmennusura on Suomen mittakaavassa merkittävä ja yksi kansainvälisimmistä.

Vaikka Paatelainen on viettänyt maailmalla jo 35 vuotta, niin Valkeakoski ja Haka ovat edelleen lähellä hänen sydäntään. Se, että Paatelaisen ensimmäinen peli HIFK:n päävalmentajana on juuri Hakaa vastaan Tehtaan kentällä, on kuin kohtalon sanelemaa. Hän myöntääkin perjantain olevan hänelle erityinen hetki.

– On se, koska Haka ja Valkeakoski ovat esittäneet elämässäni suurta roolia. Muutimme Valkeakoskelle Helsingistä, kun olin 5-6-vuotias ja olin siellä koko kouluikäni. Aloitin jalkapallon ensin Valkeakosken Nappulaliigassa, sieltä Hakan junnuihin ja Pallo-Seppojen kautta Hakan edustusjoukkueeseen pelaamaan. Haka on minulle merkittävä seura. On jännä juttu, että ensimmäinen peli HIFK:n peräsimessä on juuri Hakaa vastaan, Paatelainen kertoo.

Vaikka omista Haka-vuosista on vierähtänyt jo pitkä aika, niin hän on seurannut joukkueen edesottamuksia.

– Kyllä minulla Haka on FotMobissa sellainen seura, jota seuraan koko ajan. Olen seurannut tuloksia ja katsonut miten Haka pärjää, mutta otteluita en ole päässyt näkemään.

Paatelaisen isä on Haka-legenda Matti ”Roto” Paatelainen, joka asuu edelleen Valkeakoskella ja perheen mökki on Koskin tuntumassa juuri Kangasalan puolella rajaa. Mixu on edelleenkin tuttu näky Koskissa. 

– Olen vieraillut Valkeakoskella säännöllisesti aina kun olen pystynyt. Tietenkin silloin, kun olin Hongkongissa 2,5 vuotta, niin tosi paljon vähemmän. Uudetvuodet olen viettänyt mökillä ja viimeksi olin Valkeakoskella kolme viikkoa sitten. Vanhemmat asuvat siellä ja paljon kavereita sekä lapsuudenystäviä asuu siellä vielä. Se on minulle merkittävä paikka.

Hakan päävalmentajana toimii Paatelaiselle hyvin tuttu Teemu Tainio. He pelasivat ensin yhdessä Huuhkajissa, jonka jälkeen Paatelainen vielä valmensi Tainiota maajoukkuepaidassa. Paatelainen on ollut vaikuttunut Tainion valmentajauran alusta.

– Olen seurannut hänen valmentajauraansa mielenkiinnolla. Hän on kehittynyt apuvalmentajan tontilta päävalmentajaksi ja on tehnyt hyvää jälkeä. Varsinkin tämä kausi on lähtenyt liikkeelle erittäin positiivisesti. Joukkue pelaa ”tememäistä” jalkapalloa, hyvää syöttöpeliä ja sen ansiosta hieno voitto Interiä vastaan ja Ilveksen kaataminen avauskierroksella oli varmasti myös mannaa. ”Temen” tekemisen jälki näkyy. Viime kaudella Haka oli siellä alapäässä ja loppukaudesta se nousi vähän. Tähän kauteen on tapahtunut kehitystä selvästi, analysoi Paatelainen.  

Paatelainen otti HIFK:n ohjat käsiinsä keskiviikkona, kun hän veti joukkueelle ensimmäiset harjoitukset. Ensimmäinen peli on edessä jo perjantaina, joten lähtökohdat eivät ole hänen kannaltaan ideaalit, kun vastaan asettuu itseluottamusta uhkuva kotijoukkue.

– Odotan tosi vaikeaa peliä, sillä Haka on aloittanut pirteästi. Kaksi voittoa ja loistava päänahka Interistä viime kierroksella hyvällä pelillä. Siitä tulee meille vaikea ottelu. Tosi kiva mennä Tehtaan kentälle valmentajana ja katsoa miten pärjätään.

Tervetuloa perjantaina Tehtikselle kauniiseen kevätsäähän seuraamaan miten Paatelaisen debyytti HIFK:n päävalmentajana sujuu ja jatkuuko Hakan vahva alkukauden vire. Ottelu alkaa kello 18.00.

Liput ovat myynnissä ja voit varata paikkasi katsomosta painamalla sivun oikeassa reunassa olevaa ”Liput ja kausikortit täältä” -painiketta.

Kuva: Juha Tamminen

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT