Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Veikkausliigan runkosarja loppusuoralle – mestaruus ja eurocup-miljoonat pelissä 

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros pelataan sunnuntaina 11.9. – päätöskierroksen pelipäivä siirtyi lauantailta HJK:n raivattua tiensä lohkovaiheeseen eurocupeissa. HJK:n esimerkki niin viime kuin tällä kaudellakin kertoo siitä, että Veikkausliigan mestaruuden lisäksi pelissä on eurocupeista seuraavalla kaudella kertyvät tuotot, jotka HJK:n kohdalla ovat jälleen vähintäänkin miljoonaluokkaa. Vertailun vuoksi viime kaudella UEFA:lta Veikkausliigaseuroille tullut rahapotti oli kaikkineen lähes kahdeksan miljoonaa euroa. 

Runkosarjan jälkeen Veikkausliiga jakaantuu kuuden parhaan joukkueen Mestaruussarjaan ja sijoille 7.-12. runkosarjassa sijoittuneiden Haastajasarjaan. Kummassakin pelataan yksinkertainen sarja, jonka päätteeksi määräytyvät lopulliset sijoitukset kaudella 2022. Sekä Mestaruus- että Haastajasarjaan lähdetään runkosarjan pisteiden pohjalta. 

Mestaruus- ja Haastajasarjat käynnistyvät sunnuntaina 18.9. ja muut kierrokset pelataan keskiviikkona 28.9., sunnuntaina 2.10., lauantaina 8.10. sekä päätöskierros lauantaina 15.10. Poikkeuksena tähän ovat lauantaina 17.9. pelattavaan Suomen Cupin finaaliin tiensä selvittävät joukkueet, jotka pelaavat Mestaruus- ja/tai Haastajasarjan avausottelunsa keskiviikkona 5.10. Kaikki päivämäärät ovat runkopäiviä ja otteluohjelma tarkentuu runkosarjan päättymisen jälkeen. 

Mestaruussarjassa ratkaistaan lopulliset sijat 1.-6. ja Haastajasarjassa sijat 7.-12. Haastajasarjassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa Ykköseen kaudelle 2023 ja sijalle 11. sijoittunut joukkue karsii Veikkausliigapaikastaan Ykkösessä toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan kaksiosaisessa ottelussa. 

Mestaruussarjan ykkönen on Suomen mestari kaudella 2022 ja saa sen myötä paikan ensi kauden Mestarien liigan karsintoihin. Varma europaikka Konferenssiliigan karsinnoissa on tiedossa myös hopeamitalistille. Kolmas paikka eurocupeissa menee Suomen Cupin mestarille, mutta jos cup-mestari sijoittuu Veikkausliigassa kahden parhaan joukkoon, paikka menee Veikkausliigan pronssijoukkueelle. 

Neljäs paikka kauden 2023-24 eurocupeissa ratkaistaan Eurolopputurnauksessa, joka pelataan nyt kahden kauden tauon jälkeen koronatilanteen supistettua kahta edelliskautta. Eurolopputurnaukseen pääsevät paras ilman suoraa eurocup-paikkaa jäänyt Veikkausliigajoukkue sekä neljä seuraaville sijoittunutta joukkuetta. Riippuen Suomen Cupin mestarista nämä ovat joko Mestaruussarjan 3. sekä Mestaruussarjan sijoille 4.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan ykkönen tai – jos Suomen Cupin mestari on Veikkausliigassa joko ykkönen tai kakkonen – Mestaruussarjan 4. sekä Mestaruussarjan sijoille 5.-6. sijoittuneet joukkueet ja Haastajasarjan kaksi parasta joukkuetta. 

Eurolopputurnaus pelataan siten, että parhaalta sijalta siihen lähtevä joukkue pääsee suoraan finaaliin. Neljä muuta joukkuetta pelaavat yksiosaiset pudotuspelit, joiden voittaja pääsee finaaliin. Finaali pelataan kaksiosaisena ja yhteistuloksella parempi joukkue vie viimeisen jaossa olevan eurocup-paikan. Veikkausliigan loppusijoituksiin Eurolopputurnaus ei vaikuta. 

Eurolopputurnauksen avauspelit pelataan keskiviikkona 19.10. ja nuo ottelut voitokkaasti selvittäneet joukkueet kohtaavat lauantaina 22.10. Tämän ottelun voittaja kohtaa Eurolopputurnauksen huipentumassa kauden päätteeksi parhaalta sijoitukselta sinne yltäneen joukkueen keskiviikkona 26. ja lauantaina 30.10. pelattavissa finaaleissa. Myös nämä päivät ovat runkopäiviä ja tarkentuvat myöhemmin. 

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT