Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Jesse Huhtala haluaa lyödä läpi Veikkausliigassa – ”En jätä kentälle mennessäni mitään varastoon”

Jesse Huhtala on tottunut tekemään maaleja jo juniorista lähtien. Nyt hän hakee maaleja FC Hakan paidassa Veikkausliigassa.
20-vuotias Huhtala sai jalkapallo-oppinsa Pirkkalan Jalkapalloklubin riveissä, jossa hän aloitti jo ennen kouluikää. Vuonna 2017 tie vei Ilvekseen, jossa vierähtivät kaksi seuraavaa vuotta.
– Pelasin PJK:n junioreissa nuorempiin B-junioreihin saakka ja sitten siirryin vanhempiin B-junioreihin Ilvekseen. Oli aika siirtyä isompiin ympyröihin eikä PJK:ssa ollut oikein enää haastetta. Ilves oli silloin luonnollinen valinta, Huhtala avaa päätöstään.
Huhtala vakuutti heti Ilveksessä ja voitti B-junioreiden SM-sarjan maalikuninkuuden heti ensimmäisenä kautenaan auttaen Ilveksen B-junioreiden SM-hopeaan.
– Kehityin Ilveksessä todella paljon ja sieltä jäi erittäin hyvät muistot. Pelasimme B-junioreiden SM-sarjaa ja silloin tuli paljon maaleja. Se oli aika iso yllätys, sillä olin pelannut PJK:n kanssa B-junioreiden kakkosdivaria. Kehityin pelaajan silloin todella paljon, Huhtala kiittelee.
Huhtalan edesottamukset huomattiin myös edustusjoukkueen puolella, kun Jarkko Wiss kutsui hänet Veikkausliigajoukkueen mukaan. Huhtala pääsikin tekemään debyyttinsä Veikkausliigassa syksyllä 2018, kun hän pelasi loppukaudesta kahdessa ottelussa.
– Se oli kyllä tähänastisen urani kohokohta. Olin pelannut yhden kauden Ilveksen B-junioreissa ja sen jälkeen A-junioreissa ja Ilveksen kakkosjoukkueessa. Loppukaudesta treenien jälkeen Jallu tuli kysymään, että miltä tuntuisi pelata tulevana viikonloppuna avauksessa edustusjoukkueen kanssa. Tein sitten edustuksen kanssa sopimuksen ja pelasin seuraavana viikonloppuna. Se oli kyllä huikea fiilis, Huhtala muistelee debyyttiään Veikkausliigassa.
Seuraavalla kaudella Veikkausliigassa ei tullutkaan enää vastuuta ja läpimurto Ilveksessä jäi tekemättä.
– Ilveksellä oli kova porukka ja kovia jätkiä edellä. Olin edustuksen sopimuspelaajana, mutta pelasin kakkosjoukkueessa. Edustuksessa jäi se viimeinen askel ottamatta.

Kun tie oli Ilveksessä tukossa, päätti Huhtala hakea vastuuta muualta. Vuonna 2019 hän pelasi alkukauden Ilveksen kakkosjoukkueessa Kakkosta, mutta siirtyi loppukaudeksi Lappeenrantaan PEPO:n joukkueeseen.
– Se oli todella tärkeä urani kannalta. Kasvoin Lappeenrannassa ihmisenä paljon, kun asuin yksin ja pystyin keskittymään pelkästään futikseen.
Vuoteen 2019 saakka Huhtalan kanssa samoilla jalanjäljillä oli kulkenut hänen kaksoisveljensä Roope. Kun Jesse tekee työkseen maaleja, niin Roopen tehtävä on estää niitä, sillä hän viihtyy parhaiten topparina. Veljesten merkitys toisilleen on ollut suuri.
– Hän on tietenkin ollut minulle tosi tärkeä apu sekä elämässä että futiksessa. Olemme pystyneet treenaamaan toisiamme vastaan ja toinen pystyy aina neuvomaan toista mitä voi tehdä paremmin. Hän näkee tilanteet puolustajan näkökulmasta ja antaa vinkkejä esimerkiksi miten liikkua, että se on puolustajalle vaikeampaa.
Siihen miten toinen kaksosista päätyi hyökkääjäksi ja toinen puolustajaksi, Huhtala ei osaa sanoa.
– Tätä olen itsekin joskus miettinyt ja pitäisi varmaan kysyä PJK:n juniorivalmentajilta. Minulle hyökkääjänä oleminen on tullut luontaisesti, kun taas puolustaminen ei ole ollut vahvuuteni. Roopella taas kauniisti sanottuna hyökkäyspelaaminen ei ole ollut vahvuus, seitsemän minuuttia vanhempi Jesse naurahtaa.
Veljesten tiet erosivat ensimmäistä kertaa uran aikana kaudella 2018, kun Jesse pelasi loppukauden PEPO:ssa ja Roopen tie vei TPV:n riveihin. Viime kaudella tiet yhdistyivät jälleen, kun molemmat pelasivat Hämeenlinnassa HJS:ssa. Täksi kaudeksi Roope teki sopimuksen PEPO:n kanssa.
Viime kausi HJS:ssa oli Huhtalalle onnistunut, sillä hän teki 15 pelissä komeasti 14 maalia.
– HJS:ssa oli todella hyvä kausi. Aluksi vähän pelotti miten armeija vaikuttaa kauteen. Kävin Ykkösen joukkueissa testeissä, mutta ei ollut mitään sopimustarjouksia. Ennen kautta oli isoja kysymysmerkkejä ilmassa muun muassa koronan takia, mutta sain treenata HJS:ssa laadukkaasti ja viikonloppuisin pelata sitten isossa ja vähän erilaisessa roolissa missä olin tottunut. Sain samalla vähän uusia taitoja.
Huhtala oli totuttu näkemään viimeistelijänä rangaistusalueella, mutta Hakastakin tuttu Lauri Hakanen laajensi hyökkääjän repertuaaria ja hän sai pelillisesti laajempaa vastuuta.
– Olin tottunut olemaan hyökkäyskolmanneksella ja boksissa laittamassa palloja sisään. Ilveksessä meillä oli hallitseva pelityyli enkä päässyt juuri osallistumaan pallolliseen peliin. Silloin tuli maaleja, mutten ollut juuri pallossa. HJS:ssa sain osallistua pelin rakentamiseen ja kävin hakemassa palloa normaalia alempana vähän sellaisena valeysinä ja jakelin palloa myös muille.

Viime kauden jälkeen Huhtala oli paukuttanut Kakkosessa kahden kauden aikana 35 pelissä 26 maalia. Kakkonen oli niin sanotusti pelattu läpi ja oli kovempien haasteiden aika. Sellainen löytyi Valkeakoskelta ja Hakasta.
– Minulla oli alla muutama vahva kausi Kakkosessa ja koin, että urani kannalta olisi tärkeä saada askel eteenpäin joko Ykkösessä tai Veikkausliigassa. Ykkösestä oli kiinnostusta, mutta sitten agentti sanoi Hakan tarjoavan mahdollisuutta try-outille. Soittelimme ”Temen” kanssa ja tulin mukaan joulukuussa treenaamaan ja pelaamaan. Kun Haka tarjosi sopimusta, se oli selkeä ratkaisu, että halusin pelata täällä tämän kauden ja toivottavasti pidempään.
Hän on ollut seuravalintaansa tyytyväinen.
– Olen viihtynyt tosi hyvin ja päässyt mukaan joukkueeseen. Jätkät ovat ottaneet tosi hyvin vastaan, treenit ovat laadukkaita ja pystyn toteuttamaan omia vahvuuksiani.
Huhtala on talven peleissä väläytellyt ennakkoluulottomuuttaan ja maalinälkäänsä.
– En jätä kentälle mennessäni mitään varastoon. Se on sama onko se Veikkausliigassa tai Kakkosessa. En katso kuka siellä on vastassa, vaan annan aina kaikkeni.
Huhtala on aina tehnyt maaleja missä on pelannut ja nyt hän jahtaa niitä Hakan paidassa Veikkausliigassa.
– Maalinteossa on samat elementit sarjatasosta riippumatta, mutta onhan se tietenkin vaikeampaa ylemmillä sarjatasoilla. On vähemmän aikaa, maalivahdit ovat parempia ja puolustajat kovempia.
– Koen, että pystyn vakiinnuttamaan paikkani Hakan joukkueessa ja todistaa kuuluvani Veikkausliigaan. Haluan, että minusta kehittyy hyvä Veikkausliigapelaaja ja haluan saada vastuuta sekä minuutteja ja sitä kautta tehdä myös maaleja.
 
Pelikuvat: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT