”Yksi laukaus riitti voittamaan pelin” – Pirkanmaan herruus pysyi Ilveksellä

Hakalla oli aurinkoisena ja erittäin kuumana maanantai-iltana edessään yksi odotetuimmista peleistä eli kauden ensimmäinen Pirkanmaan derby. Vierasjoukkue Haka lähti hakemaan Tampereen Ratinan stadionilta voitonjanoisena Pirkanmaan herruuden lisäksi tärkeitä pisteitä haastavien Honka-ottelujen jälkeen.

Ilves oli aloittanut Veikkausliigakautensa positiivisesti yllättäen monet, sillä etukäteen Ilves oli tämän kauden suurimpia kysymysmerkkejä. Joukkueen pelaajakaarti oli kokenut useampien luottopelaajien menetyksiä ja tilalle oltiin tuotu nuoria lupauksia. Joukkueesta poistui useampia kokeneita pelaajia, joista eittämättä keskeisimpiä menetyksiä oli Hakaan saapunut maalivahti Mika Hilander. Suurta luottamusta Ilveksessä nauttinut Hilander oli tehnyt joukkueessa pitkää uraa ja oli mukana muun muassa mukana nostamassa tamperelaisia liigaan vuonna 2014.

Lukuisten lähtijöiden vuoksi uusille tulokkaille pystyttiin tarjoamaan heti kättelyssä isoa roolia. Roolin ottamista uudet tulijat eivät ole pelänneet. Tästä esimerkkinä HJK-kasvatti Eetu Vertainen, joka oli päässyt jo neljän liigamaalin vauhtiin, ollen maalitilaston kolmannella sijalla Interin Källmanin ja Lahden Assehnounin takana.

Ilves aloitti kauden vahvasti, kun saldona oli 3 voittoa, yksi tasapeli ja yksi häviö. Tämän jälkeen positiivisella vireellä pelannut joukkue koki kolme peräkkäistä häviötä, mutta palasi jälkeen voittokantaan Interiä vastaan 2-1 päättyneessä ottelussa. Ilveksen edellisin ottelu 30.päivä kesäkuuta päättyi tiukkaan 1-1 tasapeliin KTP:ta vastaan.

Otteluun mentäessä Ilves oli seitsemäntenä sarjataulukossa 14 pisteellä, kun Haka löytyi kaksi sijaa alempana yhdeksäntenä 8 pisteellä. Verrattaessa Ilvekseen Hakalla oli yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Haka lähti otteluun ilman Niklas Fribergiä, puolustajan kärsiessä pelikieltoa Honka-ottelun jäljiltä. Sen sijaan ottelussa virheellisesti Fribergin sijasta punaisen kortin saanut Eero-Matti Auvinen aloitti pelin avauskokoonpanossa, jossa Haka ryhmäytyi jälleen 4-4-2 muodossa. Myös Hussein Mohamed ja Salomo Ojala nousivat aloitukseen.

Kuten derbyn henkeen kuuluukin, ottelu lähti liikkeelle intensiivisellä tahdilla. Hyvistä hyökkäyksistä huolimatta varsinaisia vaaran paikkoja saatiin odottaa pitkälle, sillä molemmat joukkueet puolustivat kurinalaisesti oman boksin edessä.

Puolustamisessa valkeakoskelaiset ovat selkeästi ottaneet isoja askelia eteenpäin kauden kuluessa, ja se näkyi jälleen. Hyökkäyspäässä ratkaisevat syötöt eivät oikein kummallakaan joukkueella menneet perille. Pelin avauslaukaustakin jouduttiin odottamaan 16.minuutille asti, kun Salomo Ojala kokeili laukausta noin 27 metrin päästä, mutta veto kulki maata pitkin jonkin verran ohi. Kuumuus alkoi ottaa Ratinalla molemmista joukkueista mittaa ja tempo väheni hiljalleen.

Tasaisen väännön jälkeen Ilves otti kuitenkin pelin johtoaseman 29. minuutilla, kun päättäväisen yksilösuorituksen jälkeen Eetu Mömmön laukaus osui vasempaan alakulmaan ohi Haka-pelaajien. ”Hila” ei tilanteessa laukausta ennättänyt pysäyttää ja tauolle lähdettiin Ilveksen 1-0 johdossa. Toiselle puoliajalle mentäessä Haka reagoi tappiotilanteeseen kahdella vaihdolla. Youri Loen ja Samuel Chidi korvasivat Hussein Mohamedin ja Salomo Ojalan, ja näin Haka sai keskikentän tiukkoihin vääntöihin tuoretta voimaa.

Ottelu jatkui erittäin tasaisella väännöllä, ja molemmat joukkueet tekivät jo nopeastikin 60.minuutin seutuvilla vaihtoja. Hakalla peliin tuli mukaan 62. minuutilla Jami Kyöstilä, joka tuli Seth Saarisen tilalle. Vaihdoista mieleenpainuvin tuli tällä kertaa kuitenkin 70. minuutilla, kun Hakan kasvatti Oiva Laaksonen pääsi tekemään Veikkausliigadebyyttinsä, tällöin Andrija Bosnjakin tullessa vaihtoon.

Haka sai pitkästä aikaa hyvän maalitilanteen 82.minuutilla, jossa Kyöstilän keskityksestä Chidi pääsi hankalasta asennosta puskemaan, mutta pallo meni hieman maalin ohitse. Hiljalleen tilanteen jäljiltä Hakan loppukiri alkoi käynnistyä ja Ilves-päätyyn tuli painetta. 86.minuutilla Loen sai annettua hyvän vapaapotkun, johon maalivahti Leislahti pääsi kuitenkin väliin. Hienoinen loppukiri ei kuitenkaan riittänyt vaarallisemmille maalipaikoille.

– Jäin kaipaamaan intensiivisyyttä. Kuuma keli verotti, tasollisesti tämä jäi aika heikoksi derbyksi molemmilta ja peli oli lattea. Yksi laukaus riitti voittamaan pelin tänään, päävalmentaja Teemu Tainio summasi.

Derbystä jää muistona tärkeä hetki Hakan juniorikasvatille Oiva Laaksoselle, joka pääsi pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa Veikkausliigassa. Laaksonen pääsi näyttämään tietä tuleville Tehtiksen tähdille.

– Hakan nuorille junioreille toivottavasti tuosta tulee puhtia. Tie edustukseen on olemassa, jos vain taidot ja kyvyt riittää, Tainio inspiroi.

Tainion katseet kääntyy jälleen tulevaan, kun sunnuntaina Tehtikselle saapuu vieraaksi KuPS.

– Kaikki pelit ovat tärkeitä, ja taas on tärkeät pisteet jaossa. Pieni etu meille tulee siitä, että KuPSilla on torstaina edessä europeli Armeniassa. Meidän pitää pystyä parhaaseen suoritukseen, jotta saamme pisteet.

Kuvat: Jussi Rämä