Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Samuel Chidi ei luopunut toivosta edes vaikeina aikoina – ”Olen ylpeä omasta kehityksestäni”

Samuel Chidi pelaa kolmatta kauttaan FC Hakassa. Hän on pelannut Suomessa jo yli vuosikymmenen ja debytoi vihdoin Veikkausliigassa keskiviikon FC Honka-ottelussa. Hauskana kuriositeettina on se, että Chidi oli itse asiassa kannattanut Hakaa jo pitkään ennen siirtymistään koskilaisseuraan.

Nigerialainen Chidi jätti kotimaansa loppuvuodesta 2009 ja sai sopimuksen silloin Ykkösessä pelanneen RoPS:n kanssa.

– Pelasin Nigeriassa ja ulkomaisia agentteja sekä kykyjenetsijöitä oli katsomassa pelejä ja satuin olemaan niiden pelaajien joukossa, jotka kiinnostivat heitä. Sitten tulin tänne talvella 2009 ja tein sopimuksen RoPS:n kanssa, Chidi kertoo päätymisestään Suomeen.

Alku Suomessa ei ollut missään nimessä helppo. Nigerian lämmöstä muuttaminen napapiirin kylmyyteen ja pimeyteen ei ollut helppo paikka nuorukaiselle.

– Se oli kauheaa. Siellä oli aivan hemmetin kylmä. Muistan soittaneeni äidilleni ja itkeneeni kuinka kauheaa se oli. En ollut kokenut ikinä mitään vastaavaa. Siellä oli aivan jäätävän kylmää. Nyt olen kuitenkin tottunut Suomen talveen, Chidi muistelee naurahtaen.

Sinä vuonna RoPS pelasi Ykkösessä ja dominoi kautta nousten Veikkausliigaan. Chidi aloitti kauden hyvin, mutta kärsi kuitenkin kauden aikana loukkaantumisista ja kävi myös lainalla AC Kajaanissa. Hänellä oli optio vielä seuraavasta kaudesta, mutta RoPS ei käyttänyt sitä.

RoPS:n kanssa hänellä olisi jatkosopimuksen saatuaan ollut mahdollisuus päästä pelaamaan Veikkausliigaan, mutta hän joutui odottamaan seuraavaa mahdollisuuttaan vuosikymmenen ennen kuin pääsi juhlimaan nousua Hakan kanssa viime kauden päätteeksi. Siinä välissä hän pelasi Kakkosessa Atlantis FC:ssä yhteensä viisi kautta, yhden kauden Ykkösessä joensuulaisessa Jipossa ja pari kautta Kakkosessa ja Kolmosessa pelanneessa Legirus Interissä.

Vuonna 2018 Chidille avautui mahdollisuus päästä Hakaan testille eikä hän epäröinyt. Tietyllä tapaa kohtalo toi osapuolet yhteen, sillä Chidi oli ollut Hakan kannattaja pian Suomeen saapumisestaan lähtien.

– Se on itse asiassa hauska juttu. En tiedä olenko sitä koskaan missään kertonutkaan, Chidi aloittaa.

– Kun tuli Suomeen, niin seurasin pelejä ja tykkäsin siitä miten Haka pelasi ja silloin joukkueessa olivat muun muassa Obi Metzger ja Mohamed Koroma. Aloin salaisesti kannattaa Hakaa ja olen seurannut sitä siitä lähtien. Kun Haka putosi vuonna 2012, minusta tuntui todella pahalta. Sitten, kun sain mahdollisuuden tulla tänne testiin, niin päätin antaa kaikkeni ja tarttua tilaisuuteen kaksin käsin, Chidi kertoo Haka-historiastaan.

Chidi teki debyyttinsä Hakassa kaudella 2018 ja avauskausi tuotti yhden maalin ja muutenkin laiturin peli oli hieman hakemista. Seuraava kausi oli kuitenkin jättipotti. Tehtiksen lehtereillä ihasteltiin Chidin taidokkaita harhautuksia ja samalla hän viimeisteli kahdeksan maalia. Oli kuin hän olisi puhjennut kukkaan. Chidin mukaan tasonkohotukselle on selkeä vastaus.

– Tätä on kysytty minulta usein viime aikoina. Se on kaikki ”Temen” [päävalmentaja Teemu Tainio] ansiota. Hän on ensimmäinen valmentaja joka näkee minut ja joka on antaa minulle luottamusta olla kentällä oma itseni. Hän antoi minulle vapauksia kentällä joita muut valmentajat eivät ole minulle antaneet. Haluan aina nauttia pelaamisesta sekä pitää hauskaa ja ”Teme” on antanut minun tehdä niin, kiittelee Chidi.

Vielä viime kauteen asti Chidi teki myös töitä pelaamisen ohessa tukeakseen Nigeriassa olevaa perhettään.

– Tein töitä, jotta voisin tukea vaimoani ja lastani ja toivon saavani heidät Suomeen. On hyvin raskasta olla erossa heistä.

– Tällä kaudella olen kuitenkin vain keskittynyt jalkapalloon ja kaikki on ollut paljon helpompaa. Sen huomaa erityisesti palautumisessa, joka on aina tärkeää.

Chidin pitkä työ palkittiin, kun hän debytoi Veikkausliigassa keskiviikkona FC Honkaa vastaan. Hän myöntää debyytin olleen erityinen hetki.

– Olen ylpeä omasta kehityksestäni. Olen yrittänyt niin pitkään päästä Veikkausliigaan, kun olin aikoinaan myös MYPA:n testissä enkä silloin saanut RoPS:ssa mahdollisuutta pelata liigaa. Jatkoin kuitenkin työntekoa toivoen, että jonain päivän se olisi mahdollista. Olen niin ylpeä, että tässäkin iässä voi vielä tehdä debyyttinsä Veikkausliigassa, 29-vuotis Chidi iloitsee.

 

(Kuvat: Joope Erkkilä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT