Haka upeaan voittoon Seinäjoella

FC Haka otti tämän vuoden Suomen Cupissa ensimmäisen voittonsa vahvan, määrätietoisen ja yhtenäisen esityksen päätteeksi 3-1 voitolla SJK:sta. Ottelu näytti, että Haka jatkaa samalla taistelevalla asenteella ja tehokkaalla pelitavalla, jota nähtiin viime kaudella ja myös Tehtaan kentällä KuPSia vastaan viime viikonloppuna. Päävalmentaja Teemu Tainio oli jälleen saanut valmennustiimin ja joukkueen kanssa palaset loksahtamaan oikeille kohdille. Yhtenäinen koko joukkueen puolustus piti SJK:n nimivahvan ryhmän poissa vaarallisilta paikoilta ja hyökkäyspään tehokkuus toi tarvittavat maalit toisessa päässä.

– Hyvä voitto. Heti ottelun jälkeen on vaikea analysoida yksityiskohtia, mutta sen voi heti sanoa, että hyvin puolustettiin ja pelattiin joukkueena. Välillä puolustettiin syvemmältä, mutta silloinkaan ei ollut hädän päivää. Ja tarvittavissa tilanteissa jätkät uhrautuivat, niin kuin voittavassa pelissä pitääkin, kertoo Hakan päävalmentaja Teemu Tainio.

– Kaikki hoitivat ruutunsa, myös vaihdosta tulleet pelaajat. Eihän joukkueena olla vielä tietenkään täydessä kunnossa, mutta tässä vaiheessa ei pidäkään olla. Taas parannettiin edellisestä pelistä ja se on tärkeintä, hän jatkaa.

– Ensimmäisellä puoliajalla tempo oli hyvä ja SJK tuli kovaa päälle. Kuitenkin saatiin pallonhallinnan kautta hyvin oma peli kulkemaan ja oltiin boksissa oikeilla paikoilla ja tehokkaita. Ensimmäinen ja kolmas maali tästä erinomaisina esimerkkeinä, Teemu toteaa tyytyväisenä.

– Kentältä loukkaantumisten vuoksi tulleet Chidi ja Keita tekivät myös hyvää työtä. Eiköhän molemmat ole jälleen mukana ensi viikolla. Keitan potentiaalista saatiin esimakua. Kun hän pääsee pelisysteemiimme vielä paremmin sisään, nähdään hyvää jälkeä. Töitä toki tarvitsee tehdä paljon edelleen, näkee Tainio.

– Mukaan jää paljon positiivista ja tästä jatketaan isomman suunnitelman mukaan kohti huhtikuussa alkavaa Veikkausliigaa, hän summaa voitokkaan ottelun.

SJK – FC Haka 1-3 (1-2)
0-1 20 min Henri Malundama
1-1 26 min Niko Markkula
1-2 44 min Samuel Chidi
1-3 63 min Seth Saarinen

Päivän otteluun valmistautuminen oli Hakalle haastava muutamien loukkaantumisten ja Saibou Keitan peliluvan venymisen vuoksi. Edelleen maalitykki Salomo Ojala, puolustaja Ville Starck ja keskikentän kiituri Jonni Thusberg seurasivat ottelua sivusta. Jokaisen kunto kuitenkin kohenee mukavasti Veikkausliigan alkua kohti. Keitan pelilupa-asiat saatiin joukkueenjohdon ahkeran työn ansiosta vihdoin kuntoon ja Norjasta kotoisin oleva keskikentän vasenjalkainen vauhtipelaaja pääsikin heti avaukseen näyttämään taitojaan.

Kotijoukkue SJK oli alussa vahva ja aloitti laadukkaalla kovatempoisella lyhytsyöttöpelillä luomaan vaarallisia tilanteita. Jo 3. minuutilla Michael Hartmann Hakan maalilla joutui torjuntatehtäviin, mutta lopulta hyvin rakennettu ylivoimahyökkäys päättyi vaarattomasti paitsioon.

Haka sai ensimmäisen kunnon pallonhallintansa 6. minuutilla ja lopulta Jami Kyöstilä pääsi keskittämään laadukkaasti. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Jonas Häkkinen puski pallon niukasti SJK:n maalin yli. Molemmat joukkueet rakensivat siis varsin hyvät maalitilanteet heti ensimmäisen kympin aikana.

14. minuutilla Niklas Friberg nousi vahvasti hyökkäyskolmannekselle ja lopulta Henri Malundama hankki viisaasti kulmapotkun Hakalle. Anton Popovitchin kulma leijaili kuitenkin hieman pitkäksi ja SJK selvisi tilanteesta hengähdyksellä.

Hakan oikealla laidalla Jami Kyöstilä ja Samuel Chidi rakentelivat useita vahvoja nousuja, mutta alun keskitystilannetta lukuun ottamatta selkeät maalitilanteet jäivät ensimmäisellä vartilla puuttumaan. Keskialueella molempien joukkueiden vahvat pelaajat väänsivät ajoittain miehekkäästi alueen herruudesta. 18. minuutilla Anton Popovitch sai keltaisen kortin hieman myöhästyneestä taklauksesta. Sitten alkoikin tapahtua. Chidin vahvan nousun jälkeen Saibou Keita keskitti oikealta vasurilla takatolpalle, josta Henri Malundama tykitti ensin päin SJK:n maalivahtia. Hän seurasi laukauksensa esimerkillisesti loppuun ja siirsi torjunnasta tulleen paluupallon viileästi verkon perukoille. Tilanteessa koko Haka-hyökkäys nousi voimakkaasti maalille ja useammalla pelaajalla oli mahdollisuus palloon, jonka Mamba viimeisteli tyylikkäästi vieden siis Hakan 1-0 johtoon.

Hakan maalin jälkeen peli aaltoili tasaisesti. Kumpikaan ei saanut selvästi ottelua hallintaansa, vaikka Haka muutamia hyviä nousuja esittikin. 25. minuutilla SJK sai pitkän hyökkäyksen, joka lähti vasemman laidan Daniel Håkansin hyvästä noususta. Haka pääsi jo puolittaisen laukauksen jälkeen siivoamaan pallon maalin edustalta, mutta Niko Markkula ehti purkupallon ensimmäisenä ja laukoi n. 20 metristä pallon tyylikkäästi tolpan kautta Hakan maalin vasempaan taka-alakulmaan tasoittaen ottelun 1-1:een.

32. minuutilla SJK koki pienen takaiskun, kun sen uusi meksikolaisvahvistus Darvin Chavez jouduttiin vaihtamaan kentältä. Hänen tilalleen kirmasi oululaislähtöinen Ville Tikkanen.
Viisi minuuttia puoliaikaa Daniel Håkans pääsi vielä kokeilemaan laukaustaan, mutta veti kuudentoista sisäpuolelta selvästi ohi maalin. Myös Akseli Lehtojuurelle avautui puolittainen vetopaikka, mutta hänenkään tarkkuutensa ei tilanteessa riittänyt.

Tauko näytti jo häämöttävän, kun 44. minuutilla Niklas Friberg lähetti pallon pitkänä kohti Samuel Chidiä SJK:n kuudentoista rajalla. Chidi ohitti SJK:n puolustajan ja nosti pallon taidokkaasti yli hieman hölmistyneenä tilannetta seuranneen maalivahti Jesse Östin vieden Hakan 2-1 johtoon.

Tauolla molemmat valmentajat olivat ilmeisesti painottaneet jalkojen liikettä kentällä ja toinen puoliaika alkoikin vauhdikkaalla päästä päähän pelaamisella. Ensimmäisellä puoliajalla molemmilla vahvasti näkynyttä kovatempoista pallokontrollia ei kumpikaan saanut aikaan.

Haka koki harmillisen takaiskun 50. minuutilla, kun toisen maalin tehnyt Chidi joutui jättämään kentän. Hänen tilalleen tuli HJK:sta tälle kaudelle Hakaan siirtynyt 18-vuotias Seth Saarinen.

SJK lisäsi pelinrakenteluunsa edelleen vauhtia ja Hakan Jonas Häkkinen katseli keltaista korttia pysäytettyään ylivoimahyökkäyksen poikasen tuomarin mielestä väärin keinoin. Tasaisessa ehkä hienoisesti SJK:n osalta aktiivisemmassa vaiheessa Seth Saarinen nousi vahvasti ja hänet klassisella päinjuoksulla pysäyttänyt SJK:n Samba Benga sai puolestaan varoituksen. Jatkotilanteessa Hakan Keita pääsi vastakkain SJK:n maalivahti Östin kanssa, mutta ei saanut nostettua palloa hyvin vastaan tulleen Östin yli.

Hetkeä myöhemmin SJK:n hermostuneesta pelistä hieman ehkä turhautunut yleisö hiljeni täysin, kun pitkän kotijoukkueen hallintajakson päätteeksi Akseli Lehtojuuri katkaisi ja päästi Antto Hilskan vauhtiin vasemmalla laidalla. Hilskan laukauksen kimmottua SJK:n puolustaja Bengasta Seth Saarinen avasi maalitilinsä Hakassa vieden pallon varmasti verkkoon ja Hakan 3-1 johtoon.

68. minuutilla molemmat joukkueet suorittivat pelaajavaihdot. Hakan Akseli Lehtojuuri pois ja Tino Purme tilalle. SJK:n 18-vuotias vaasalaislähtöinen Jeremiah Streng pois ja Joonas Lepistö tilalle. Vaihtojen jälkeen peli jatkui jälleen Hakan tiiviinä koko joukkueen puolustuksena ja SJK:n lievänä painostuksena. SJK:n Aatu Kujanpää sai maalinedustilanteessa varoituksen lyötyään kyynärpäällä Jami Kyöstilää kasvoihin.

74. minuutilla SJK vaihtoi jälleen pelaajan hakien lisää vauhtia hyökkäyspäähän. Kentältä otettiin pois ensimmäisen puoliajan SJK:n vaarallisimmat tilanteet rakennellut Daniel Håkans. Hänen tilalleen kentälle ukrainalainen Denis Olyynik.

80. minuutilla nähtiin jälleen pelaajavaihto, kun kentältä poistui jalkaansa pidellen Haka-debyyttinsä tehnyt Saibou Keita. Hänen tilalleen juoksi Tampereelta Hakaan pari vuotta sitten kotiutunut Leevi Antinaho. Vaihdon jälkeen SJK sai hyökkäyksen päätteeksi aikaan hyvän keskitystilanteen, mutta Jonas Häkkinen ja maalivahti Hartmann pelasivat rauhallisesti yhteen siivoten pallon väljemmille vesille. Lopussa peliin pääsi myös Hakan oma kasvatti Topias Listo, joka tuli kentälle Antto Hilskan tilalle.

Ottelun toisella puoliajalla ei kentällä juuri hienouksia nähty. Peli oli hieman hermostunutta vaihtojen ja loukkaantumisten rikkoessa rytmiä. Loppua kohti Hakalle riitti 3-1 johtotilanteen säilyttäminen, eikä SJK saanut vaihdoista huolimatta selkeää kirivaihdetta päälle. Vaarallisimmin SJK pääsi lähelle Hakan maalia oikealta laidalta, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei nähty ainuttakaan. Hakan puolustus pelasi todella varmasti ja linja Kyöstilä-Häkkinen-Friberg-Malundama ansaitsee täyden tunnustuksen. Myös keskikentän pohjan parivaljakko Bushue-Popovitch näyttivät, että isännöivät Veikkausliigajoukkueitakin vastaan omaa aluettaan oikein mallikkaasti. Hyökkäyssuuntaan Hakan molemmilta laidoilta käytiin hyvän hyökkäyksen päätteeksi tekemässä maalit, joten myös laiturit voivat olla otteluun tyytyväisiä. Maalissa Michael Hartmann hoiti kaikki tarvittavat torjunnat ja toi osaltaan itseluottamusta oikealla tavalla henkineeseen puolustukseen rauhallisuutta.

Yksi onnistumisen takuumiehistä oli puolustaja Henri Malundama. Hän myös aloitti Hakan maalikimaran varmalla suorituksella.

– Pelattiin hyvin joukkueena yhtenäisesti. Laiturit painoivat ylös alas, ja puolustettiin yhdessä. Hyvä tulos ottelusta, kommentoi Malundama.

– Onneksi olin Keitan hyvässä keskityksessä kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sain pallon toisella yrityksellä sisään. Samanlaista rohkeaa omaa peliä jatketaan RoPSia vastaan, niin eiköhän tulos sieltäkin ole hyvä, hän kertaa tyytyväisenä.

Haka on nyt kahden kierroksen jälkeen lohkossaan toisena 4 pisteellä. Ilves johtaa lohkoa 6 pisteellä voitettuaan tänään RoPSin 3-1. Perää pitää pisteetön FC Lahti. Lohkon kuudesta joukkueesta neljä etenee maaliskuussa pelattavaan varsinaisen Suomen Cupin puolivälierävaiheeseen.

Ensi viikolla su 9.2. klo 18 Haka kohtaa RoPSin Oulussa pelattavassa ottelussa. Tämäkin ottelu on nähtävissä Ruutu+-palvelussa. Haka tarjoaa kausikortin hankkineille 4kk Ruutu+-katseluoikeuden lähes 15% alennuksella hintaan 35€. Tilaukset toimisto@fchaka.fi.

FC Haka tänään: Michael Hartmann (mv), Niklas Friberg, Jonas Häkkinen, Henri Malundama, Jami Kyöstilä, Anton Popovitch, Jacob Bushue, Saibou Keita (80’ Leevi Antinaho), Antto Hilska (90+3’ Topias Listo), Samuel Chidi (50’ Seth Saarinen), Akseli Lehtojuuri (68’ Tino Purme).

SJK:n otteluraportti täältä

Kuva: Jussi Rämä