Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Joka ottelussa kovat panokset – Veikkausliigan runkosarjan neljänneksi viimeinen kierros edessä 

Veikkausliigan kauden 2022 runkosarjassa on viikonloppuna edessä 19. eli neljänneksi viimeinen kierros ja jokaisessa kuudessa ottelussa panosta on riittämiin. 

Kierros käynnistyy lauantaina Pohjanmaalta, jossa kuuden parhaan joukkoon vahvasti pyrkivä SJK isännöi sarjakärki KuPS:aa ja niin ikään paikasta Mestaruussarjassa kamppaileva VPS karsijan paikalta pois pyristelevää FC Lahtea. 

Sunnuntaina tasapisteissä sijoilla 5. ja 6. olevat AC Oulu ja FC Inter kohtaavat todellisessa kuuden pisteen ottelussa ja panoksia ei puutu Veikkausliigan klassikko-ottelustakaan, jossa kohtaavat peräkkäisillä sijoilla 4. ja 3. olevat FC Haka ja HJK. Sunnuntai-iltana kohtaavat vielä niin ikään kummallekin tärkeässä ottelussa sijoilla 10. ja 9. majailevat IFK Mariehamn ja Ilves. 

Kierros päättyy maanantaina Tapiolassa pelattavaan Metroderbyyn FC Honka – HIFK, jossa isännät taistelevat kärkisijoista ja vieraat puolestaan pyrkivät pois suoran putoajan paikalta. 

– Onhan se hienoa, että joka peli on tärkeä. Olisi ilkeä pelata putoamisesta, mutta olisi hienoa johtaa sarjaa. Nuo ovat hienoja pelejä, joissa on tosi paljon panosta, SJK-toppari Matej Hradecky kuvaa asetelmia tuoreessa Veikkausliigan podcastissa, joka on kuunneltavissa täällä:https://www.supla.fi/audio/4160154 

Paikoista Mestaruussarjaan käydään kamppailua runkosarjan päätöskierroksille saakka, mutta pisteet ja sijoitukset ovat merkittäviä myös Haastajasarjaan jääville joukkueille. Edessä on paitsi taistelu putoamista ja karsintaan joutumista vastaan myös kamppailu paikoista Eurolopputurnaukseen, jonne pääsee vähintään Haastajasarjan paras joukkue ja Suomen Cupin voittajasta riippuen mahdollisesti myös Haastajasarjan kakkonen. 

Runkosarjan jälkeen Veikkausliiga jakaantuu kuuden parhaan joukkueen Mestaruussarjaan ja sijoille 7.-12. runkosarjassa sijoittuneiden Haastajasarjaan. Kummassakin pelataan yksinkertainen sarja, jonka päätteeksi määräytyvät lopulliset sijoitukset kaudella 2022. Sekä Mestaruus- että Haastajasarjaan lähdetään runkosarjan pisteiden pohjalta. 

– Nämä ovat juuri nyt niitä ratkaisun hetkiä tällä uudella sarjajärjestelmällä, jolla olemme vasta kertaalleen päässet pelaamaan ennen korona-aikaa. Nämä seuraavat kierrokset ovat valtavan isossa roolissa. Sijoituksilla on merkitystä. Jakautuminen tässä muutaman kierroksen jälkeen asettaa joukkueita loppupelien osalta hyvin mielenkiintoiseen asemaan, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo podcastissa. 

Mestaruus- ja Haastajasarja käynnistyvät sunnuntaina 18.9. Poikkeuksena tähän ovat lauantaina 17.9. pelattavaan Suomen Cupin finaaliin tiensä selvittävät joukkueet, jotka pelaavat Mestaruus- ja/tai Haastajasarjan avauskierroksen ottelunsa keskiviikkona 5.10. Mestari kaudella 2022 on selvillä viimeistään sunnuntaina 16.10. Mestaruus- ja Haastajasarjan lopullinen otteluohjelma vahvistuu runkosarjan päättymisen jälkeen. 

Mestaruussarjassa ratkaistaan lopulliset sijat 1.-6. ja Haastajasarjassa sijat 7.-12. Haastajasarjassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa Ykköseen kaudelle 2023 ja sijalle 11. sijoittunut joukkue karsii Veikkausliigapaikastaan Ykkösessä toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan kaksiosaisessa ottelussa. 

Mestaruussarjan ykkönen on Suomen mestari kaudella 2022 ja saa sen myötä paikan ensi kauden Mestarien liigan karsintoihin. Varma europaikka Konferenssiliigan karsinnoissa on tiedossa myös hopeamitalistille. Kolmas paikka eurocupeissa menee Suomen Cupin mestarille, mutta jos cup-mestari sijoittuu Veikkausliigassa kahden parhaan joukkoon, paikka menee Veikkausliigan pronssijoukkueelle. 

Neljäs paikka kauden 2023-24 eurocupeissa ratkaistaan Eurolopputurnauksessa, joka pelataan nyt kahden kauden tauon jälkeen koronatilanteen supistettua kahta edelliskautta. Eurolopputurnaukseen pääsevät paras ilman suoraa eurocup-paikkaa jäänyt Veikkausliigajoukkue sekä neljä seuraaville sijoittunutta joukkuetta. Riippuen Suomen Cupin mestarista nämä ovat joko Mestaruussarjan 3. sekä Mestaruussarjan sijoille 4.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan ykkönen tai – jos Suomen Cupin mestari on Veikkausliigassa joko ykkönen tai kakkonen – Mestaruussarjan 4. sekä Mestaruussarjan sijoille 5.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan kaksi parasta joukkuetta. Myös siinä tapauksessa, että Suomen Cupin mestari sijoittuu Veikkausliigassa sijoille 3.-7. Haastajasarjan kakkonen nousee eurolopputurnaukseen, sillä cupin kautta europaikan jo saavuttanut joukkue ei eurolopputurnauksessa pelaa. 

Eurolopputurnaus pelataan siten, että parhaalta sijalta siihen lähtevä joukkue pääsee suoraan finaaliin. Neljä muuta joukkuetta pelaavat yksiosaiset pudotuspelit, joiden voittaja pääsee finaaliin. Finaali pelataan kaksiosaisena ja yhteistuloksella parempi joukkue vie viimeisen jaossa olevan eurocup-paikan. Veikkausliigan loppusijoituksiin Eurolopputurnaus ei vaikuta. 

Eurolopputurnauksen avauspelit pelataan keskiviikkona 19.10. ja nuo ottelut voitokkaasti selvittäneet joukkueet kohtaavat lauantaina 22.10. Tämän ottelun voittaja kohtaa Eurolopputurnauksen huipentumassa kauden päätteeksi parhaalta sijoitukselta sinne yltäneen joukkueen keskiviikkona 26. ja lauantaina 30.10. pelattavissa finaaleissa. Nämä päivät ovat runkopäiviä ja tarkentuvat myöhemmin. 

Veikkausliigakierros viikonloppuna: 

Lauantai 20.8.: 

17.00 SJK – KuPS, OmaSp Stadion 

17.00 VPS – FC Lahti, Elisa Stadion 

Sunnuntai 21.8.: 

16.00 AC Oulu – FC Inter, Raatin Stadion 

16.00 FC Haka – HJK, Tehtaan kenttä 

18.30 IFK Mariehamn – Ilves, Wiklöf Holding Arena 

Maanantai 22.8.: 

18.00 FC Honka – HIFK, Tapiolan Urheilupuisto 

VEIKKAUSLIIGA

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT