Iso, iso voitto!

Syyskuisessa keskiviikon illassa ei olisi oikein isompaa panosta voinut olla, kun kaksi Veikkausliigan häntäpäässä majailevaa nousijajoukkuetta ottivat yhteen Turun illassa. Ennakoissa odotettiin vähämaalista ottelua, mutta toisin kävi, kun Turun Palloseura ja FC Haka latoivat pallon yhteensä viisi kertaa verkkoihin. Vierasjoukkue onnistui maalinteossa useammin ja näin äärimmäisen tärkeät kolme pistettä lähtivät mukaan Valkeakoskelle.

Ottelun alku ei lähtenyt vierasjoukkueelta ihan suunnitelmien mukaan käyntiin, mutta ottelun 17. minuutilla tullut rangaistuspotku antoi sopivasti nostetta joukkueen peliin.

– Vähän me olimme alussa kohmeessa, joten siinä mielessä se rankkari tuli hyvään paikkaan, kommentoi valmentaja Teemu Tainiokin.

Rangaistuspotku oli seurausta tilanteesta, missä Eero Markkanen meni keskityspalloon päällään. TPS -puolustaja roikkui miehessä kaksin käsin kiinni ja maalivahti Jere Koponen tuli puolestaan nyrkit edellä Markkasta päin. Tuomari Antti Munukka vihelsi Hakalle pilkun ja Koponen sai katsella keltaista korttia.

Koskilaisten rangaistuspotkuvastuu oli nyt siirtynyt Markkaselle, jonka yrityksen Koponen ensin torjui, mutta hyökkääjä pääsi itse laittamaan torjunnasta kimmonneen paluupallon varmasti verkkoihin.

Tainio peräänkuulutti jo ennen ottelua turkulaisten erikoistilannepelaamista, mutta niin vain kotijoukkue pääsi iskemään tasoituksen ottelun 25. minuutilla, kun Rasmus Holma tuli voimalla sivuvapariin ja puski pallon varmasti maalin edestä verkkoihin.

Ensimmäisellä jaksolla nähtiin vielä yksi osuma, kun Eero Markkanen pudotti Anton Popovitchin keskityksen päällään takatolpalle, mistä Samuel Chidi viimeisteli johtolukemiksi 1-2.

Aivan ensimmäisen jakson lopulla TPS:lla oli vielä paikkansa tulla tasoihin Mika Ääritalon päästessä nokikkain Jakob Tånnanderin kanssa, mutta ruotsalaismaalivahdin ilmiömäinen jalkatorjunta piti vierasjoukkueen johdossa tauolle lähdettäessä.

Toisella jaksolla Haka karkasi jo kahden maalin johtoon Eero Markkasen kruunatessa lähes täydellisen iltansa. Hyvän esityön maaliin teki Antto Hilska, joka nopealla käännöllä sai keskitettyä pallon boksin sisällä takatolpalle, missä Markkanen oli jälleen päineen välissä ja niittasi voitto-osumaksi jääneen 1-3 -maalin.

Kotijoukkue laittoi varsinaisen peliajan viime minuuteilla pelin jännäksi, kun Aldayr Hernandez oli kulmapotkussa takatolpalla vahvimpana ja puski pallon etukulmasta sisään Haka -puolustuksen estelyistä huolimatta.

– TPS teki kaksi erikoistilannemaalia. Niistä puhuimme paljon ennen peliä, joten niihin tilanteisiin pitää olla pettynyt, manasi Teemu Tainio pelin jälkeen jatkaen kuitenkin olevansa kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Mutta muuten esitys on otettava positiivisen kautta. Meillä oli monta onnistujaa!

Hakalla oli  loppuhetkillä paikkansa naulata ottelu, mutta vuoron perään Tino Purme, Seth Saarinen ja Salomo Ojala hukkasivat omat paikkansa. Näin jälkikäteen niillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, sillä kolmekin maalia riitti tällä kertaa voittoon ja tästä iloitsi myös valmentaja Tainio.

– Ihan mukavalta voitto maistuu. Oli siinä paikat naulata peli aikaisemminkin, mutta hyvä näin.

Yksi ennakkoon keskustelua herättänyt asia oli, että nähdäänkö uusi vahvistus Luiyi de Lucas kentällä. Vastaus tähän saatiin lisäajalla, kun hänet vaihdettiin viime minuuteiksi Eero Markkaseen.

Hakan ottelut jatkuvat ensi lauantaina, kun hyvässä vireessä oleva Seinäjoen Jalkapallokerho saapuu Tehtaankentälle kello 17.00 alkavaan otteluun.

Pelitilannekuva: Jussi Rämä

Ottelun huippuhetket Ruutu+ -palvelusta.