Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kari Martonen: ”Kovat jätkät pärjäävät cupissa”

Hakan jalkapallokesän ensimmäinen iso kohokohta pelataan Tehtiksellä keskiviikkona. Haka raivasi tieltään edellisillä Cup-kierroksilla liigajoukkueista niin Tampereen Ilveksen kuin Rovaniemen Palloseuran ja nyt on edessä puolivälieräottelu espoolaista FC Honkaa vastaan. Seuran historian 13. cup-mestaruus siintää siis enää kolmen voiton päässä.

Haka ja Honka kohtasivat myös kauden 2015 Suomen Cupissa. Tuolloin Haka oli Tehtaan kentällä parempi maalein 3-2 ja eteni jatkoon. Viime tammikuussa harjoituspeli päättyi Esport Areenalla tasalukemiin 1-1.

Kakkosesta nousua Ykköseen hamuava Honka on toistaiseksi välttynyt tämän kauden cupissa liigajoukkueilta, mutta on pudottanut matkan varrella Ykkösessä pelaavat TPS:n ja KPV:n. Sarjatasoja ei keskiviikon kamppailua pohdittaessa kannatakaan liikaa miettiä.
– Honka on voittanut yhtä vaille kaikki ottelunsa sarjassa ja pelannut nyt kuusi ottelua päästämättä maalia omiin. Cupissa Honka on raivannut tieltään jo kaksi Ykkösen kärkipään joukkuetta ja sieltä löytyy useita pelaajia, joilla on enemmän kokemusta jopa Veikkausliigasta saakka kuin meidän jätkillä, joten kova haaste me saadaan kotikentälle jälleen kerran, Martonen tietää.

Kaudella 1997 Haka onnistui siinä, mihin tällä kaudella joukkueella on edelleen mahdollisuus, eli Ykkösen voitto, sarjanousu ja Suomen Cupin mestaruus samalla kaudella. Suomen Cupin mestaruuksien määrässä Haka on jaetulla kärkisijalla yhdessä rakkaan vihollisen, eli myös 12 mestaruutta voittaneen HJK:n kanssa. Cup-perinteet ovatkin läsnä Valkeakoskella joka päivä.
– Haka on ollut perinteisesti kova cup-joukkue ja kyllähän tämä kilpailu Valkeakoskella merkitsee vuodesta toiseen paljon. Perinteet tavallaan velvoittavat menestymään, mutta toisaalta vuosien takaiset cup-voitot eivät annan meille mitään ekstraa keskiviikoksi, Martonen paaluttaa.

Suomen Cupista kilpailuna Martosella on tyhjentävä näkemys.
– Kovat jätkät pärjäävät cupissa. Suomen Cup on niin erilainen kilpailu kuin sarja. Yksittäisessä ottelussa ei saa mitään anteeksi, vaan hereillä taistelemaan jokaisesta pallosta ja valmiina pelaamaan omaa peliä pitää olla ensimmäisestä sekunnista ottelun loppuun saakka.

Martosella on itsellään kokemusta Suomen Cupin voittamisesta niin pelaajana kuin valmentajankin pitkän uransa varrelta. Ne kokemukset tuovat hyviä muistoja päävalmentajan mieleen.
– Henkilökohtaisesti minulla on hienot muistot cupista ja tykkään siitä kyllä kilpailuna. Klubissa voitin sen pelaajana 1980-luvulla ja Hakassa valmentajana pariinkin kertaan 2000-luvulla. Cup on hieno kilpailu, mistä palkinnoksi saatava eurocup-paikka on totta kai myös hieno porkkana.

Hakan ottelutahti jatkuu kiivaana ja sen vuoksi harjoituskentällä pitää valita tarkkaan mitä harjoituksissa painotetaan.
– Tiistain valmistavassa harjoituksessa fiilis oli todella hyvä ja oikeastaan yllättävänkin energinen siihen nähden, että sunnuntaina pelattiin Kotkassa. Tärkein pelillinen asia keskiviikkoa silmällä pitäen on se, että saadaan koko joukkueen puolustuspelaamisesta tiiviimpää ja ennen kaikkea huolellisempaa. Niin se ei voi mennä, että vastustajan jokainen hyökkäys päättyy maalintekoyritykseen, Martonen ruotii.

Tärkeä asia on tietenkin myös se, että peli pelataan Suomen kauneimmalla stadionilla, eli kotoisella Tehtaan kentällä.
– Tehtis on meidän kotikenttä ja siitä pitää ilman muuta ottaa kaikki hyöty irti. Niin alustasta, kentän
koosta kuin tietenkin myös erinomaisesta kotiyleisöstä, Martonen innostuu.

Hakan kokoonpanotilanne ennen keskiviikon kamppailua on varsin lupaava. Varmasti poissa ovat ainoastaan koko kauden polvivamman takia sivussa oleva maalivahti Tuomas Karjanlahti ja lonkkavaivaa paranteleva toppari Etchu Tabe.
– Etchu oli tiistaina jo lähes koko harjoituksen mukana ja tilanne vaikuttaa lupaavalta, mutta Honka-ottelussa Etchu ei vielä kentällä ole. Jesse Ahonen sen sijaan on toipunut nilkkavammastaan ja muutenkin joukkue on terveenä, Martonen iloitsee.

Hakan ja Hongan välinen Suomen Cupin puolivälieräottelu alkaa Tehtaan kentällä keskiviikkona 15.6. kello 18.30. Matsietkot pelataan Ravintola Stellassa Koskikarassa kello 16.30 alkaen ja jälkipelit Tehtiksen Paviljongilla heti ottelun päätyttyä.

Tervetuloa kannustamaan Haka kohti historian 13. Suomen Cup -mestaruutta!

(Kuva: Jan Lindroos)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT