Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Koskilaisduo yllätti Jari Litmasen komealla laululla

Hakan tapahtumistakin tuttu Duo Töyssy & Tervaniemi yllätti Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmasen torstaina tamperelaishotellin aulassa. Duo tempaisi ja esitti spontaanisti ”Kuninkaalle” Manu Chaon kappaleen La Vida Tombola.

Video esityksestä on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin ja video keräsi vajaassa vuorokaudessa jo tuhansia näyttökertoja YouTubessa. Duon jäsenistä Mikko Töyssy toimii Hakan tilastotiimissä Tehtiksellä ja on kolunnut Valkeakosken jalkapallokenttiä nuoruudessaan. Jussi Tervaniemi puolestaan vierailee Tehtiksellä ehtimisensä puitteissa ja sai peliurallaan minuutteja aina Veikkausliigassa saakka.

– Pelasin Hakan junnuissa lähinnä kakkosjoukkueessa tai urani huipulla ykkösjoukkueen vaihtopenkillä. Sen jälkeen on kierretty SorPat ja ErHut, The Voice of Finlandistakin tuttu Töyssy nauraa.

– Jussi on meistä se kovempi jalkapalloilija. TPV:n kasvatti, joka debytoi Veikkausliigassa samassa ottelussa sittemmin Hakassakin komean uran rakentaneen Mikko Innasen kanssa, Töyssy jatkaa.

Musiikki kietoi kuitenkin molemmat jalkapallomiehet lopulta mukaansa. Yksi sekä jalkapalloon että musiikkiin liittyvä unelma oli päästä esittämään La Vida Tombola Jari Litmaselle.

Etenkin jalkapalloihmisille kappale on tullut tutuksi Emir Kusturican ohjaamasta Maradona-dokumentista, missä Manu Chao esittää kitaristinsa kanssa kappaleen itselleen Diego Maradonalle (voit katsoa videon täältä).

– Kusturican Maradona-dokumentista bongasin aikanaan tuon hienon esityksen. Sen jälkeen opeteltiin Jussin kanssa biisi ja fiilisteltiin ajatusta siitä, että tuo olisi siistiä päästä joskus vetämään Jari Litmaselle, Töyssy kertaa idean juuria.

Aktiivisesti keikkaileva Duo Töyssy & Tervaniemi antoi asian hautua takaraivossa samalla, kun oikea hetki antoi odottaa itseään.
– Välissä ehti tulemaan Tommi Läntisen ja Kulman Poikien hieno Jari ja Minä –kappale, mutta sen jätimme Läntisen jutuksi. Viime syksynä pääsimme toistaiseksi lähimmäksi, kun Jari Litmanen oli Valkeakosken Infossa vierailulla, mutta silloin aikataulut eivät millään järjestyneet niin, että olisimme päässeet esittämään kappaleen Litmaselle.

JussTiLitti

Kesäkuisena torstaina sattumat seurasivat lopulta toisiaan niin, että Töyssy ja Tervaniemi pääsivät toteuttamaan haaveensa. Se vaati lopulta yhden hajonneen tietokoneen, aamiaispalaverin hotelli Ilveksessä ja Suomen Palloliiton talenttitapahtuman Tampereella.

– Me pidettiin Jussin kanssa vähän aamiaispalaveria hotelli Ilveksessä ja huomattiin, että tuossahan on Litti ja muitakin miehiä maajoukkueen verkkareissa. Heti tuli ajatus, että nytkö me päästään se biisi esittämään, mutta päätettiin, että aamiaispöytä ei ole kyllä oikea paikka, se on liian vaivaannuttava tilanne.

Töyssy ja Tervaniemi kävelivät aamiaisen jälkeen hotellin vastaanottoon ja huomasivat jälleen Litmasen, tällä kertaa hisseillä odottamassa pääsyä ylempiin kerroksiin. Miehet menivät jututtamaan Litmasta ja ottivat kuvatkin itsestään Litin kanssa.

– Siinä jo sellainen pieni fanipoika sisällä heräsi ja tuli hyvä fiilis, kun pääsi juttelemaan Litmasen kanssa. Litti lähti hissillä ylemmäksi ja me menimme takaisin respan tiskille miettimään seuraavaa siirtoa.
Miesten miettiessä tilannetta Palloliiton väkeä saapui samalla lisää hotellin aulaan ja lopulta Töyssy näki ihmisten seassa tutut kasvot.

– Huomasin tutun naaman ja keksin nopeasti, että kyseessä oli entinen pääsarjajalkapalloilija ja nykyinen Ilveksen juniorivalmentaja Pasi Tuutti, jonka kanssa olin aiemmin ollut tekemisissä. Kävin Pasin juttusilla ja sain siitä rohkaisevan, tavallaan sisäpiirikontaktin tilanteen eteenpäinviemiseksi. Näytin kännykästä videon meidän versiosta tuosta La Vida Tombola –kappaleesta ja se oli Pasin mielestä hyvä. Katsoimme toisiamme Jussin kanssa ja päätimme saman tien, että Jussi lähtee hakemaan kitaraa autohallista.

Töyssy jäi odottelemaan Tervaniemeä ja kitaraa paikalle ja samalla aulaan valui edelleen lisää jalkapallojunioreita ja valmentajia. Joukossa oli mukana muun muassa Hakaakin edustanut U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen ja Huuhkajien eniten ykkösvahti Antti Niemi. Lopulta Tervaniemikin saapui paikalle lähes samaan aikaan hissillä aulaan palanneen Litmasen kanssa.

– Litmanen kävi vastaanottotiskillä, minä törkkäsin kameran yhdelle jalkapallojuniorille ja pyysin kuvaamaan yhden jutun hetken kuluttua. Litmaselta varmistettiin vielä, että onko hetki aikaa ja vaikka Litmanen kertoikin aikataulun olevan jo pikkuisen myöhässä, niin aina löytyy pari minuuttia, Töyssy taustoittaa.

Se mitä Youtube-videolta ei näy, on Töyssyn alustus ennen esitystä.

– Kerroin Litmaselle, että Argentiinassa elää heidän oma numero kymppinsä, jota pidettiin uransa varrella maailman parhaana jalkapalloilijana, mutta hän syntyi hieman liian aikaisin, eikä tiennyt, että myöhemmin syntyisi vielä parempi pelaaja, meidän oma kymppi – Jari Litmanen, Töyssy lataa.

Nyt esitetty kappale yhdistyy Kusturican dokumentin myötä totta kai vahvasti Maradonaan, mutta sellaista Duon suuhun sopivaa Litti-biisiä ei oikein ole olemassa.

– Mielestämme Kuningas Litmanen olisi totta kai ansainnut tässä hetkessä ihan oman kappaleensa, mutta sellaista meidän makuista Litti-biisiä ei oikein löydy, sellaiselle olisi kyllä tilausta. Ymppäsimme lopulta yhteen kaksi kovaa kymppiä muuttamalla lennosta toista säkeistöä Litmas-aiheiseksi. Siinä ei ollut aikaa säveltää kokonaan uutta biisiä, kitaran varressa ollut Tervaniemi naurahtaa jälkikäteen.

Vaikka ystävykset olivat veivanneet La Vida Tombolaa satoja ja satoja kertoja, niin biisin esittäminen hotellin aulassa Jari Litmaselle oli kaikkea muuta kuin rutiinisuoritus.

– Kyllä siinä pikkupoika sisällä tärisi aika paljon, kun biisiä vedettiin, mutta samalla nautin tietenkin täysillä siitä, että nyt se unelma toteutuu. Monestihan elämässä asiat menee niin, että katuu tai harmittelee lopulta niitä asioita, jotka jäi tekemättä ja nyt on varmaa, että tämä unelma toteutui.

TokaLitti

Tapahtuneen tajusi lopulta kokonaan vasta myöhemmin illalla, kun miehet kertasivat tapahtumia keskenään.

– Se oli kyllä monen sattuman summa. Kaikki lähti siitä, että Jussin tietokone hajosi ja hän oli tuomassa sitä Valkeakoskelta Tampereelle huoltoon. Jussi tarvitsi kuitenkin kaverin kyytiä Tampereelle ja sovittiin, että Jussi ottaa kitaran mukaan, jotta voidaan paluukyytiä odotellessa treenata mun asunnolla. Jos Jussi olisi tullut omalla autolla, hän olisi vain heittänyt koneen huoltoon ja ajellut takaisin Valkeakoskelle. Ilveksen aamiaistakin mietittiin pitkään, mutta onneksi valittiin lopulta se palaveripaikaksi, Töyssy pyörittelee edelleen aavistuksen epäuskoisena päätään.

Lopullinen varmistus sille, että tämä oli tarkoitettu tapahtuvaksi ja että esitys oli onnistunut, saapui illalla tekstiviestinä Töyssyn puhelimeen.

– Pasi laittoi illalla vielä viestin, että Litti oli innoissaan tapahtuneesta ja Pasi itsekin oli iloinen, että sai olla osana noin hienoa jalkapallokulttuuritempausta.

– Hienon muiston ja unelman toteutumisen lisäksi tästä jäi käteen ainakin se opetus, että pitää osata tarttua hetkeen ja nauttia siitä, Töyssy päättää.

 

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT