Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kristian Yli-Hietanen uhkuu näyttöhaluja – ”Isot odotukset kaudesta”

Kristian Yli-Hietanen, 26, siirtyi vahvistamaan FC Hakan hyökkäysosastoa vakuutettuaan seurajohdon talven testijaksolla. Yli-Hietanen hakee Hakassa todellista läpimurtoa Veikkausliigaan.

Yli-Hietanen on lähtöisin Tampereelta, mutta muutti Kanadaan Vancouveriin perheen töiden perässä 11-vuotiaana. Ennen muuttoa Yli-Hietanen pelasi Ilveksen junioreissa.

– Minut laitettiin nuorena harrastamaan kaikenlaisia eri lajeja, mutta isäni on sanonut jalkapallon olleen aina minulle selkeä numero yksi, Yli-Hietanen kertoo.

Jalkapallo ei suinkaan jäänyt, vaikka Yli-Hietanen muutti jääkiekon emämaahan. Hän jatkoi pelaamista North Vancouver FC:ssä, jonka riveissä hän pääsi juhlimaan yläkoulussa paikallisen osavaltion, Brittiläisen Kolumbian, mestaruutta. 18-vuotiaana hän nousi North Vancouver FC:n edustusmiehistöön, joka pelasi kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Siellä pelit menivät ihan hyvin ja sain eri yliopistoilta tarjouksia. Siirryin pelaamaan ja opiskelemaan Capilano Universityyn, joka pelasi Division II:ssa. Kahden vuoden jälkeen vaihdoin koulua University of British Columbiaan, joka pelasi korkeimmalla sarjatasolla. Pelit menivät ihan hyvin, mutten kuitenkaan saanut ammattilaissopimusta mihinkään.

Yliopistossa hän kokeili kannuksiaan suomalaisittain hieman harvinaisemmissa lajeissa.

– Koulussa tuli pelattua vuosi rugbya ja vuosi ultimate-frisbeetä. Molemmista lajeista on ollut hyötyä myös jalkapallossa. Ultimatessa on paljon yksi vastaan yksi -pelaamista ja pitää olla hyvä liike päästäkseen puolustajasta irti. Rugbyssa pitää taas olla fyysinen ja kovapäinen, Yli-Hietanen vertailee.

Veikkausliigadebyytti FC Lahdessa

Kun Kanadasta ei lohjennut sopimusta, niin Yli-Hietanen päätti palata kotikonnuille vuonna 2020. Samalla hän aloitti opiskelut Vierumäellä Sports Coaching and Management -koulutusohjelmassa.

Hän pelasi kauden TPV:n paidassa, kunnes sai kaudeksi 2021 sopimuksen FC Lahteen. Ensimmäinen kausi Veikkausliigassa oli kuitenkin haastava. Hän tuli pääasiassa vaihdosta kentälle ja peliminuutteja kertyi kauden aikana vain hieman päälle 400. Hän onnistui kuitenkin saamaan avausmaalinsa Veikkausliigassa.

– Oli tosi hienoa saada sopimus Lahteen ja menin sinne innoissani pelaamaan ja auttamaan joukkuetta menestymään. Peliaika jäi kuitenkin aika vähiin. Se oli kuitenkin ensimmäinen kauteni Veikkausliigassa ja opin siellä paljon ja kasvoin pelaajana, Yli-Hietanen palaa ajassa parin vuoden taakse.

Vaikean kauden jälkeen Yli-Hietanen lähti hakemaan uutta nousua Kakkosesta KäPan joukkueesta.

– Sen Lahti-kauden jälkeen ei oikein löytynyt seuraa ja mietin pitkään mitä tekisin. Viestittelin KäPan valmentajan kanssa ja tykkäsin siitä mitä he tekivät. KäPalla on nuoria pelaajia, jotka haluavat tehdä jalkapallosta uran itselleen ja kehittyä, niin innostuin siitä vaihtoehdosta.

Kausi KäPassa olikin Yli-Hietaselle menestyksekäs, sillä hän iski helsinkiläisjoukkueelle kauden aikana 16 maalia. Hyökkääjät elävät maaleista ja Yli-Hietanen myöntää, että viime kauden onnistuminen teki hyvää myös omalle itseluottamukselle.

– Kyllä sen itseluottamuksessa huomaa, kun maaleja alkaa tulla. Olen kyllä aina luottanut itseeni, mutta maalit tuovat sellaista ekstrabuustia.

Haka unelmapaikka

Talvella hänen uransa sai uuden käänteen, kun hän sai puhelinsoiton Hakasta. Yli-Hietanen harjoitteli Hakan kanssa joulukuun ja ansaitsi lopulta itselleen sopimuksen täksi kaudeksi.

Yli-Hietanen on innoissaan saadessaan uuden mahdollisuuden Veikkausliigassa ja nimenomaan FC Hakassa. Haka oli hänelle jo ennestään tuttu seura.

– Olen tykännyt tosi paljon olla täällä. Haka ei ollut minulle ihan uusi tuttavuus, sillä palattuani Suomeen ensimmäinen Veikkausliigaottelu, jonka kävin paikan päällä katsomassa, oli nimenomaan Hakan kotipeli KuPSia vastaan. Tämä on minulle ihan unelmapaikka, hehkuttaa Valkeakoskelle muuttanut hyökkääjä.

Yli-Hietanen ehti talven harjoitusotteluissa väläytellä maalivainuaan, mutta sen jälkeen loukkaantuminen on häirinnyt hänen valmistautumistaan kauteen.

– Alkuvuodesta meni ihan hyvin, mutta sitten tuli loukkaantuminen ja Liigacup meni osaltani vähän hukkaan enkä ole hirveästi päässyt treenaamaan. Minulla on vielä pari viikkoa jäljellä ennen kuin pääsen taas kuntoon. Tavoitteena on sitten olla kunnossa koko kauden ajan.

Yli-Hietanen ei anna loukkaantumisen häiritä, vaan lähtee kauteen kovin tavoittein.

– Minulla on isot odotukset kaudesta. Ensimmäinen kausi Veikkausliigassa oli ihan positiivinen ja pystyin pelaamaan ihan hyvin, mutta tehot jäivät puuttumaan. Tänä vuonna on tarkoitus saada myös tehoja aikaiseksi ja auttaa sitä kautta joukkuetta taistelemaan mitaleista ja olla osa kärkijoukkueita.

Pelaajana Yli-Hietanen kuvailee itseään aktiiviseksi ja liikkuvaksi.

– Teen töitä joukkueen eteen, prässään ja juoksen koko pelin ja yritän voittaa joukkueelle pallon takaisin. Hyökkäyksessä yritän liikkua paljon luoden tilaa joukkuekavereilleni ja samalla päästä itse tilanteisiin. Yritän liikkeelläni olemaan oikeassa paikassa boksissa ja viimeistelemään sieltä maaleja.

Ensi kesän europelejä Yli-Hietanen odottaa muiden tavoin.

– Ne ovat hieno asia koko Valkeakoskelle ja odotan niitä tosi innoissani, hehkuttaa Yli-Hietanen.

Katso myös Kristianin videohaastattelu FC Hakan LinkedIn-sivuilta. Haastatteluun pääset tästä.

FC Hakan kausi Veikkausliigassa starttaa 5.4. SJK:n vieraana. Ensimmäinen kotiottelu on edessä 14.4., kun Tehtaan kentälle saapuu vieraaksi AC Oulu.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT