Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Vakion SM-kisaaja Jukka Ruhanen ei jättänyt futista peliuran jälkeen

Jukka Ruhanen laittoi nappulakengät naulaan aktiiviuran osalta Myllykosken Pallossa pelaamansa kauden 2003 jälkeen. Kiinnostus valmentamista kohtaan oli kuitenkin herännyt jo peliuran aikana ja nopeasti uran jälkeen mies löysikin itsensä valmennushommista.

– Samantien lähdin uran jälkeen valmennuspuolelle vuonna 2004. Hakan junioreita olen valmentanut koko ajan ja kaikki ikäluokat on koluttu D-junioreista A-nuoriin saakka, Ruhanen kertoo.

Ruhaselle valmennuspuolelle siirtyminen oli peliuran jälkeen tarpeellista muutenkin kuin valmennuksen aiheuttaman mielenkiinnon vuoksi.

– Mä olin kuitenkin elänyt ihan täyspäiväistä futarin elämää sieltä 16-kesäisestä saakka, joten ei se futiksen jättäminen taakse olisi onnistunut kuin veitsellä leikaten. Sen lisäksi että valmennushommat kiinnostavat, ne olivat myös aikanaan hyvää lääkettä ja vastapainoa peliuran päättymiselle, Ruhanen muistelee.

Jossain vaiheessa työura painoi valmennushommia hieman taka-alallekin, mutta nyt Ruhanen on täysillä mukana syksyllä alkaneessa projektissa.

– Viime syksynä alkoi yhteistyö Hakan D03-ikäluokan kanssa ja se vie luonnollisesti ison osan ajasta. Treenit on neljä kertaa viikossa ja pelit päälle, Ruhanen luettelee.

Ruhanen on ollut mukana tuomassa myös menestystä Hakan junioreille.

– Kyllä ne parhaat saavutukset ovat C:ssä ja A:ssa voitetut SM-hopeat. Etenkin se ensimmäinen C:n kanssa voitettu SM-mitali maistuu edelleen hyvältä.

Paras palkinto valmentaja-Ruhaselle tulee kuitenkin treenikentältä.

– Mitalit ja menestys on tietysti hienoja asioita, mutta kyllä ne parhaat palkinnot löytyy sieltä treenikentältä. Kuulostaa kliseiseltä, mutta se, kun näkee kundien kehittyvän ja tekevän koko ajan paremmin niitä asioita, mitä on harjoiteltu, palkitsee suuresti. Sitä kautta tulee sitten menestystä niin henkilökohtaisella kuin joukkuetasollakin, Ruhanen tietää.

Kysyttäessä kovimmista Ruhasen käsien kautta kulkeneista pelimiehistä, lista on selkeä.

– Kyllä ne ovat nyt Hakan edustuksen mukana olevat Juho (Pirttijoki), Mikkis (Latosaari), Ville (Kauppinen), Erkka (Helminen) ja Anton (Popovitch). Mitenkään muita kundeja vähättelemättä Juhosta näki jo A:ssa, että siinä on kundi jolla on sekä henkiset, että fyysiset ominaisuudet kunnossa. Tunnollinen treenaaja otti isoja kehitysaskelia puolessa vuodessa ja sama kehitys on jatkunut edelleen. Nyt sen työn hedelmät ovat nähtävissä Tehtiksellä, Ruhanen riemuitsee.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT