Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Andrija Bosnjak luottavaisena – ”Uskon tähän joukkueeseen”

FC Hakaan täksi kaudeksi siirtynyt kroatialaishyökkääjä Andrija Bosnjak avasi maalitilinsä viime viikonloppuna IFK Mariehamnia vastaan. Avausvoitto tuli tärkeään paikkaan ja Bosnjak uskoo sekä joukkueen että hänen itsensä petraavan vielä kauden edetessä.

25-vuotias kroaatti syntyi ja varttui Bosnia-Hertsegovinan puolella aivan Kroatian rajan tuntumassa. Ensimmäiset potkunsa seurajalkapalloilussa hän otti kroatialaisessa NK Vinjanissa ennen kuin siirtyi viereisen kaupungin NK Imotskin junioreihin.

– Olen Hertsegovinan kroaatti ja Imotski oli vain kymmenen kilometrin päässä kotipaikastani, Bosnjak kertoo.

Imotskissa Bosnjak nousi aina edustusjoukkueeseen saakka ja hän pelasi Kroatian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla yhteensä 53 ottelua tehden neljä maalia.

– Taso oli siellä hyvä, mutta halusin lähteä johonkin toiseen maahan. Saksa oli silloin vaihtoehdoista kaikkein paras.

Bosnjakin uusi seura löytyi Saksan viidenneksi korkeimmalta sarjatasolta Oberligasta TSV Wasserburgista. Aika Wasserburgissa jäi kuitenkin lyhyeksi, kun hän siirtyi pykälää korkeammalle Regionalligan ensin 1860 Rosenheimiin ja sen jälkeen Wacker Burghauseniin.

– Olin Wasserburgissa joukkueen paras maalintekijä ja siirryin pian Rosenheimiin. Se oli raskasta aikaa, sillä työskentelin samanaikaisesti sänkytehtaalla. Minulla oli kymmentuntisia työpäiviä ja pääsin töistä viideltä, jonka jälkeen ajoin tunnin harjoituksiin ja olin kotona vasta kello 21-22 aikaan, Bosnjak valottaa aikaansa Saksassa.

Kuten muuallakin maailmassa, niin koronapandemia lopulta pilasi Bosnjakin edelliskauden Burgenhausenissa.

– Emme pelanneet lainkaan kauden ensimmäistä puolikasta ja sitten syyskuussa kausi käynnistyi ja ehdimme pelata kuusi peliä, joissa tein seitsemän maalia.

Suomeen Bosnjak päätyi agenttinsa Igor Jovanovicin kautta, joka on tuttu muun muassa TPS:n, FF Jaron ja FC Lahden paidasta.

– Hän ehdotti minulle Suomea ja sitten tulin Hakaan testiin. Katsoin, että Haka on yksi Suomen menestyneimmistä seuroista ja tämä oli minulle erinomainen tilaisuus päästä keskittymään vain jalkapalloon, Bosnjak avaa päätymistään Valkeakoskelle.

Bosnjak antoi helmikuussa näyttöjä ja teki lopulta koskilaisjoukkueen kanssa sopimuksen huhtikuussa eikä ole katunut päätöstään.

– Heti kun tulin tänne, niin huomasin joukkueen olevan erittäin hyvä ja valmennuksen huipputasoa. Joukkuekaverit ja kaikki seurassa ottivat minut heti hyvin vastaan ja ovat aivan huippuja. Harjoitukset ovat olleet erittäin hyviä ja se on myös tietenkin tärkeää, suitsuttaa Bosnjak.

Hyökkääjänä hän janoaa luonnollisesti maaleja, mutta pitää itseään enemmän joukkuepelaajana.

– Teen töitä joukkuekavereideni eteen. On aina tärkeä puhaltaa yhteen hiileen. Ei sillä ole väliä kuka maalit tekee, kunhan joukkue menestyy. Kun tulin tänne, niin en ollut vielä huippukunnossa, sillä edellisistä peleistä oli kulunut pitkä aika. Nyt olen päässyt parhaaseen kuntoon ja tiedän pystyväni auttamaan joukkuetta.

Neljän ensimmäisen ottelun aikana Bosnjak on saanut jo hieman osviittaa sekä sarjasta että joukkueen iskukyvystä.

– Mielestäni ensimmäiset kolme peliä eivät antaneet täysin oikeaa kuvaa joukkueestamme. Tiedän meidän pystyvän paljon parempaan ja uskon tähän joukkueeseen.

Bosnjak pääsi avaamaan maalitilinsä Hakassa viime viikonloppuna IFK Mariehamnia vastaan, kun hän latasi lisäajalla rankkarista Hakalle 3-0-maalin.

– Se oli hieno hetki ja olin todella iloinen maalista. Valmentaja huusi, että Andrija lauo sinä, ja joukkuekaverit sanoivat myös, että saan vetää. Se oli heiltä hieno ele ja nosti itseluottamustani, kookas vasuri kiitteli.

Voitto IFK Mariehamnista oli myös Hakan kauden ensimmäinen. Kolmen tappion jälkeen voitto maistui makealta.

– Ne olivat meille isot kolme pistettä. Nyt saimme itseluottamuksemme takaisin ja kaikki keskittyminen on nyt KuPS:ssa.

Hakalla on hyökkäyspäässä kova ja mielenkiintoinen kilpailutilanne, sillä Bosnjakin lisäksi peliajasta taistelevat Jesse Huhtala, Salomo Ojala ja tällä viikolla joukkueharjoituksiin mukaan liittynyt Aleksandar Vucenovic.

– Meillä on ollut heti alusta lähtien hyvä henki hyökkääjien kanssa. Tietenkin kaikki haluavat päästä pelaamaan ja meidän on tehtävä kovasti töitä ansaitaksemme paikan. Kova kilpailu kehittää meitä kaikkia entisestään koko ajan, Bosnjak toteaa.

FC Hakan kausi jatkuu lauantaina, kun se kohtaa vieraskentällä KuPS:n. Ottelu alkaa kello 17.00.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT