Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Hakan linkkuveitsi Tino Purme säväytti viime kaudella – ”Luotin itseeni”

Tino Purme oli viime kaudella yksi Hakan suurimmista yllättäjistä. Tällä kaudella 22-vuotias taituri lähtee jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi.

22-vuotias Purme on NJS:n kasvatti, mutta on pelannut myös HJK:n junioreissa ja Klubi 04:ssä. Hän palasi vielä NJS:n riveihin, josta siirtyi lopulta Hakaan ennen viime kautta.

– Kävin parin joukkuekaverin kanssa NJS:sta HJK:n harjoituksissa sellaisena 12-13-vuotiaana, mutta sitten 15-vuotiaana siirryin sinne kokonaan. Palasin takaisin NJS:aan 19-vuotiaana ja kävin intin. Sen jälkeen tulin sitten Hakaan, Purme avaa päätymistään valkopaitoihin.

Purme oli monille Hakan seuraajille varmasti hieman tuntemattomampi nimi ennen viime kautta, mutta kauden aikana hän pelasi itsensä fanien tietoisuuteen vahvoilla esityksillään. Tietynlaisena linkkuveitsenä Purme pystyi pelaamaan sekä keskikentällä että puolustuksessa hoitaen leiviskänsä mallikkaasti. Ykkösessä Purmeelle kertyi yhteensä 20 ottelua ja hän yllättyi hieman itsekin saamastaan vastuun määrästä.

– Tiesin, että osaan pelata ja luotin itseeni. Olen tyytyväinen siitä miten kausi meni ja lähti rullaamaan. Pääsin pelaamaan, ja kun pelit menivät hyvin, sain enemmän vastuuta. Jos ennen kautta minulle olisi sanottu kuinka paljon saan vastuuta, niin olisin kyllä ihmetellyt.

Purme hakee tälläkin kaudella vastuuta ja haluaa näyttää tasonsa liigakentillä.

– Tietenkin kaikki haluavat pelata niin paljon kuin mahdollista, mutta valmentaja on se joka päättää asiasta. Tällä kaudella on tiedossa paljon pelejä tiuhaan tahtiin, ja kaikkia varmasti tarvitaan ja pitää pystyä käyttämään se oma mahdollisuus hyväksi. Meillä on keskikentän akselille porukkaa, mutta olen monipuolinen pelaaja, että pystyn pelaamaan monilla eri pelipaikoilla.

Tämänkin kevään aikana Purme on nähty sekä keskikentällä että laitapuolustajan tontilla. Hänelle itselleen paikka pelin sydämessä on kuitenkin läheisin.

– Keskikentän keskusta on itselleni ylivoimaisesti mieluisin. Pystyn pelaamaan siinä joko ylempänä tai alempana. Pystyn pelaamaan myös puolustajana molemmilla laidoilla.

Veikkausliigaa tullaan pelaamaan tällä kaudella tiukalla tahdilla ja siinä monipuolisuudelle tulee käyttöä. Purmeen lisäksi Hakalla on useita pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan monilla eri paikoilla ja se on myös yksi joukkueen selkeistä vahvuuksista.

– Se on mielestäni tosi tärkeä, sillä loukkaantumisia aina tulee. Jokaiselle pelipaikalle löytyy kuitenkin tuuraaja. Meillä on ihan hyvänkokoinen rinki eikä millekään pelipaikalle ole mitään hätää.

Monipuolisuutensa lisäksi Purme löytää itseltään myös muita vahvuuksia joilla hän auttaa joukkuetta. Suurimmat kehityskohteen löytyvät fyysiseltä puolelta.

– Olen aika pienikokoinen ja heiveröinen, joten minun on ollut pakko oppia lukemaan peliä.  Voimapuolella on eniten kehitettävää ja saan siihen apuja valmennukselta ja fyysiseltä valmentajalta. Lisää kamppailuvoimaa pitää vielä saada.

Mennyt kevät oli monella tapaa erikoinen, mutta hiljalleen asiat ovat palautumassa normaaliksi. Harjoitukset pyörivät jo normaalisti ja myös harjoituspelit ovat käynnistyneet.

– Pienryhmissä ei saanut ottaa kontaktia, mutta nyt saadaan pelata jo jalkapalloa. Nyt sitä muistaa miksi rakastaa jalkapalloa niin paljon ja miksi siitä nauttii, iloitsee Purme.

Veikkausliigassa taso kovenee viime kauteen verrattuna ja siten myös vaatimustaso on astetta korkeammalla. Hyväksi todettuun konseptiin ei ole kuitenkaan tarvinnut tehdä suuria muutoksia, mutta pelaajat tiedostavat, että tasoa pitää pystyä nostamaan viime kaudesta.

– Treenien sisältö ei ole niinkään muuttunut viime kauteen verrattuna, mutta kaikki tietävät sen, että tällä kaudella pelataan korkeammalla tasolla. Pelaajat sitten tekevät töitä myös enemmän sen eteen.

Purme pelaa toista kauttaan Hakassa ja yhtyy muiden pelaajien tavoin hehkuttamaan joukkuehenkeä.

– Olen viihtynyt Hakassa hyvin ja kuten kaikki ovat sanoneet, niin joukkuehenki on tosi hyvä. Täällä on ollut hyvä olla.

Joukkuehengen kipinöitä sytyteltiin jo ennen viime kautta, mutta huippukausi Ykkösessä lehautti kokon todenteolla palamaan.

– Tietenkin mitä enemmän voittaa, niin sitä enemmän se nostattaa joukkuehenkeä ja pelit sujuvat paremmin. Pelaajat uskaltavat enemmän, sitä kautta tulee onnistumisia ja fiilis nousee joukkueen sisällä, Purme selittää joukkuehengen salaisuutta.

Hakan valmennus vahvistui tällä kaudella Purmeelle tutulla miehellä, kun Mikko Manninen tuli Teemu Tainion kakkosvalmentajaksi ja FC Haka Junioreiden valmennuspäälliköksi. Miehillä on pitkä yhteinen historia NJS:ssa.

– Mikko on ollut minulla junnuna valmentajana ja tunnen hänet hyvin. Aiemmin hän on ollut minulla päävalmentajana, mutta nyt hän on Teemun apuna kakkosvalmentajana. Heidän yhteistyö näyttää toimivan aika hyvin. Usein Teemu kohdistaa ohjeensa koko joukkueeseen, mutta Mikko sitten antaa yksittäisille pelaajille pieniä ohjeita. Hyvin on mennyt tähän asti, Purme kehaisee.

Haka esitti talven aikana vahvoja esityksiä ja osoitti pystyvänsä haastamaan kauden aikana minkä tahansa joukkueen. Purme uskoo Hakan menestysmahdollisuuksiin myös tällä kaudella.

– Kiva lähteä kauteen ja voimme olla luottavaisin mielin. Toki jo viime kauden perusteella oli tiedossa, ettei meistä mitään heittopussia tule.

– Omasta mielestäni meillä on rahkeet mihin vain, mutta täytyy olla realistinen eikä kurkotella sfääreihin. Voimme voittaa jokaisen jengin tässä sarjassa ja jokaista peliä lähdetään voittamaan. Katsotaan sitten mihin se johtaa, mutta uskon pystyvämme tällä kaudella hyvään tulokseen.

Purmeen omissa tavoitteissa siintävät pelit Suomen rajojen ulkopuolella.

– Tavoitteena on päästä eteenpäin ja kaikki varmasti haaveilevat pääsystä ulkomaille. Pienin askelin eteenpäin.

 

(Kuvat: Jussi Rämä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT