Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Barcelona ja Manchester City olivat Evan Patoulidisin perässä – hakee nyt läpimurtoa FC Hakassa

Evangelos ”Evan” Patoulidis lukeutui Belgian lahjakkaimpiin pelaajiin ja nyt 22-vuotias hyökkääjä hakee todellista läpimurtoa FC Hakassa.

Kreikkalaisperäisestä nimestään huolimatta ”Evan” on syntynyt ja varttunut Belgiassa. Hänen Thessalonikista kotoisin olevat isovanhempansa muuttivat Belgiaan ja Patoulidisilla on edelleen vahvat siteet isovanhempiensa synnyinmaahan ja omaa myös Kreikan kansalaisuuden. Kreikkaa ei tämän kesän EM-kisoissa nähdä, mutta Belgia on taistelemassa mestaruudesta. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat Patoulidisille ristiriitaisia.

– En voi valita. Rakastan sekä Kreikkaa että Belgiaa, Patoulidis pyörittelee.

Patoulidis puhuu myös kreikkaa ranskan, hollannin ja englannin lisäksi. Hakan pukukopissa hän saa juttuseuraa muun muassa Hollannissa pelanneesta Nikolas Talosta.

– Juttelemme joskus Nikolaksen kanssa hollanniksi ja on hauska, että meillä on oma kieli jota muut eivät ymmärrä. Nikolas itse asiassa puhuu tosi hyvin hollantia!, Patoulidis kehuu joukkuekaverinsa kielitaitoa.

Jalkapallo on aina ollut osana Patoulidisin elämää ja hän liittyi Belgian isoimman seuran Anderlechtin akatemiaan kuusivuotiaana. Anderlechtissa hän vietti yhteensä yhdeksän vuoden ajan.

– Se oli täydellinen paikka olla jalkapalloilijana. Anderlecht on Belgian paras joukkue ja siellä opin jalkapalloilijaksi ja kasvoin sekä pelaajana että ihmisenä. Se oli isossa osassa kasvuani.

Patoulidisin otteet nuorena kiinnittivät Barcelonan huomion, joka halusi tuolloin 12-vuotiaan lupauksen omaan akatemiaansa. Muutama vuosi myöhemmin Manchester City tuli koputtelemaan ovelle, mutta Patoulidis jatkoi Anderlechtissa.

– En minä tiennyt niistä asioista mitään. Olin niin nuori ja pelasin vain jalkapalloa. Vanhempani tekivät tuolloin päätökset yhdessä Anderlechtin kanssa eivätkä he halunneet minun lähtevän, Patoulidis avaa. 

Patoulidis ei jäänyt surkuttelemaan kariutuneita siirtoja.

– Eivät ne jääneet harmittamaan, sillä tehty mikä tehty ja turha sellaisia asioita on vatvoa, joihin itsellä ei ollut mitään sananvaltaa.

Anderlechtissa pelatessaan Patoulidis nousi myös Belgian nuorten maajoukkueeseen. Kreikka ei ole tähän päivään mennessä tarjonnut mahdollisuutta maajoukkuepaitaan.

– Kuulin, että he jossain välissä olisivat olleet tarkkailemassa, mutta en ole kuullut siitä mitään.

Loukkaantumiset hidastivat hänen kehitystään eikä Anderlecht tarjonnut enää 16-vuootiaalle lupaukselle jatkosopimusta. Uusi osoite löytyi Standard Liegestä.

– He tarjosivat mahdollisuuden siirtyä seuraan ja näin siellä hyvät mahdollisuudet nousta edustusjoukkueeseen saakka. Pääsin heti vanhempaan ikäluokkaan ja harjoittelin edustusjoukkueen mukana.

Patoulidis vietti kolme kautta Liegessä, muttei pystynyt murtautumaan edustusmiehistöön. Seuraavaksi hän siirtyi Belgian pääsarjassa pelanneeseen Oostendeen.

Siellä hän sai myös ensikosketuksensa ammattilaiskentillä, kun hän debytoi Belgian pääsarjassa marraskuussa 2020.

– Se oli hyvä askel minulle. Pääsin hyvään ammattimaiseen ympäristöön ja pääsin pelaamaan Belgian liigassa.

Oostendesta matka jatkui viime kaudeksi Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneeseen Den Boschiin, jossa hän sai kunnolla vastuuta pelata 26 ottelua Eerste Divisiessä.

– Siellä pääsin heti alusta lähtien pelaamaan ja sain alle kokonaisen ja ehjän kauden. Se oli hyvä kokemus ja hyvä kausi minulle.

Patoulidis löytää selkeän syyn miksei läpimurto tapahtunut aiemmin Standard Liegessä tai Oostendessa.

– En sitä tietenkään silloin ajatellut, mutta olin yksinkertaisesti liian nuori. En ollut vielä tarpeeksi kypsä. Nyt kun on pari vuotta alla, niin ymmärrän sen ja olen nyt valmiimpi.

Talvella tuli eteen mahdollisuus ottaa uralle täysin uusi suunta ja matkata Valkeakoskelle ja Hakaan eikä Patoulidis empinyt tarttuessaan mahdollisuuteen.

– Andy soitti minulle ja hän kertoi seuranneensa viime kauden pelejäni ja hän piti pelityylistäni. Hän kysyi olisinko kiinnostunut siirtymään Hakaan ja kun aloin hieman enemmän tutkia asiaa, niin kiinnostuin yhä enemmän. Peli oli mielestäni hyvätasoista ja seura vaikutti ammattimaiselta. Halusin tulla tänne todistamaan, että pystyn pelaamaan korkealla tasolla, Patoulidis avaa siirtonsa syitä.

Pienen alkushokin jälkeen Patoulidis on päässyt hyvin vauhtiin.

– Olen todella tykännyt olla täällä. Olihan se alkuun vähän outoa, kun oli yli 20 astetta pakkasta enkä ole koskaan ollut ennen niin kylmässä. Se oli kuitenkin hauska kokemus.

Patoulidis ei kylmää säikähtänyt, vaan otti heti suomalaistavat näppeihinsä ja kävi kokeilemassa muun muassa avantouintia.

– Kyselin vähän joukkuekavereilta, että mikä on sellainen paikallinen asia mitä täällä tehdään ja he ehdottivat avantouintia. Minä kävin vain pulahtamassa veteen, mutta paikalliset uivat siellä kuin olisi kesä. Se oli ihan hullua, Patoulidis naureskelee.

Myös pelikentän puolella Patoulidis on päässyt nopeasti sinuiksi. Belgialaislaituri on iskenyt tällä kaudella viisi maalia Veikkausliigassa ja johtaa Hakan maalipörssiä yhdessä Maissa Fallin kanssa. Hän ei ole aiempina vuosina ollut varsinainen maalintekijä, mutta tällä kaudella osumia on syntynyt.

– Viimeisinä vuosina olen toiminut enemmän syöttelijänä, mutta pidän itseäni myös maalintekijänä. Olen tehnyt paljon töitä kehittääkseni juuri maalintekoani.

Patoulidisin laukaisuvoima on ehtinyt jo tulla tutuksi tämän kauden aikana, kun kuti on lähtenyt kovaa ja tehokkaasti molemmilla jaloilla. Erityisesti hänen vasurinsa lukeutuu koko sarjan parhaimpiin.

– Haluan tehdä maaleja, mutta haluan myös luoda paikkoja joukkuekavereille. Minulla on hyvä vasuri, hyvä pelisilmä ja olen räjähtävä sekä nopea, Patoulidis kuvailee ominaisuuksiaan.

Maalituuletuksessaan Patoulidis esittää soittavansa jollekin, mutta kuka tämä mysteerihenkilö on?

– Soitan tyttöystävälleni. Hän tuli tänne kanssani tukemaan minua ja hän on minulle kaikki kaikessa. Se auttaa niin paljon, että hän on täällä kanssani. On helpompi sopeutua kaksin ja hän nauttinut olostaan täällä.

Tyttöystävänsä lisäksi Patoulidis viettää aikaa kentän ulkopuolella joukkuekavereidensa kanssa.

– Tapaamme muiden joukkuekavereiden kanssa aina silloin tällöin. Meistä on tullut jo hyviä ystäviä tänä aikana.

Kentän ulkopuolella Patoulidis tykkää ottaa rennosti.

– Käymme tyttöystäväni kanssa kävelyillä ja katsomme telkkaria. Muuten yritän nauttia elämästä ja vitsailla kavereiden kanssa pitäen yllä positiivista tunnelmaa.

Seuraavaksi Haka on tositoimissa keskiviikkona yöttömän yön kierroksella, kun juhannusetkot järjestetään Tehtaan kentällä kello 21.00 alkavassa ottelussa. Hakan tilanne sarjassa on kutkuttava, sillä valkopaidat ovat kuudentena viisi pistettä kärkipaikasta ja pelin vähemmän pelanneena.

– Olemme pelanneet hyvin ja yritän omalta osaltani auttaa joukkuetta saavuttamaan tavoitteensa. Meidän täytyy vain jatkaa niin kuin olemme tällä kaudella tehneet, Patoulidis päättää.

FC Haka kohtaa yöttömän yön ottelussa FC Interin. Ottelu alkaa kello 21.00, mutta Tehtikselle kannattaa tulla jo aikaisemmin, sillä FC Haka Akatemia kohtaa kello 18.00 alkavassa ottelussa paikallisvastustaja TP-49:n. Tehtiksellä on paljon muutakin tapahtumaa ottelun ympärillä, joten paikalle kannattaa saapua jo hyvissä ajoin.

Kuva: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT