Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Teemu Tainio analysoi runkosarjan – ”Pitää olla kyllä tyytyväinen”

Veikkausliigassa häämöttävät ratkaisun hetket ja FC Hakalla on edessään herkullisten mahdollisuuksien syksy. Päävalmentaja Teemu Tainio oli joukkueen runkosarjan esityksiin pääosin tyytyväinen.  

Ennen kauden alkua Tainio totesi tavoitteista, ettei kannata lähteä liikaa paukuttelemaan henkseleitä, mutta taustalta oli vaistottavissa samalla vahva luotto omaan joukkueeseen. Se luotto ei osoittautunut turhaksi, kun Haka pelasi upean runkosarjan sijoittuen neljänneksi. Haka taisteleekin tällä hetkellä tosissaan mitalista ja europaikasta.

– Pitää olla kyllä tyytyväinen. Aloitimme hyvin, mutta sitten meille tuli pieni heikko vaihe, muttemme missään vaiheessa painaneet paniikkinappulaa, vaan uskoimme omaan tekemiseemme. Pitkäjänteisyys on varmasti suurin salaisuutemme. Emme ole niin ryhmäsidonnaisia, mutta meillä perusperiaatteet ovat pysyneet samana. Pystymme pelaamaan neljän tai viiden linjalla sekä hyökkäyksessä 1-3 kärjellä

– Tietenkin täytyy muistaa sekin, että tulokset kasvattavat itseluottamusta ja yleisö on löytänyt hienosti Tehtikselle. Pelissämme on näkynyt iloisuus ja suurin ero on näkynyt erityisesti kotiotteluissamme, Tainio aloittaa runkosarjan perkaamisen.  

Kahtena edelliskautena Hakalla oli vaikeuksia kotikentällään, mutta tällä kaudella Haka ei ole antanut Tehtaan kentältä mitään ilmaiseksi. Se olikin runkosarjan neljänneksi paras kotijoukkue, mutta esimerkiksi vain kaksi pistettä toiseksi parasta HJK:ta heikommalla pistesaldolla. Tällä kaudella joukkueesta on huokunut itseluottamus kentälle astuessa ja vieraat ovat saaneet tuta mikä joukkue on Tehtaan kentän isäntä.

– Aikaisempina kausina oli huomattavissa sellainen tietynlainen puristus, kun tulokset olivat huonoja. Kyllä se näkyi joissain pelaajissa, että oli löysät housuissa, kun tuli kotipeli ja tulokset olivat olleet huonoja. Nyt sellainen tietty naiivius on jäänyt kotikentällä pois. Aiempina vuosina meillä saattoi olla kotona hallinta, muttemme oikein tietäneet miten pystyisimme hyödyntämään sitä. Sen takia hävisimme monta peliä kotona maalilla tai kahdella. Yksi iso asia on se, että olemme saaneet hyödynnettyä pelaajiemme vahvuuksia ja saaneet istutettua ne omaan pelitapaamme.

Pelaajat ovat kilvan kehuneet Tehtaan kentän tunnelmaa tällä kaudella sekä yleisön merkitystä vahvassa kotisaldossa. Myös Tainio on huomannut Hakan nousseen taas positiiviseksi puheenaiheeksi Valkeakoskella.

– On ollut hieno huomata kuinka paljon yleisöä on peleissämme ollut tällä kaudella. Se on ollut meille tärkeä voimavara, kuten tuloksistakin näkyy. Samalla kaupungilla huomaa kuinka innostus on kasvanut, kun monet tulevat juttelemaan ja kaupungilla kuulee puhuttavan Hakasta, Tainio iloitsee.

Pienen toukokuun suvantovaiheen jälkeen Hakan peli on kulkenut erinomaisesti. Haka oli runkosarjan toisen kierroksen paras joukkue yhdessä HJK:n kanssa. Joukkueen peli on kehittynyt läpi kauden ja konkreettisimmin se näkyy puolustuspelaamisessa. Alkukaudesta vastustajat iskivät kovalla prosentilla erikoistilanteista, mutta viime aikoina erikoistilanteissa on juhlinut Haka.

Toisaalta Haka on päästänyt siitä huolimatta selkeästi eniten maaleja kärkijoukkueista. Ainoastaan häntäpäässä olevat FC Lahti ja HIFK ovat päästäneet Hakaa enemmän maaleja tämän kauden aikana.

– Varsinkin erikoistilanteet olivat meille jossain vaiheessa myrkkyä, mutta nyt olemme petranneet niissä paljon molemmissa päissä. Tietenkin hyökkäyksessä niistä voisi tulla vielä lisääkin maaleja. Isoin syy on ihan koko joukkueen puolustamisessa, mutta kyllähän sinne mahtuu kaikenlaisia henkilökohtaisia virheitä ynnä muita. Yleisö on varmasti ainakin viihtynyt peleissämme, Tainio naurahtaa.

Yksi Hakan menestyksen kulmakivistä on ollut se, että joukkue on noussut useaan otteeseen tappioasemasta joko tasapeliin tai voittoon. Joukkueen selkäranka on pysynyt raudanlujana takaiskuista huolimatta, ja joukkue taistelee kentällä loppuun asti. Yleisöä on hemmoteltu jännittävillä ja dramaattisilla loppuratkaisuilla.

– Se on iso edistysaskel tällä kaudella ja yksi syy siihen on myös mukaan liittynyt henkinen valmentaja Aleksi Tossavainen. Tuntuu, että jätkät ovat olleet häneen tosi tyytyväisiä. Sillä on varmasti iso merkitys, että olemme pystyneet antamaan pelaajille työkaluja päästä pettymysten yli ja käsitellä niitä, Tainio kiittelee alkukaudesta mukaan liittynyttä Tossavaista.

Haka on onnistunut tällä kaudella nimenomaan koko joukkueen voimin. Vaikka Lee Erwin on maaleillaan saanut suurimmat otsikot, niin joukkue on onnistujia täynnä. Haka on useasti pystynyt muuttamaan ottelun kulun ja kääntämään pelin itselleen vaihtopenkiltä tulleiden pelaajien avulla.

– Olemme saaneet penkiltä tulivoimaa kauden aikana ja pystyneet sitä kautta ratkaisemaan otteluita. Sanoin ennen kauden alkua, että tämä on minun Haka-aikani paras joukkue ja sen näkee tuloksistakin. Kuten Pep Guardiola on sanonut, niin mitä parempi joukkue, niin sitä parempia tuloksia, Tainio heittää.

Tainion haastattelun toinen osa julkaistaan perjantaina. Tuolloin Tainio katsoo kohti Mestaruussarjaa.

Mestaruussarja alkaa Hakan osalta 28.9. FC Interin vieraana. Tehtaan kentällä pelataan taas 2.10., kun SJK saapuu vieraaksi. Mestaruussarjan päätösotteluun järjestetään fanimatka. Katso lisätiedot täältä.

FC Hakan ottelut Mestaruussarjassa:
28.9. 18.00 Inter-Haka
2.10. 16.00 Haka-SJK (Osta liput täältä)
5.10. 18.00 KuPS-Haka
9.10. 16.00 Haka-HJK (Osta liput täältä)
16.10. 16.00 Honka-Haka

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT