Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kuka olen? – FC Hakan henkisen valmentajan Aleksi Tossavaisen uusi kirja antaa oivalluksia tuntemaan itsensä paremmin

Lukusuositus Hakalta! FC Hakan henkinen valmentaja Aleksi Tossavainen on yhdessä Antti Peltosen kanssa julkaissut kirjan nimeltä ”Elämäsi kirja – Kuka olen”. Kirjassa poraudutaan itsetuntemuksen teemoihin ja se avaa kysymystä ”kuka olen” erilaisten teorioiden, valmennuksien ja omien kokemuksien näkökulmasta.

Kirjan tarkoituksena on antaa lukijalle oivalluksia tuntemaan itsensä paremmin sekä auttaa toimimaan sillä tavoin, kun haluaa toimia.

– Itsetuntemus on aihe, jonka tiedetään olevan tärkeää, mutta mitä sillä käytännössä tarkoitetaan, onkin hieman haastavampi avata. Se minkälaisena ihminen itsensä näkee, usein ohjaa vahvasti sitä, miten hän toimii. Muuttamalla näkemystä itsestään voimme myös vaikuttaa omaan toimintaamme, Tossavainen kertoo.

Tossavainen on kirjoittanut kirjan yhdessä psyykkisen valmentajan Antti Peltosen kanssa, joka on viime vuosina toiminut mm. HJK:n kanssa. Kyseessä onkin jo miesten toinen yhteinen kirjaprojekti (aiempi teos ”Psyykkinen valmennus”).

– Loimme kirjan keskustelumuotoon ja pyrimme saamaan erilaisin tavoin saamaan kirjasta lukijalle ikään kuin kokemuksen, että hän olisi mahdollisimman elävästi mukana tässä samassa pohdinnassa, jota kirjassa käymme.

Kirjassa on jokaiselle jotain, joten mitä esimerkiksi Hakan pelaaja voisi saada teoksesta irti?

– Joskus saattaa unohtua, että huippu-urheilija on ihminen samalla tavalla kuin me kaikki muutkin. Itsetuntemus on syvällä ihmisyydessä ja on tärkeää myös huippu-urheilun näkökulmasta. Esimerkiksi yksi konkreettinen asia missä kirja voi auttaa, on saada urheilijoita löytämään itsestään muitakin, kuin vain urheiluun liittyviä, puolia itsestään. Esimerkiksi kun itse pelasin jalkapalloa, niin identiteettini oli käytännössä pelkästään jalkapalloilijaan sidoksissa ja sitten kun omat pelihommat loppuivat kuin seinään, oli se todella kova isku. Pohtimalla ja löytämällä itsestään muitakin puolia ja ominaisuuksia on tärkeää pohdintatyötä missä vaiheessa elämää tahansa.

Elämäsi kirja – Kuka olen saatavilla mm. Adlibriksestä ja Readme:stä.

Kuva: Jussi Rämä

”tulemme olemaan vaikea joukkue muille pelattavaksi” – joukkue on parantanut tekemistään jatkuvasti alkukaudella, arvioi tossavainen

Kirjan julkaisun lisäksi Tossavainen on innoissaan tulevasta kaudesta ja kertoo joukkueen kehittymisen alkuvuodesta olleen nousujohteista. – Olemme yksilöinä ja joukkueena koko ajan parantaneet tekemistä ja se on näkynyt myös harjoitusotteluiden ja Liigacupin otteissa. Olemme joukkueen kanssa käyneet tätä eri näkökulmista läpi ja pelaajat ovat sitoutuneet prosessiin mallikkaasti. Jos ja kun kehitys jatkuu tämänlaisena, niin tulemme olemaan vaikea joukkue muille pelattavaksi, Tossavainen kertoo.

Tossavainen liittyi Hakan ympäristöön viime kaudella, ja tällöin koki itsensä lämpimästi tervetulleeksi. Nyt uuden kauden kynnyksellä Tossavainen on päässyt seuraamaan uusien pelaajien saapumista yhteisöön ja heidän paneutumistaan tulevaa kautta silmällä pitäen.

– Mitä olen pelaajien kanssa puhunut, niin Hakan ympäristö on ollut todella mukava paikka tulla sisään. Tämä totta kai tukee sitoutumista ja uudet pelaajat ovatkin tulleet erinomaisesti sisään joukkueeseen ja prosessiin. Tietty varovaisuus saattaisi olla luonnollista, mutta kyllä meillä uudet pelaajat ovat hyvällä tavalla tulleet ryminällä sisään, Tossavainen iloitsee.

Kauden tavoitteena on luonnollisesti parantaa edelleen viime kaudesta ja menestymisen nälkä on kova.

– Kuten sanonta kuuluu ”nälkä kasvaa syödessä”, eli tänä vuonna haluamme parantaa edellisestä kaudesta. Tämä totta kai tarkoittaa sitä, että tekemisen ja asennoitumisen tulee olla entistä paremmalla mallilla, jotta annamme itsellemme parhaat mahdollisuudet onnistua.

Enää alle kuukausi Hakan ensimmäiseen kotiotteluun pe 14.4. klo 18.00 AC Oulua vastaan! Hakan kausi starttaa käyntiin viikkoa aiemmin, ke 5.4. klo 18.00 Seinäjoella SJK:n vieraana.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT