Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Ryan Mahuta innoissaan uudesta mahdollisuudesta – ”Ollut tähän mennessä oikea valinta”

Ryan Mahuta, 20, liittyi vahvistamaan FC Hakan miehistöä talvella. Turkulaislähtöinen hyökkäysvoimainen laitapuolustaja hakee isoja peliminuutteja ja avausmaaliaan Veikkausliigassa.

Mahuta on syntynyt ja asunut koko ikänsä Turussa, mutta hänen vanhemmistaan äiti on kotoisin Etelä-Sudanista ja isä Kongosta. He pakenivat sotaa Suomeen, jossa he löysivät lopulta toisensa. Kesällä 2002 perheeseen syntyi Ryan, jonka jalkapallo vei heti mennessään.

– Aloin potkia etupihallamme ja sitten äiti kysyi haluaisinko liittyä jonkun joukkueen mukaan. Sitten liityin Turun Nappulaliigan Pansion aluejoukkueeseen 6-7-vuotiaana ja siitä se lähti, Mahuta avaa päätymistään kuningaslajin pariin.

TuNL:sta Mahuta siirtyi TPS:n junioreihin kunnes kaksi vuotta sitten vaihtoi paikallisvastustaja FC Interin joukkueeseen. Pelaajien siirtymiset seurojen välillä ovat käyneet nykypäivänä jo suhteellisen yleisiksi, mutta vieläkin värien vaihtaminen kaupungin sisällä saattaa aiheuttaa keskustelua.

– Silloin kun olin juniori, niin muistan sen olleen iso juttu, jos joku edustusjoukkueen pelaajista vaihtoi toiseen. Junnupuolellakin saattoi tulla jotain sanomista, kun kuitenkin pelataan vastakkain samassa sarjassa. En kuitenkin näe sitä enää niin isona asiana kuin se ehkä joskus on ollut.

Mahutan syy seuravaihtoon löytyi valmentajasta, jota hän seurasi TPS:sta Interiin.

– Minulla oli kaksi valmentajaa, jotka olivat käytännössä valmentajinani jokaisessa TPS:n ikäluokassani eli Leo Tommila ja Erol Ates. Erol siirtyi Interiin valmentamaan eikä Leo tainnut valmentaa enää missään ja Erol ehdotti, että mitä jos siirtyisin Interiin. Minulla loppui silloin junnusopimus TPS:n kanssa ja Inter kuulosti silloin hyvältä vaihtoehdolta. Olen kyllä sataprosenttisen tyytyväinen siirtoon.

Mahuta oli Interin edustusjoukkueen mukana kaksi kautta ja pelasi Veikkausliigassa yhteensä 17 ottelua.

– Minulle jäi Interistä hyvät muistot. Se oli ensimmäinen kerta, kun pääsin kunnolla miesten peleihin mukaan ja koen kehittyneeni siellä paljon sekä pelaajana että ihmisenä. Se oli minulle hyvä steppi, mutta tietenkin olisin toivonut enemmän vastuuta.

Siirto Hakaan uusi askel uralla

Kahden Inter-vuoden jälkeen Mahutalla oli uuden seuran etsiminen ja sellainen löytyi lopulta Valkeakoskelta.

– Minulla loppui sopimus ja agentin kanssa mietimme mihin lähtisin seuraavaksi. Agentti sitten soitti, että Teme oli pyytänyt näytille viikoksi. Sen viikon jälkeen Hakalla oli kiinnostusta ottaa minut mukaan ja sen jälkeen pistettiin nimi paperiin, Mahuta avaa päätymistään Hakaan.

Mahutan sopimuksen julkaisun yhteydessä päävalmentaja Teemu Tainio kertoi kiinnittäneensä huomion nuorukaiseen viime kauden keskinäisessä kohtaamisessa.

– Täytyy olla ylpeä, jos Teemu Tainion kaltainen entinen huippupelaaja on pistänyt sinut merkille, heittää Mahuta.

Tammikuussa Mahutalle koitti ison elämänmuutos, kun hän jätti ensimmäistä kertaa eläessään Turun taakseen ja muutti Valkeakoskelle. Sopeutuminen uuteen joukkueeseen on sujunut erinomaisesti.

– On kyllä ollut tosi ihanaa. Vähän eri kaupunki ja joukkueessa on tosi hyvä henki ja olen tykännyt ilmapiiristä.

Samalla muutto uuteen, ennestään tuntemattomaan kaupunkiin, on nuorukaiselle kasvun paikka myös kentän ulkopuolella.

– Tämä on tällainen pieni kaupunki eikä minulla ole täällä ystäviä ennestään. Haluan testata millaista on asua täällä ja pystyn keskittymään täällä vain työhön. Tämä on ollut tähän mennessä itselleni ihan oikea valinta ja toivottavasti se myös palkitsee.

Viime kaudella Haka ja Inter kohtasivat kolmasti. Liigacupissa Inter oli vahvempi rangaistuspotkukilpailun jälkeen, mutta Veikkausliigassa Haka otti kaksi makoisaa voittoa turkulaisista. Erityisesti lisäajalla tullut voitto Tehtaan kentällä on varmasti piirtynyt kaikkien paikallaolijoiden mieliin Tehtiksen räjähtäessä Lee Erwinin puskun jälkeen.

– Muistan Hakan olleen tosi vaikea vastustaja. He olivat hyviä vastahyökkäyksissä ja heillä oli tosi hyviä puolustajia, joiden taakse oli vaikea päästä. Haka oli tosi epämukava joukkue pelata vastaan.

– Liigacupissa voitimme pilkuilla ja se tuntui hyvältä. Veikkausliigassa tappiot eivät sitten tuntuneet lainkaan hyviltä, Mahuta naureskelee.

Malundamalle kilpailija pelikentälle ja pukukoppiin

Mahuta viihtyy parhaiten puolustuksen vasemmalla laidalla hyökkäävässä roolissa.

– Olen aggressiivinen pelaaja ja vahvuuteni ovat erityisesti hyökkäyspelaamisessa. Olen nopea, minulla on hyvä vasen jalka ja olen hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa, Mahuta kuvailee itseään.

Esimakua Mahutan vasemman jalan tehosta saatiin Liigacupissa, kun hän täräytti komean laukauksen SJK:n verkkoon. Tuolloin hänen pelipaikkansa löytyi oikeana laitahyökkääjänä.

– Se ei ole itselleni tuttu paikka. Olen joskus ollut vasen laitahyökkääjä, mutta oikealla en ole koskaan pelannut. Taisi olla valmentajilta joku ässä hihasta.

Pelikentän ulkopuolella Mahuta tuo hyvää tunnelmaa pukuhuoneeseen.

– Olen tosi avoin ja positiivinen sekä tulen helposti toimeen ihmisten kanssa, Mahuta kuvailee.

Mahuta taistelee pelikentällä Henri Malundaman kanssa peliajasta. Pukukopissa Malundama saattaa kuitenkin joutua luovuttamaan parhaan tanssijan tittelin breakdancea harrastaneelle Mahutalle.

– Mamba on saanut kovan kilpailijan ja on jo nähnyt liikkeitäni ja kannustanut vieressä.

Mahuta lupaa samalla tanssiliikkeitä nähtävän myös, mikäli verkko heiluu kesällä Veikkausliigassa.

– Ei ole paljon byyrejä tullut, mutta jos sellainen tulee, niin ehdottomasti.

Pariisissa olympialajiksikin nouseva breakdance vaatii tanssijalta erinomaista kehonhallintaa ja koordinaatiota, josta on apua myös jalkapallokentällä.

– Kyllä se auttaa esimerkiksi kaksinkamppailutilanteissa ja yksi vastaan yksi -tilanteissa, kun pitää tehdä teräviä lyhyitä suunnanmuutoksia.

Tavoitteet korkealla kauteen

Tulevalta kaudelta Mahuta odottaa paljon niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

– Henkilökohtaisesti toivon tietenkin paljon minuutteja, mutta ne pitää ansaita ja käyttää hyödyksi. Haluaisin tehdä myös ensimmäisen maalini Veikkausliigassa ja auttaa joukkuetta eteenpäin.

– Joukkueen kannalta tärkein on mitali. En näe, että meillä on mitään muuta vaihtoehtoa.

Juuriensa ansiosta Mahuta valittiin myös maaliskuussa Etelä-Sudanin maajoukkueeseen, mutta hän kieltäytyi kutsusta.

– On tietenkin hieno saada maajoukkuekutsu, mutta minulle on ollut jo pienestä pitäen ajatuksena, että joko Kongon maajoukkue tai Suomen. Koen, että ne vievät minua parhaiten eteenpäin jalkapalloilijana.

Mahuta lähettää vielä lopuksi terveiset Hakan kannattajille.

– Toivottavasti kaikki Hakan kannattajat tulevat sankoin joukoin sekä koti- että vieraspeleihin kannustamaan, niin se auttaa myös meitä hyviin tuloksiin.

FC Haka aloittaa keskiviikkona 5.4. liigarupeamansa vierasottelulla Seinäjoelta SJK:ta vastaan. Ensimmäisestä kotiottelusta Suomen kauneimmalla, Tehtaan kentällä päästään nauttimaan perjantaina 14.4. klo 18.00 alkavassa ottelussa AC Oulua vastaan.

Lipunmyynti kotiavaukseen on alkanut. Lue lisää lipunmyynnistä ja ottelujärjestelyistä täältä.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT