Haka jatkoi voittojen tiellä

FC Haka matkusti sunnuntaina Veikkausliigan päätöskierroksella AC Oulun vieraaksi. Äärimmäisen tärkeä ottelu päättyi koskilaisittain riemukkaisissa merkeissä, kun edellisen kohtaamisen kalavelat tuli maksettua identtisesti 0-1.

Kotijoukkueen leiristä kuului lauantaina mielenkiintoisia uutisia, kun joukkueen Veikkausliigaan nostanut valmentaja Jyrki Ahola jätti tehtävänsä.

Valmentajanvaihdoksella ei ACOn kokoonpanoon tai joukkueen esitykseen ollut merkittävää vaikutusta. Ehkä hivenen alkuun siinä vaikutti olleen pientä varovaisuutta.

Haka sen sijaan jatkoi siitä, mihin torstaina jäi. Janne-Pekka Laine lähetti 14. minuutilla kulmapotkun etutolppaa kohden. Oululaisten Jere Kallinen jatkoi pallon takatolppaa kohti, mihin Luiyi de Lucas juoksi oikea-aikaisesti ja puski pallon läheltä maaliin.

Maalin jälkeen kotijoukkue pääsi hieman paremmin peliin mukaan, mutta koskilaisten kenttätasapaino oli kunnossa, puolustus kurinalaista ja maalissa aloittanut Aatu Hakala torjui varmasti häntä kohti tulleet harvat yritykset.

– Varsinkin ensimmäisen puoliajan pelisuunnitelma toimi tosi hyvin. Haluttiin eliminoida Oulun nopeat laituroit ja onnistuttiin siinä, päävalmentaja Teemu Tainiokin myönsi.

Ensimmäisellä jaksolla itävaltalaishyökkääjä Aleksandar Vucenovicilla oli parikin huippupaikkaa, mutta mies ei onnistunut viimeistelemään niistä.

Lisäaikaa pelattiin kaikkiaan kuusi minuuttia avustavan tuomarin loukkaantumisesta johtuen, mutta enempää osumia ei nähty ja tauolle siirryttiin 0-1 -tilanteessa.

– Vähän tehtiin peli itsellemme vaikeaksi, kun ei naulattu peliä ensimmäisellä jaksolla, Tainio harmitteli.

Toisen jakson juoni pysyi pitkälti samana, kuin ensimmäisellä. Haka puolusti tiiviisti ja iski nopeasti vastaan. Vucenovic, sekä hänen kärkiparinaan pelannut Ishmael Yartey hätyyttelivät vuorollaan oululaispuolustusta, mutta yritykset päättyivät järjestään tuloksettomana ja liian usein paitsioon.

Kotijoukkueen toistaiseksi paras paikka osui 56. minuutilla, kun Usman Sale pääsi puskemaan kulmapotkusta ja vain Hakalan huipputorjunta piti lukemat ennallaan.

Teemu Tainio teki ensimmäisen vaihdon 70. minuutilla, kun Tino Purme korvasi jälleen hienon ottelun pelanneen, ja avausmaaliin johtaneen kulman antaneen Janne-Pekka Laineen. Hetkeä myöhemmin vaihtoja seurasi pari lisää, kun kentän jättivät Yartey, sekä Vucenovic ja heidän tilalleen juoksivat Hussein Mohamed, sekä Logan Rogerson.

Samalla koskilaisten ryhmitys vaihtui hivenen puolustavammaksi Mohamedin sijoittuessa vasemmalle Rogersonin ottaessa paikkansa yksinäisenä kärkenä.

Oulu painoin viimeiset kymmenen minuuttia päälle todella vahvasti. Lisäaikaa annettiin vain kaksi minuuttia ja niiden aikana Tainio teki vielä viimeisen, taktisen vaihtonsa, kun Jacob Bushue vaihtui Antto Hilskaan.

– Me valuttiin toisella jaksolla liian alas ja toisaalta vastustaja pystyy nostamaan riskitasoa tappiotilanteessa. Oltiinhan me lopussa ihan poikki, mutta hienosti jätkät tsemppasi ja Aatu vielä viimeisenä lukkona hoiti oman tonttinsa, päävalmentaja kertasi toista jaksoa.

Lisäajan lisäajalla kotijoukkue sai vielä vapaapotkun keskeltä, noin 17 metristä. Pallon taakse asteli jo aiemmin ristikkoon pommittanut Sergei Eremenko. Miehen laukaus kilpistyi kuitenkin muurissa olleeseen Donaldo Ackaan. Haka purki pallon ja samalla tuomari Petri Viljanen vihelsi ottelun päättyneeksi.

– Hyvä vierastulos! Tosi tyytyväinen, jätkät pelasi hienon pelin tänään, iloitsi Tainio sunnuntai -illassa.

Lopputuloksen Oulusta siis järkälemäisen suuri 0-1 voitto. Tuloksella Haka kasvatti eron oululaisiin kolmeen pisteeseen ja pystyy vielä lisäämään karkumatkaa ensi torstain rästiottelussa HIFK:a vastaan.