Hakan henkinen kantti kesti jälleen – Cup -juna jatkaa matkaansa!

FC Haka matkusti keskiviikkoiltana Kotkaan Suomen Cupin viidennen kierroksen otteluun. Katastrofaalisen alun jälkeen liigajoukkue näytti Ykkösen KTP:lle kaapin paikan ja nousi 2-0 -tappioasemasta lopulta selvään 2-4 -voittoon.

Haka lähti otteluun vahvasti kierrättämällä pelaajia, antamalla vähemmän peliajalle jääneille minuutteja, mutta myös enemmän pelanneille tärkeää lepoa. Avauskokoonpanoon nousivat tällä kertaa Anthony Herbert, Donaldo Acka, Oliver Whyte ja Oiva Laaksonen, sekä maalissa pelannut Mika Hilander. Lisäksi Atte Sihvonen otti paikan Herbertin ja Luiyi de Lucasin rinnalla topparina.

Vaikkakin varsinkin Acka ja Whyte esiintyivät ottelussa pirteästi, niin koskilaisten peli oli ensimmäisellä jaksolla aaltoilevaa ja kotkalaiset pääsivät ajoittain liian helpolla luomaan vaarallisia tilanteita. Kotijoukkue vastasikin ottelun avausmaalista, mikä tosin syntyi vähintäänkin kyseenalaisesta tilanteesta. Herbert ja Matias Paavola hyppäsivät boksissa rehdisti keskityspalloon, Paavola saa osuman päähänsä ja tuomari Oliver Reitala vihelsi pallon pilkulle ottelun kymmenennellä minuutilla. Turun rangaistuspotkukilpailussa loistanut Mika Hilander on tällä kertaa aseeton, kun David Ramadingaye laukoo pallon ohi väärälle puolelle aavistaneen Haka -vahdin.

Ensimmäisellä jaksolla nähdään vielä toinenkin kotijoukkueen osuma, missä Haka -puolustus nukkui totaalisestia. Kotka sai vapaapotkun vasemmalta laidalta noin 30 metristä. Koskilaisten vasta kävellessä asemiinsa, kotijoukkue antaa pallon nopeasti pystyyn ja MIKA karkaa maalintekoon 22. minuutilla.

Shokkialun jälkeen Haka sai rivejään hiljalleen kasattua. Vaikka ensi jaksolla tekeminen oli vielä aavistukseen hapuilevaa, niin viitisen minuuttia ennen taukovihellystä, joukkue sai äärimmäisen tärkeän ”koppimaalin” aikaiseksi. Acka syötti keskikentän pallonriiston jälkeen Logan Rogerson vasemmalta laidalta pystyyn. Uusiseelantilainen haastoi kuudentoista rajalla hyvin, pääsi nostamaan maalille ja kotkalaisvahti Kristian Varis haparoi pallon kanssa sen verran, että se putosi Ackan ulottuville, joka puski pallon vyötäron korkeudelta maaliin.

Toiselle jaksolle Teemu Tainio teki kaksi vaihtoa. Oiva Laaksonen ja Elias Collin tekivät tilaa Stavros Zarokostasille, sekä Seth Saariselle. Selvästi vaarallisempana toiselle jaksolle tulleen koskilaisnipun tasoitusosumaa ei tarvitse pitkään odottaa. Zarokostas kiittää vain viiden minuutin pelin jälkeen saamastaan vastuusta ja laukoo purkupallon kuudentoista rajalta verkkoihin.

Helpottava johto-osuma tulee 64. minuutin kohdalla ja siitä vastaa Oliver Whyte. Kotijoukkueelle rangaistuspotkun hankkinut Matias Paavola on tällä kertaa itse rikkojana, kolattuaan de Lucasin selästä nurmen pintaan noin 20 metrissä. Pallon taakse asteli Whyte yksinään, eikä sinne muita tarvittukaan, sillä mies sijoitti pallon tarkasti vasempaan yläkulmaan.

Haka oli kasvattaa johtoaan jo ottelun 77. minuutilla, kun hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Lee Erwin tykitti pallon voimalla verkkoihin. Tämä osuma kuitenkin hylättiin aivan oikeutetusti paitsiona.

Ohkaisella nipulla liikkeellä ollut Haka käytti neljännen vaihtonsa 82. minuutilla, kun Tino Purme juoksi Oliver Whyten tilalle. Tämän jälkeen vaihtopenkille valmennuksen ja taustojen lisäksi jäi ainoastaan maalivahti Aatu Hakala.

Kotka sai luotua ottelun lopussa painetta Haka -maalille nostamalla käytännössä koko nippunsa boksiin aina, kun siihen mahdollisuus oli. Haka -puolustus kuitenkin kesti ja lopullisen niitin pääsi iskemään Zarokostas, kun oltiin jo ottelun lisäajalla. Erwin vapautti kreikkalaisen nokikkain Variksen kanssa ja hyökkääjä sijoitti pallon varmasti ohi kotkalaisveskarin.

Teemu Tainio oli ottelun jälkeen selvästi huojentunut, sekä luonnollisesti tyytyväinen lopputulokseen.

– Tietenkin painajaismainen alku, kun ollaan 2-0 takana. Mulla oli kuitenkin kokoajan luottavainen fiilis, että me käännetään tämä ja vaihtojen kautta saatiin ekstraenergiaa kentälle!

– Nyt palautuminen käyntiin ja kaikki katseet lauantaille.

– Juna puksuttaa, päävalmentaja muistuttaa vielä lopuksi.