Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kari Martonen odottelee jo innolla tulevaa kautta

Toisen sopimusvuotensa Hakan päävalmentajana aloittava Kari Martonen, 52, on joulun alla innoissaan, kun joukkueharjoitukset ovat jälleen alkaneet omatoimisen jakson jälkeen.

– Kundit vetivät tuossa vähän happea, tekivät omatoimisia harjoitteita ja latasivat akkuja. Nyt olemme menneet taas tämän viikon joukkueharjoitusten parissa ja meininki on ollut kyllä hyvä.

Martonen on tuttu mies Valkeakoskella jo vuosien takaa, vaikka päävalmentajana mies on toiminut Hakan edustusjoukkueessa vasta kauden verran. Juniorivuodet ja aikuisuran alun mies vietti Helsingissä, mutta Hakalle sydän on sykkinyt pikkupojasta saakka.
– Synnyin Valkeakoskella, mutta vuoden iässä muutimme jo Helsinkiin. Isovanhemmat asuivat kuitenkin koko ajan Valkeakoskella ja etenkin mökkikesät Valkeakoskella pitivät suhteen Valkeakoskeen – ja Tehtikseen – katkeamattomina. Taisin olla noin viiden vanha, kun rakkaus Hakaan syttyi Tehtiksen laidalla.

Juniorina Martonen pelasi KontU:ssa ja HJK:ssa, jossa pelit jatkuivat aina edustustasolle saakka. Kauden 1989 jälkeen oli kuitenkin aika pakata laukut ja palata kotikonnuille.
– 1990 tein sopimuksen Hakaan ja täällä pelasin käytännössä peliurani loppuun saakka.

Martonen esiintyi Hakan paidassa sarjaotteluissa 146 kertaa ja iski niissä kuusi maalia. Suomen mestaruuden, Suomen Cupin ja Liigacupin Martonen voitti Hakassa jokaisen kertaalleen.

Peliuran jälkeen siirtyminen valmennushommiin oli luonnollinen jatkumo uralle jalkapallon parissa. Hakasta löytyi sopiva alku valmennusuralle.
– Peliuran jälkeen valmensin pari vuotta Hakan A-nuoria ja kun Keke (Keith Armstrong) lähti HJK:iin, nousin lopulta Olli Huttusen apuvalmentajaksi edustusjoukkueeseen. Sillä tontilla viihdyin aina kauteen 2006 saakka, jolloin lähdin sitten Honkaan.

Kauden 2005 jälkeen Martosen paluuta Valkeakoskelle odotettiin siis kymmenen vuoden ajan. Väliin mahtuu apuvalmentajan pesti FC Hongassa, päävalmentajavuodet JJK:ssa, tehtävät nuorisomaajoukkueissa sekä vuosi SJK:n toimitusjohtajana, kunnes paluu kotiin oli jälleen ajankohtainen.

Debyyttikaudestaan Hakan päävalmentajana Martonen löytää sekä hyvää että huonoa.
– Nuorten pelaajien esiinmarssi oli ehdottomasti parasta antia viime kaudella. Nuoret pojat näyttivät, että ovat valmiita Ykkösen tasolle ja ensi vuonna vuoden kokeneempina kundit ovat varmasti entistä parempia. Isoin kehittämisen kohde tulevaisuutta ajatellen on koti- ja vieraspelien tasoero. Kotona olimme viime kesänä lähes lyömättömiä, mutta vieraspeleissä menetimme aivan liikaa pisteitä ja siihen pitää ensi kaudella kiinnittää enemmän huomiota.

Vaikka Martonen saa avukseen valmennukseen uuden miehen, on päävalmentaja tyytyväinen siihen, että taustatiimi pysyy muuten lähes muuttumattomana.
– Isoin muutos on tietenkin se, että Late (Lauri Hakanen) lähti Hämeenlinnaan rakentamaan omaa valmennusuraansa, mutta muuten taustatiimi jatkaa lähes kokonaisuudessaan myös ensi kaudelle ja se on tärkeä asia.

Uusi apuvalmentaja, hämeenlinnalainen Jussi Lempinen, on Martoselle tuttu mies jo entuudestaan, joten sekin helpottaa tekemistä heti alusta saakka.
– Jussi on entuudestaan tuttu mies jo niiltä ajoilta, kun hän oli mukana Hakan A-nuorten valmennuksessa. Jussilla on hyvä ja samankaltainen näkemys jalkapallosta kuin minulla itselläni ja se on tietenkin tärkeää. Vähän olemme Jussin kanssa päässeet jo vaihtamaan ajatuksia ensi kauden tiimoilta.

Yhteistyötä uuden valmentajaparinsa kanssa Martonen odottaa jo innolla.
– Erittäin innoissani odotan tulevaa. Jussi on hyvä tyyppi ja me molemmat haluamme saada hommat käyntiin ensi kautta varten nopeasti. Nälkää tekemiseen riittää molemmilla.

Joukkueen kasaaminen on vielä kesken, mutta verkot ovat vesillä ja tarkkailu käynnissä jatkuvasti uusien pelaajien värväämiseksi Hakan paitaan. Tarkkailuapuna Lempinen on mukana heti alusta saakka.
– Kyllä me Jussin kanssa yhteistyössä tarkkailemme jatkuvasti pelaajia Hakaan. Pohdimme sitä, että mille paikoille vahvistusta tarvitaan ja onko tarjolla olevat pelaajat juuri sellaisia kuin haemme.

Hakan kannattajille Martonen lähettää lopuksi kiitoksia ja terveisiä.
– Viime kaudesta jäi hyvä fiilis. Meillä oli jatkuvasti tunne, että kannattajat ovat meidän takanamme ja se on erittäin tärkeä asia menestystä rakennettaessa. Kova kausi Ykkösessä on jälleen tulossa ja me tarvitsemme jokaisen kannattajan tuen myös tulevalla kaudella. Meidän tavoitteenamme on tietenkin tarjota mahdollisimman paljon juhlinnan aiheita kannattajille kentän puolella niin kotona kuin vieraissakin.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT