Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Salomo Ojalalla kovat odotukset kauteen: ”Joukkueessa on hyvä meininki”

FC Hakan kausi Veikkausliigassa käynnistyy maanantaina, kun valkopaidat kohtaavat vieraskentällä HIFK:n. Viime kaudella kuusi maalia tehnyt Salomo Ojala odottaa alkavalta kaudelta paljon.

Ojala teki Hakan kanssa talvella jatkosopimuksen, mutta alun perin häntä ei pitänyt tällä kaudella Hakan paidassa nähdä. Viime kauden jälkeen Ojala oli pakannut jo muuttokassinsa ja suuntasi kohti Pohjois-Irlantia, jossa hänen piti siirtyä Linfield FC:n joukkueeseen. Lopulta brexit-tilanne kuitenkin vesitti pestin.

– Minulla oli sinne sopimus sovittu jo valmiiksi ja menin sinne harjoittelemaan. Tarkoitus oli allekirjoittaa sopimus ennen vuodenvaihdetta ennen kuin brexit alkoi. Olin harjoitellut siellä muutaman viikon, kun kerran valmentaja sitten tuli treenien jälkeen kertomaan, että liiton puolelta on jotain ongelmia ja lakijuttuja ja sopimuksen teko saattaa viivästyä. Mietin sitten agentin kanssa, että mitä tehdään ja päätimme, että palaan mieluummin Suomeen enkä jää sinne odottelemaan. Kuulin sitten, että Haka tekisi mielellään kanssani jatkosopimuksen eikä sitä tarvinnut paljon miettiä, Ojala kertoo talven vaiheistaan.

Unelma ulkomailla pelaamisesta siirtyi ainakin kaudella, mutta tulevaisuudessa Ojalan tähtäin on vielä ulkomailla.

– Olihan se pettymys, sillä kaikki oli jo valmista. Se jätti nälkää, että haluan yrittää jossain vaiheessa uudestaan. Nyt annan kuitenkin Hakalle kaikkeni niin kauan kuin olen täällä.

Stereotyyppisesti ajateltuna pohjoisirlantilainen jalkapallo on lähinnä ”pitkää ylös ja kovaa perään”. Ojalan mukaan stereotypialla on myös totuuden siemen.  

– Peli oli siellä aika yksinkertaista ja hieman erilaista kuin Suomessa. Heillä oli selkeät periaatteet pelissä, eli kova prässi, kova tempo ja peli oli fyysistä. Taitotaso oli myös hyvä, ettei se ollut ihan pelkästään fyysistä peliä. Perusperiaate oli kuitenkin, että eteenpäin mennään eikä paljon peruutella.

Viime kauteen lähdettäessä Ojalan harjoituskausi meni penkin alle loukkaantumisten takia eikä hän ollut vielä täydessä iskussa kauden alettua. Hiljalleen maalitykki alkoi päästä kuntoon ja loppukaudesta nähtiinkin alkukauteen verrattuna täysin erilainen Ojala. Silloin jälki olikin tuhoisaa ja hän oli varmistamassa Hakalle sarjapaikkaa tärkeillä maaleillaan muun muassa FC Honkaa ja KuPS:aa vastaan. Tänäkin talvena pienet vaivat ovat kiusanneet Ojalaa.

– Harjoituskausi on ollut vähän rikkonainen ja tässä on ollut pari pientä loukkaantumista. Nyt olen päässyt kuitenkin taas kuntoon. Harmittaa, kun on ollut vähän takaiskuja, muttei voi mitään.

Ojala on yksi niistä pelaajista, joka on Hakan kannattajille jo tuttu, mutta muuten joukkue on kokenut talven aikana muutoksia. Ojalan mukaan tällä kaudella nähdään entistä vahvempi koskilaisryhmä.

– Joukkue on vähän muuttunut viime kaudesta. Meille on tullut hyviä vahvistuksia ja joukkueessa on hyvä meininki. Meillä on jokaisella pelipaikalla tekijämiehiä ja lisäksi saimme pidettyä viime kaudesta hyviä pelaajia, Ojala arvioi tämän kauden joukkuetta.

– Meillä on nyt neljä puhdasta kärkimiestä joukkueessa ja katsotaan sitten, että pelaammeko kahdella vai yhdellä kärjellä. On vain positiivista, että on kilpailutilannetta ja se pistää vain tekemään entistä enemmän hommia.

Hakan hyökkääjäosasto onkin tällä kaudella leventynyt ja monipuolistunut. Ojala on saanut kirittäjäkseen talvella ennakkoluulottomia otteita esittäneen Jesse Huhtalan, hiljattain joukkueen mukaan liittyneen Andrija Bosnjakin sekä vielä loukkaantumisesta toipuvan Aleksandar Vucenovicin. Päävalmentaja Teemu Tainiolla onkin käsissään erityylisiä palikoita joita sovittaa Hakan kulloiseenkin kokoonpanoon.

– Ainakin minä ja Jesse olemme aika erilaisia pelaajia. Vucenovicista ja Bosnjakista en osaa vielä hirveästi sanoa, kun he ovat olleet vasta vähän aikaa mukana eikä esimerkiksi Vucenovic ole ollut joukkueen mukana lainkaan. He ovat ainakin isokokoisia ja Bosnjak on ihan taitavan oloinen, nopea ja vähän erilainen hyökkääjä, Ojala kuvailee kollegoitaan.

Jos on Hakan pelaajisto muuttunut täksi kaudeksi, niin pelitapaan on tullut myös viilauksia. Talven trendisanana on pyörinyt dynaamisuus, jolla tarkoitetaan entistä aggressiivisempaa, aktiivisempaa ja eteenpäin pyrkivää pelaamista.

– Olemme vieneet peliä enemmän siihen, että prässäämme enemmän korkealta ja yritämme pitää tempoa yllä. Se sopii minulle ihan hyvin, vaikken olekaan ihan hullu prässääjä eikä se ole ominaista pelityylilleni, mutta yritän kehittää pallotonta pelaamistani. Pallollista peliä kehitän sitten, kun saamme prässättyä pallon ja sitä pelataan minulle, ja yritän sitten joko rakentaa maalipaikkaa tai syöttää muille.

Viime kaudella Haka vältti putoamisen sijoittuen sarjassa kymmenenneksi. Tällä kaudella tavoitteet ovat korkeammalla.

– Odotan koko joukkueelta selkeää tasonnostoa täksi kaudeksi ja, että heti kauden alussa saataisiin voittoja. Viime kausi oli monille pelaajille ensimmäinen Veikkausliigassa – itselleni mukaan lukien – ja odotan meidän olevan nyt paljon valmiimpia. Odotan sekä itseltäni että joukkueelta kovempaa suoritusta kuin viime kaudella, ja tosi hyvällä suorituksella taistelemme paikasta kuuden parhaan joukossa, Ojala alleviivaa.

FC Haka aloittaa kautensa HIFK:n vieraana maanantaina 3.5. kello 18.30. Otteluun ei pääse yleisöä, mutta se on katsottavissa suorana lähetyksenä Ruutu+:sta. FC Hakan kausikorttilaisille on lähetetty Ruutu+:n koodi, joka on voimassa kuukauden, joten kannattaa vilkaista sähköpostia. Ruutu+:n katseluoikeuden voi tilata myös FC Hakan verkkokaupasta. Samalla tuet FC Hakaa.

FC Hakan ensimmäinen kotiottelu on 14.5., kun Tehtaan kentälle saapuu sarjanousija KTP.

Pelikuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT