Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Aatu Hakala haluaa kehittyä Hakassa

20-vuotias maalivahti Aatu Hakala siirtyi täksi kaudeksi FC Hakan riveihin. Nuori maalivahtilupaus on kerännyt pelikokemusta aina Nelosesta Ykköseen ja nyt hänen tavoitteissaan siintää pelaaminen Veikkausliigassa.
Hakala aloitti jalkapallon serkkujensa innoittamana ja lähti mukaan joukkuetoimintaan seitsemänvuotiaana mentyään mukaan Tikkurilan Palloseuran harjoituksiin. Salibandy kulki rinnalla yhden vuoden ennen kuin tuli kutsu ylempään ikäluokkaan ja salibandy jäi kuvioista pois. Hakala pelasi TiPS:ssa aina B-juniori-ikäiseksi saakka, kunnes siirtyi Korson Palloseuraan, joka taas liittyi vastaperustettuun FC Legirus Interiin. Venäläis-suomalainen seura perustettiin vuonna 2015 ja sen tavoitteena oli nousta nopeasti alasarjoista Veikkausliigaan, mutta sen taru päättyi lopulta konkurssiin vuonna 2018.
– Itse olin mukana silloin alussa, kun Legirus Inter pelasi vielä Nelosessa ja Kolmosessa. Henkilökohtaisesti se oli mahtava kokemus. Meillä oli ulkomaalaiset valmentajat ja olosuhteet olivat hyvät, Hakala muistelee.
Hakala pääsi jo juniori-ikäisenä pelaamaan Legirus Interin edustusjoukkueessa, joka oli hyvää oppia nuorelle maalivahdille.
– Aloitin oman ikäisissäni B-junioreissa, mutta sitten pääsin edustusjoukkueen mukaan treeneihin ja pääsin pelaamaan joissakin peleissä. Välillä pelasin viimeiset 20-30 minuuttia, mutta ne olivat minulle tärkeitä minuutteja, kertoo Hakala.
Legirus Interin jälkeen Hakala palasi kasvattajaseuraansa ennen kuin otti isomman askeleen urallaan siirtyessään Kakkosessa pelanneeseen Gnistaniin. 17-vuotiaana hän valloitti joukkueen ykkösvahdin paikan ja pelasi koko kauden.
– Kun siirryin Gnistaniin, niin minulle kerrottiin, että joukkueeseen haetaan vielä maalivahtia. Pääsin Suomen Cupin peleissä pelaamaan ja lopulta sain pelata koko kauden. Gnistan oli minulle uusi seura ja Kakkonen uusi sarjataso, joten oli aika kova juttu päästä heti ykkösvahdiksi. Rutiinin kautta sain kuitenkin onnistumisia ja täytyy kiittää valmennusta ja seurajohtoa, että he luottivat ja sain peliaikaa.
Seuraavalla kaudella Gnistanilla oli kasassa todella kova joukkue, kun se vahvistui Hakastakin tutuilla liigapelureilla Pauli Kuusijärvellä ja Pekka Sihvolalla. Gnistan pelasikin loisteliaan kauden voittaen lohkonsa ylivoimaisesti ja nousi lopulta Ykköseen.
– Meillä oli tosi hyvä joukkue ja lähtökohta oli nousta kauden päätteeksi Ykköseen ja siinä päämäärässä onnistuimme. Henki ja valmennus olivat hyvää, Hakala kehuu.
Samalla Hakala pääsi läheltä seuraamaan miten Sihvolan ja Kuusijärven kaltaiset liigakonkarit hoitivat leiviskänsä ammattimaisesti sekä kentällä että sen ulkopuolella.
– Pääsi näkemään miten he pelasivat ja tekivät päivittäisiä hommia. Se oli kullanarvoinen kokemus.

Seuraava kausi oli nousijajoukkueelle Ykkösessä vaikea. Hakala aloitti kauden tolppien välissä, mutta kokenut Tomi Maanoja otti lopulta paikan ykkösvahtina valmentajanvaihdoksen jälkeen. Lopulta Gnistan säilytti sarjapaikkansa viimeisessä pelissä.
– Aloitin kauden ja pelasin ensimmäiset yhdeksän ottelua. Sen jälkeen valmentaja vaihtui ja hän teki joukkueeseen muutoksia, vaikka olin tosi tyytyväinen omiin suorituksiini. Tuntuihan se pahalta, kun pelaaminen loppui kuin seinään, mutta onneksi säilyimme sarjassa ja se oli mahtavaa.
Vaikka vastuuta ei alkukauden jälkeen tullutkaan, ei Hakala jäänyt surkuttelemaan tilannetta, vaan hän keskittyi harjoittelemaan entistä enemmän.
– Oli hienoa pelata yhdeksän ottelua Ykkösessä, mutta valmentaja päätti luottaa enemmän kokemukseen sen jälkeen. Treenasin sinä aikana tosi hyvin ja yritin ansaita paikkani takaisin. Jos sarjapaikka olisi varmistunut aiemmin, niin olisin varmaan päässyt loppukaudesta vielä pelaamaan. Tilanne oli kuitenkin mikä se oli.
Samalla Hakala imi arvokasta oppia kokeneelta Maanojalta.
– Opin häneltä paljon pelinohjauksesta ja aloin ymmärtää sitä mitä maalivahti haluaa omalta puolustuslinjaltaan. Opin ”Psykolta” todella paljon. Usein bussimatkoilla keskustelimme ja analysoimme toistemme pelejä. Hänestä oli minulle paljon apua.
Nyt Hakala on tietyllä tapaa Mika Hilanderin opissa, vaikka taisteleekin tiukasti peliajasta hänen kanssaan. Hakala kehuukin kaksikon yhteistyötä.
– Olen tykännyt treenata hänen kanssaan. Hän kertoo myös omia näkemyksiään pelaamisestani ja pyrkii kehittämään minua. Hänkin on erinomainen pelin ohjaamisessa ja pystyn harjoittelemaan sitä entistä enemmän.
Hakaan Hakala päätyi testijakson kautta. Koko elämänsä pääkaupunkiseudulla viettänyt maalivahti halusi vaihtelua elämäänsä ja etsi itselleen uutta seuraa. Hän kävi loppuvuodesta FC Lahden harjoituksissa ja pelasi myös harjoitusottelussa Hakaa vastaan. Sen jälkeen tuli kutsu Valkeakoskelle ja lopulta tammikuussa nimet pistettiin sopimuspaperiin.
– Viime kauden jälkeen halusin siirtyä jonnekin kauemmas elämään yksin ja aikuistumaan ihmisenä. Marraskuussa FC Lahti ilmoitti, että voin mennä heidän harjoituksiinsa mukaan ja sitten sen jälkeen tuli kutsu tänne.
– Harjoitusottelu Hakaa vastaan oli henkilökohtaisestikin iso peli, sillä olin kuullut Hakan kiinnostuksesta ja halusin päästä käymään täällä. Piti siinä pelissä näyttää mihin kykenen.
Hakala ei ole katunut päätöstään siirtyä Hakaan.
– Olen ollut ihan älyttömän tyytyväinen valintaani. Tämä oli juuri sitä mitä hain. Pystyn keskittymään täällä pelkästään jalkapalloon ja kasvamaan ihmisenä. Nyt pitää vain pystyä antamaan parastaan. Olen viihtynyt tosi hyvin.

Hakalalla on kova jano kehittyä maalivahtina entistäkin paremmaksi.
– Maalivahtina minulla on nopeat jalat ja refleksit. Olen tosi kova treenaamaan ja haluan oppia ja kehittyä. Pelinohjausta yritän kehittää vielä ja imeä oppia muilta. Jalalla pelaaminen on nykyään niin isossa osassa maalivahtina olemista ja sitä haluan kehittää edelleen. Se ei ole varsinainen heikkous, mutta siinä on vielä kehitettävää.
Hakala hakee kehitystä maalivahtivalmentaja Pauli Jussilan valvovien silmien alla.
– Olen tykännyt Paulin harjoituksista. Hän analysoi hyvin tarkasti asioita. Tulemme hyvin toimeen ja katselemme paljon videoita ja häneltä tulee paljon neuvoja.
Vaikka aika on nuoren maalivahdin puolella, niin Hakala ei tyydy pelkästään penkkimiehen rooliin tällä kaudella. Hän on saanut vastuuta talven harjoituspeleissä ja näyttänyt osaamistaan ja hakee peliminuutteja myös tulevana Veikkausliigakautena.
– Ehdottomana tavoitteena on päästä tekemään debyytti Veikkausliigassa tällä kaudella ja toivon mukaan saisin minuutteja. Vuoden päästä miettiessä toivon sitten, että olen ottanut kehitysaskeleita ja olisin parempi maalivahti kuin mitä olen tänään, hän listaa tavoitteitaan.
Kokonaisuudessaan Hakala näkee Hakan tämän kauden joukkueen potentiaalisena.
– Meillä on tosi vahva joukkue jokaisella osa-alueella. Olemme hitsautuneet hyvin yhteen ja meillä on taitava jengi, joka tekee paljon töitä, Hakala kuvailee tämän kauden Hakaa.

Harjoituskuva: Jukka Jaskara
Pelikuva: Juha Tamminen

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT