Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Alejandro Peris Mora huolehtii pelaajien kunnosta – ”Olemme hyvässä suunnassa”

Alejandro ”Alex” Peris Mora tuli FC Hakan edustusjoukkueen fyysiseksi valmentajaksi täksi kaudeksi. Futsalin kautta jalkapallon puolelle hypännyt Peris Mora pitää huolen siitä, että pelaajat ovat hyvässä kunnossa.

Espanjalainen Peris Mora on kotoisin Valencian liepeiltä olevasta Villarrealista, joka tunnetaan erityisesti kaupunkinsa jalkapallojoukkueesta. Villarreal CF lukeutuu Espanjan huippuseuroihin ja siellä myös Peris Mora sai ensikosketuksensa jalkapalloon. 12-vuotiaana hän vaihtoi nurmikon parkettiin ja alkoi panostaa futsaliin. Futsalissa hän pelasi kaksi kautta Espanjan pääsarjassa ja kaksi kautta Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Futsal toi hänet lopulta myös Valkeakoskelle vuonna 2017.

– Suomalainen ystäväni oli katsomassa harjoituksiamme ja hän kysyi minulta, että kiinnostaisiko minua tulla Suomeen. Siellä olisi sarjanousijalla mielenkiintoinen projekti alkamassa. Olen aina pitänyt haasteista ja uusista kokemuksista, joten päätin tarttua siihen, Peris Mora avaa päätymistään Koskiin ja Mad Maxiin.

Peris Mora toimikin kaksi kautta Futsal-Liigassa pelaavan Mad Maxin pelaajavalmentajana. Jälkimmäisenä kautena hän oli myös Haka-junioreissa valmentajana ja päätti sen jälkeen jättää futsalin ja keskittyä kokonaan junioreiden valmennukseen. Peris Mora on futsalvalmentaja jo toisessa polvessa, sillä hänen isänsä Manolo Peris on kokenut ammattilaisvalmentaja. Hän on valmentanut muun muassa Espanjan ja Italian pääsarjoissa sekä Qatarin maajoukkuetta.

– Opin häneltä joka päivä jotain. Minulla on siinä paras mahdollinen apu, kun tarvitsen neuvoja, Peris Mora kehuu isäänsä.

Peris Mora on toiminut Hakan junioreissa valmennustehtävissä sekä fyysisenä valmentajana eri ikäluokissa. Työ nuorten kanssa on ollut hänen mukaansa antoisaa.

– Toisena Mad Max -vuotenani toimin myös Hakan 2007-08 syntyneiden valmentajana ja päätin sen kauden jälkeen keskittyä sataprosenttisesti junioreiden valmentamiseen. Nautin siitä todella paljon.

Peris Moralla on Valencian yliopistosta liikuntatieteiden maisterin tutkinto ja on suuntautunut erityisesti fyysiseen valmennukseen sekä ravintovalmennukseen. Lisäksi takataskusta löytyvät UEFA:n B-lisenssi futsalvalmennuksesta ja hän käy parhaillaan UEFA:n C-lisenssiä jalkapallon puolella. Monipuolisesta tietopankista on hyötyä ja osaamiset täydentävät toisiaan.

– Kaikki tieto auttaa eikä sitä koskaan tiedä milloin niistä on hyötyä. Esimerkiksi nyt teen joillekin Hakan pelaajille ravinto-ohjelmia ja se on yksi osa työnkuvaani.

– Muuten vastaan pelaajien kunnosta ja siitä, että he pysyvät kunnossa, palautuvat sekä vammojen ehkäisystä.

Hakan pelaajille ovat tällä kaudella tulleet GPS-seurantaliivit, jotka viestivät valmentajille pelaajien liikkeitä sekä rasitustasoa.

– Saamme niistä runsaasti hyödyllistä tietoa. Kysymme pelaajilta joka päivä heidän tuntemuksiaan ja siten pystymme suunnittelemaan harjoitukset entistä yksityiskohtaisemmin, etteivät pelaajat rasitu liikaa. Saamme tietoa heidän rasitustasostaan sekä syvemmälle mentäessä voimme analysoida pelaajien liikkumista ja aktiivisuutta kentällä sekä millä intensiteetillä he pelaavat. GPS-seurantajärjestelmä antaa meille runsaasti palautetta, joka on sitten valmentajien käytössä, Peris Mora avaa.

Pelaajat ovat ottaneet uudet opit vastaan erinomaisesti.

– Joukkueemme on erittäin ammattimainen ja pelaajat haluavat kehittyä jatkuvasti. He tulevat usein kysymään minulta tietoja, jotta he voivat verrata omia lukujaan vaikkapa edellispeliin ja nähdä millä osa-alueilla heillä on kehittymisen varaa.

Hakan tämän kauden pelityyliin tarvitaankin hyvää kuntoa, sillä joukkue prässää aktiivisesti jo heti ylhäältä ja kokonaisuudessaan peli-ilme on vauhdikas ja eteenpäin pyrkivä.

– Emme ole aivan vielä parhaassa iskussa, mutta menemme sitä kohti askel kerrallaan. Haluamme näyttää ihmisille tällä kaudella erilaisen version Hakasta, joka on taistelevampi ja kaikin puolin fyysisempi. Olemme hyvässä suunnassa tällä hetkellä.

Suomi ja Valkeakoski ovat tulleet espanjalaiselle läheisiksi vuosien aikana.

– Asuin kolme vuotta Valkeakoskella, mutta nyt olen muuttanut Tampereelle. Valkeakoski on loistava paikka ja ihmiset ovat ihania. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Suomeen tullessaan hän kuitenkin koki ulkomaalaisille tyypilliset kulttuurishokit.

– Ensimmäinen asia on tietenkin sää. Valenciassa meillä on talvellakin 15-20 astetta lämmintä, joten Suomen pakkasiin oli totuttelemista. Isoin asia oli kuitenkin valon puute talvella. Kaipasin aurinkoa ja siihen pimeyteen on vaikea tottua. Lisäksi suomalainen sauna oli uudenlainen kokemus, sillä en ollut tottunut niin kuumaan saunaan. Kokonaisuudessaan suuria eroja ei kuitenkaan ole.

Muutaman vuoden Suomessa olon jälkeen myös vaikeaksi tiedetty kieli on alkanut hiljalleen tarttua.

– Olen ollut kielikursseilla ja junioreille harjoituksia vetäessäni kommunikoin puolet suomeksi ja puolet englanniksi. Ymmärrän kyllä aika hyvin mitä ihmiset sanovat, mutta nopeatempoiseen keskusteluun en vielä kykene. Kieli on yksi asia minkä haluan oppia kunnolla, Peris Mora toteaa.

 

Kuvat: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT