Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Esittelyssä FC Hakan eurovastustaja Crusaders FC

FC Haka palaa 15 vuoden tauon jälkeen eurokentille, kun se aloittaa torstaina 13.7. UEFA Konferenssiliigan karsinnat Tehtaan kentällä pohjoisirlantilaista Crusaders FC:tä vastaan.

Historia:
Belfastin pohjoispuolelta lähtöisin oleva Crusaders on perinteikäs seura, joka perustettiin jo vuonna 1898, joten seura viettää tällä kaudella 125-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi normaalisti puna-valko-musta logo on saanut kultaisen värityksen. Joukkueen nimi juontaa juurensa keskiajan ristiretkeläisistä. Seuran fanipohja koostuu pääosin protestanteista.

Se toimi pitkään ensin pelkästään junioriseurana sekä myöhemmin alemmilla tasoilla ennen kuin 1949 pelasi ensimmäistä kertaa Pohjois-Irlannin pääsarjassa. Ensimmäisen kerran Crusaders nähtiin eurokentillä vuonna 1967, kun se oli voittanut Pohjois-Irlannin cupin.

Crusaders pelasi Pohjois-Irlannin pääsarjatasolla yhtäjaksoisesti 56 vuotta ennen kuin se putosi kauden 2004-05 päätteeksi.

Putoamisen jälkeen joukkueen ohjat otti käsiinsä Stephen Baxter, joka oli myös joukkueen entinen pelaaja. Baxter käänsi joukkueen kurssin ja nosti sen heti yhden kauden jälkeen takaisin pääsarjaan. Hän on tällä hetkellä pisimpään yhtäjaksoisesti saman joukkueen päävalmentajana toiminut henkilö maailmassa. 57-vuotiaan managerin valtakausi on kestänyt jo yli 18 vuotta. Sinä aikana hän on johdattanut Crusadersin kolmeen mestaruuteen ja neljään cup-voittoon. Hän on ehtinyt toimia seuran päävalmentajana yli 900 ottelussa.

Pohjois-Irlannissa joukkueet ovat pääosin puoliammattilaisjoukkueita, joissa pelaajat käyvät töissä pelaamisen ohessa. Crusaders on yhdessä muiden kärkiseurojen Larnen, Linfieldin ja Glentoranin tavoin kuitenkin ottanut askeleita eteenpäin kohti täysammattilaisuutta.

Saavutukset:
Crusaders on voittanut historiansa aikana seitsemän kertaa maansa mestaruuden ja viimeksi se pääsi juhlimaan mestaruutta kaudella 2017-18. Cup-voiton se on napannut nimiinsä yhteensä kuusi kertaa ja vienyt sen kahtena edelliskautena.

Viimeisimmän pokaalinsa Crusaders voitti heinäkuun 1. päivä, kun se kaatoi mestarin ja cup-voittajan välisessä Charity Shieldsin ottelussa Larnen 2-0. Larne kohtaa HJK:n Mestarien liigan karsinnan avauksessa.

Se on voittanut lisäksi liigacupin kahdesti sekä Charity Shieldsin kahdesti. Historian aikana palkintokaappiin on kertynyt myös pienempien cup-kilpailujen pokaaleja.

Viime kaudella Crusaders sijoittui liigassa viidenneksi.

Crusaders eurokentillä:
Crusaders on tuttu näky eurokentiltä ja ensimmäisen kerran se nähtiin mukana kaudella 1967-68. Viimeisen 14 vuoden aikana se on nähty eurokentillä 12 kertaa. Menestys on jäänyt kuitenkin vaisuksi, sillä se on selvinnyt parhaimmillaan toiselle karsintakierrokselle.

Viime vuonna Crusaders eteni Konferenssiliigassa toiselle karsintakierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella se kaatoi gibraltarilaisen Bruno’s Magpiesin yhteismaalein 4-3. Toisella kierroksella sveitsiläisjoukkue Basel oli kuitenkin vahvempi yhteismaalein 3-1, mutta Crusaders venyi kotikentällään 1-1-tasapeliin.

Yhteensä Crusaders on historiansa aikana pelannut 50 europeliä, joista se on voittanut kahdeksan ja hävinnyt 33.

Joukkue:
Crusadersin miehistö koostuu kokonaisuudessaan pohjoisirlantilaisista pelaajista. Joukkue on myös äärimmäisen kokenut, sillä iso osa pelaajista on yli 30-vuotiaita. Joukkueen pelaajat ovat pääosin puoliammattilaisia.

Joukkueen maalivahti, 36-vuotias Jonny Tuffy, omaa kokemusta myös Skotlannin Valioliigasta ja on pelannut myös seitsemän maaottelua Pohjois-Irlannin riveissä. Viimeisimmästä maaottelusta on kuitenkin aikaa jo yli vuosikymmen.

Skotlannin Valioliigasta löytyy kokemusta myös puolustaja Rory McKeownilta, joka on urallaan pelannut myös Uudessa-Seelannissa. McKeown on istunut myös kahdessa Pohjois-Irlannin A-maajoukkueen pelissä penkillä, mutta minuutteja ei ole kertynyt vyölle. Myös keskikenttäpelaaja Jude Winchester on pelannut muutaman kauden Skotlannin Valioliigassa, mutta vähällä vastuulla.

26-vuotias hyökkääjä Mikhail Kennedy ehti lopettaa jo uransa kahden vakavan polvivamman takia keväällä 2020 oltuaan sitä ennen yli vuoden pelaamatta. Hän palasi kuitenkin syksyllä 2021 tositoimiin Pohjois-Irlannin kakkostasolla pelaavan Dergviewn riveissä. Siellä hän viimeisteli kahden kauden aikana 20 maalia. Hän pelasi nuorempana myös kaksi peliä Englannin Championshipissä Charltonin paidassa. 

34-vuotias hyökkääjä Jordan Owens on todellinen seuralegenda. Hän on seuran oma kasvatti ja edustanut koko ikänsä Crusadersia. Hän on myös seurahistorian paras maalintekijä. Yhteensä hän on pelannut seuran riveissä komeat 658 virallista ottelua ja tehnyt niissä 248 maalia. Parhaana kautenaan hän paukutti Pohjois-Irlannin liigassa 26 osumaa kaudella 2014-15. Hänellä on vyöllään yksi ottelu A-maajoukkueessa vuodelta 2011.

Joukkueen viime kauden paras maalintekijä oli 33-vuotias keskikenttäpelaaja Philip Lowry, joka iski 17 maalia. Häntä säestivät 36-vuotias Paul Heatley 11 osumalla sekä 32-vuotias Jordan Forsythe 10 osumalla. Heatley on toiminut joukkueelle takuuvarmana maalitykkinä viimeistellen vähintään 10 maalia 10 edelliskauden aikana.

Joukkueen nuorta kaartia edustaa James Teelan, joka siirtyi täksi kaudeksi joukkueeseen Newcy Citystä. 20-vuotias hyökkääjä viimeisteli viime kaudella 10 maalia. Hän osui myös Charity Shieldin ottelussa.

Joukkueeseen liittyi tänä kesänä myös kokenut toppari Jimmy Callacher, joka edusti edelliset kymmenen kautta Linfieldiä. 32-vuotiasta pidetään yhtenä sarjan parhaana topparina. Yksi kesän uusista pelaajista on myös 25-vuotias Lloyd Anderson, joka teki vahvaa jälkeä edelliskausien ajan Carrick Rangersissa. Anderson edusti Crusadersia ennen siirtoaan Carrickiin ja toinen paluumuuttaja on 28-vuotias maalivahti Jordan Williamson, joka edusti Crusadersia viimeksi 17-vuotiaana ja vietti edelliskaudet Ballymena Unitedissa.

Kesän ottelut:
Pohjois-Irlannissa sarjakausi käynnistyy elokuun alussa, mutta joukkue on ehtinyt hioa kuvioitaan muutamalla ottelulla. Charity Shieldin voiton lisäksi se on pelannut walesilaista The New Saints FC:tä vastaan häviten 1-4 ja voittanut sarjaporrasta alempana pelaavat Dundelan 2-0 sekä Ardsin 3-0.

Parhaimpina maalintekijöinä kesän otteluissa ovat olleet kaksi maalia tehneet Philip Lowry sekä Jordan Owens. Nimensä maalitilastoon ovat saaneet lisäksi Ben Kennedy, Jarlath O’Rourke, James Teelan sekä Daniel Larmour.

Yleistä:
Joukkue pelaa kotiottelunsa Seaview Stadiumilla, jonka kapasiteetti on 3383. Sen kotipeleissä on käynyt katsojia noin 1000 molemmin puolin, mutta isot ottelut ovat saattaneet kerätä 2000-3000 katsojaa. Pelialustana toimii 4G kumirouheeton tekonurmi.

Crusaders tunnetaan vahvana kotijoukkueena. Viime kaudella se pelasi liigassa 20 kotiottelua, joista se voitti 15 ja hävisi vain kolme. Kun mukaan lasketaan cupin ottelut ja euro-ottelut, niin saldo oli 18 voittoa, kolme tasapeliä ja kolme tappiota.

Joukkueen peliasuna toimii pääsääntöisesti punamustat pystyraitaiset paidat ja mustat shortsit. Kakkosasu on kokomusta.

FC Haka on historiansa aikana kohdannut kertaalleen pohjoisirlantilaisen joukkueen, kun kesällä 2000 Haka kohtasi Mestarien liigan karsinnassa Linfieldin. Haka voitti Tehtaan kentällä 1-0, mutta hävisi toisen osan 1-2. Haka eteni kuitenkin jatkoon vierasmaalisäännön turvin.

FC Haka-Crusaders FC torstaina 13.7. kello 19.00 alkaen. Otteluun on myyty maanantaiaamuun mennessä 1500 lippua, joten muista hankkia omasi. Lisätietoa ottelutapahtumasta ja lipunmyynnistä löydät täältä.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT