Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Pienessä joukkueessa jokainen tekee tarvittaessa kaikkea

FC Hakan taustalla toimii laaja joukko alansa ammattilaisia, joiden olemassaoloa ei huomata silloin, kun he hoitavat hommansa mallikkaasti. Oli kyse sitten ottelutapahtumien palveluista tai joukkueen matkajärjestelyistä, niin joku pitää aina huolen, että homma toimii. Viime kaudella aloitimme juttusarjan, missä esiteltiin näitä taustalla toimivia henkilöitä.

Nyt on vuoro esitellä toimiston joukkueemme!
Ne henkilöt, jotka pitävät rattaat pyörimässä ympäri vuoden ja mahdollistavat toimintaa omalla panoksellaan.

Toimistolla päivisin työskentelevät myyntipäällikkö Mika Sandelin, toimistopäällikkö Fanni Sillanpää, toimitusjohtaja Olli Huttunen ja kehityspäällikkö Jukka Jaskara.

 

Joukkueen eturivistä löytyy toimistopäällikkö Fanni Sillanpää, joka on todennäköisesti suurimmalle osalle seuran kanssa tekemisissä olevalle se yleisin kontakti. Otitpä sitten yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai piipahdat toimistolla, niin suurella todennäköisyydellä olet asioinut juurikin Fannin kanssa toukokuusta 2019 alkaen.

Haka -sydämen omaava 22-vuotias valkeakoskelainen on itsekin pelannut Hakan junioreissa jalkapalloa, minkä aikana talkootyö tuli tutuksi jäätelömyynnissä, kioskeilla ja lipunmyynnissä. Fannin polku toimistopäälliköksi on siis luonteva varsinkin, kun opinnot yrittäjyyden ja tiiminvetämisen parissa Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa tukevat ja sopivat yhteen hienosti. Itse asiassa työ toimistolla alkoi juurikin opintoihin liittyvän työharjoittelun kautta vuonna 2016.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että viimeksi Hakan pelatessa Veikkausliigaa Fanni toimi otteluissa cheerleaderina.

Toimistopäällikön työ pitää sisällään ostoreskontraa, markkinointia, asiakaspalvelua, myyntiä, pelaajavakuutuksien hoitamista ja nyt uusimpana palkanlaskentaa. Isoa osaa näyttelee myös ottelutapahtumien organisointi, sekä varsinkin tänä vuonna kausikorttikampanja.

– Lämpimät kiitokset Susanna Uusikartanolle, joka on ollut enemmän kuin avuksi projektin maaliin viemisen kanssa, Fanni kiittää toimiston vapaaehtoista apua.

Kuten me kaikki, myös Fanni odottaa tulevaa kautta.

– Odotukset ovat erittäin suuret, koska vihdoin olemme Veikkausliigassa! Mittasuhteet kasvavat ottelutapahtumissa, niiden organisoinnissa ja mainonnassa. Teen kaikkeni ottelutapahtumien onnistumisen vuoksi.

Fannia tuuraa ja paikkaa tarvittaessa entinen toimiston tehopakkaus Jonna Kauppinen, joka nykyisin toimii joukkueenjohtajana Erkki Niemisen rinnalla. Kaksikon työnjako on se, että Eki hoitaa ottelut ja Jonna sitten asiat kentän ulkopuolella, kuten pelaajien työluvat ja asunnot, sekä pelimatkoihin liittyvät asiat.

– Tulevan kauden suunnittelu oli jo kovassa vauhdissa, kenttävuorot varattu ja vierasreissujen järjestelyt tehty. Tuleepahan harjoitusta, kun kaikki pitää tehdä kohta uudestaan, pirteä Jonna naurahtaa.

Jonna on syntyjään valkeakoskelainen ja kasvanut Haka-perheessä, missä kaikki veljet ovat pelanneet Hakan junioreissa. Hakan toiminnassa hän on itse ollut mukana teini-ikäisestä alkaen lipunmyyjänä, sekä myöhemmin toimistopäällikkönä. Nykyisin hän hoitaa joukkueenjohtajan hommien lisäksi FC Hakan kirjanpidon ja palkanlaskennan.

Yksi mieleenpainuvin asia Jonnan historiassa tapahtui vuonna 2014 hänen emännöidessä presidentti Sauli Niinistöä aitiossa.

– Luonnollisesti jännitti niin että kädet tärisi ja kahvia kaataessa osa meni ohi, Jonna muistelee.

Tälle vuodelle ei ole näillä näkymin luvassa yhtä jännittäviä hetkiä aitiossa, mutta muutoin jännitystä ei varmastikaan tule puuttumaan.

– Odotan liigahurmosta ja täysiä katsomoita! Meillä on uusia mielenkiintoisia pelaajia ja tiedän että kannattajat odottavat pääsevänsä näkemään heidät. Odotan myös että pääsen itse näkemään asiat ja ottelut joukkueen puolelta ja ehkä jopa istumaan vaihtopenkille johonkin peliin.

Toimiston joukkueen keskirivistä löytyy tukea ja turvaa. Siellä seisoo kaksi miestä joiden varaan on hyvä rakentaa, sekä taloudellinen turva, että tapahtumien turvallisuus. Kyseessä ovat siis myyntipäällikkö Mika Sandelin ja turvallisuuspäällikkö Petteri Kantola, jotka molemmat ovat liittyneet tälle kaudelle joukkueeseen.

Satakunnasta kotoisin olevan Mikan ensikosketus joukkueeseen on vuodelta 2000 Porista, jolloin hän oli katsomassa ottelua FC Jazzin ja Hakan välillä. Myös Tehtiksellä mies on vieraillut 2000 -luvun puolivälissä, mutta ennen liittymistään seuraan viime marraskuussa, oli edellisestä hänen näkemästään ottelusta vierähtänyt lähes yhdeksän vuotta.

Myyntipäällikkönä Mika vastaa pääasiassa pelipaita-, laita- ja kummiyritysmainonnasta, sekä otteluisännyyksien ja aitioiden myynnistä.

– Roolini on tuoda seuraan uusia yhteistyökumppaneita enemmän ja enemmän jotta seuralla on aina vaan paremmat taloudelliset mahdollisuudet menestyä.

– Historiani Hakan kanssa alkoi vasta viime marraskuussa, mutta toivon sen kestävän ensiksi 90 -juhlavuoteen ja siitä sitten vielä vuosia eteenpäin.

Veikkausliigan myötä yleisömäärissä on odotettavissa kasvua edellisvuosiin verrattuna, mikä luo ottelutapahtumien turvallisuudelle uusia haasteita. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelmasta huolehtii toinen uusi kasvo, turvallisuuspäällikkö Petteri Kantola, jonka historia alan parissa on varsin vakuuttava.

Entinen ammattisotilas on nykyisin eläkkeellä ilmavoimista, missä toiminut muun muassa turvallisuuspäällikkönä, kansainvälisten valmiusyksiköiden suojaamispäällikkönä ja sotilaspoliisin vaativien tilanteiden yksikössä. Vaikka jalkapallo onkin uusi osa-alue, niin turvallisuus on miehelle tuttu työ jo vuodesta 1992.

Suunnitelmien lisäksi turvallisuuspäällikkö tekee viranomaisyhteistoimintaa poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa ottelutapahtumiin liittyen. Hän myös rekrytoi ja kouluttaa järjestyksenvalvojia, tekee viranomaisilmoitukset ottelutapahtumista, sekä johtaa turvallisuustoiminnan toteuttamista kotiotteluissa.

Petterin 16-vuotias tytär pelaa jalkapalloa Hakan junioreissa. Miehen seurahistorian ollessa vielä toistaiseksi lyhyt, niin ensimmäiselle kaudelle hän lähteekin avoimin mielin oppimaan uutta aluevaltaustaan.

– Koska olen ensimmäistä kautta tässä tehtävässä, tulen varmasti oppimaan paljon Valkeakosken Hakan peleistä tehtaan kentällä, siitä, miten tapahtumien turvallisuustoiminta kannattaa toteuttaa.

Joukkueen keskirivissä on tilaa vielä kahdelle uudelle kasvolle, joista ensimmäisenä esittelyssä Hakallekin täysin uudessa toimenkuvassa, kehityspäällikkönä aloittanut Jukka Jaskara.

Tamperelainen Jaskara on juuri valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta urheiluliiketoiminnan tradenomiksi ja aiempaa seuratyötaustaa löytyy Tampereen Ilveksestä työharjoittelujakson kautta.

Tulevalta kaudelta Jukka odottaa ennen kaikkea sen alkamista ja on selvästi intoa täynnä sen  suhteen.

– Oman roolin näkökulmasta pyrin siihen, että viemme yhdessä FC Hakan toimintaa jatkuvasti eteenpäin yhä ammattimaisempaan suuntaan. Tuodaan tekemisessä esille seuran arvoja, perinteitä sekä yhteisöllisyyttä.

– Kuten muutkin alat, myös urheiluala kehittyy jatkuvasti ja tehdään töitä sen eteen, että FC Haka tulee olemaan osa tätä kehitystä. On suuri kunnia työskennellä ja olla osa erittäin perinteikästä ja menestynyttä suomalaista jalkapalloseuraa.

Kehityspäällikön tehtävä on uusi ja nimensä mukaisesti pestin vastuulla on seuran kehittäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa työskentelyä tapahtumasuunnittelun ja myyntitoimintojen kehittämisessä, sekä osaksi sosiaalisen median sisällöntuotantoa. Myös kausikorttilaisille suunnattujen tiedotteiden sisältö on hänen vastuullaan.

Keskirivissä neljäntenä löytyy seurassa uusvanha tekijä, mediavastaavana tänä keväänä aloittanut Esa Heritty. Tämä kohta 40 -vuotias valkeakoskelainen on pitkän linjan seuratyöntekijä ja toiminut useissa seuroissa, sekä joukkueissa eri rooleissa aina valmentajasta puheenjohtajaan.

Edellisen kerran mies oli Hakan toiminnassa mukana ensimmäisellä Ykkösen kaudella 2013, jolloin hän toimi otteluiden kuvaajana, sekä ottelukoosteiden tuottajana kahden kauden ajan. Mukaan mahtui siis myös edellinen Veikkausliigakausi ja sieltä mieleen on jäänyt erityisesti ”kahden pallon ottelu” HJK:a vastaan.

– Olihan se erikoinen tilanne. Kuvasin televisioyhtiön tapaan sitä lähempänä keskiviivaa ollutta sivurajaheittoa, kunnes tajusin, että siellähän on hyökkäys menossa. Taisin juuri ennen maalin syntyä kääntää kameran ”oikeaan” palloon, Heritty muistelee.

Tälle kaudelle mies otti vastaansa mediavastaavan tehtävän, missä kantaa kokonaisvastuuta tiedottamisen suunnittelusta, sekä vetää sen kehittämiseen perustettua työryhmää. Roolissa isoa osaa näyttelee ottelutapahtumissa eri medioiden henkilöstön organisointi ja opastaminen Tehtiksellä, sekä haastatteluiden ja lehdistötilaisuuden järjestäminen.

– Meillä on tällä hetkellä tiedottamisessa mukana aivan mahtava porukka, minkä kanssa ollaan toisaalta laitettu perusasioita, kuten nettisivujen sisältöä kuntoon ja toisaalta mietitty uusia mahdollisuuksia parantaa seuran näkyvyyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Mielellään otetaan myös vinkkejä ja toiveita vastaan siitä millaista sisältöä toivottaisiin.

Tulevalle kaudelle mies lähtee intoa täynnä oppimaan uutta tässä roolissa.

– Vaikka vuosien varrella on kertynyt kokemusta monenlaisista mediaprojekteista, niin tämä on jotain uutta ja erilaista missä pääsee kehittämään itseään taas uudesta näkökulmasta. Ja onhan tämä ihan mielettömän kiinnostava, sekä innostava ympäristö toimia.

Joukkueen takarivissä seisoo tuttu hahmo, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Kyseessä on tietenkin kaikkea toimintaa rauhalliseen tyyliinsä johtava toimitusjohtaja Olli Huttunen.

Kajaanista Valkeakoskelle vuonna 1977, vain 17-vuotiaana saapunut maalivahtilegenda pelasi Hakassa kaikkiaan 18 vuotta, toiminut sen jälkeen kakkosvalmentajana, päävalmentajana, sekä viimeisimmällä vuosikymmenellä urheilutoimenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Toimitusjohtajan rooli, varsinkin pienessä joukkueessa on varmistaa, että kaikki toimii. Tämä tarkoittaa kaikkea myynnistä joukkueen rakentamiseen, sekä kaikkiin arkipäiväisiinkin asioihin, kuten toimiston siivoamiseen.

– Seurassamme jokainen on tottunut tekemään kaikkea toimenkuvasta huolimatta, Oka kertoo.

Huttunen on pelaaja- ja valmentajaurallaan nähnyt paljon, sekä tottunut olemaan kilpailutoiminnan luomassa jännityksessä mukana. Silti tuleva kausi varmasti tuo hänellekin jälleen uudenlaista jännitystä, sillä pitkään odotuttanut paluu Veikkausliigaan on vihdoin totta.

– Urheilulliselta puolelta odotan tasapainoisia suorituksia joukkueelta – luotto joukkueeseen ja valmennukseen on kova. Taloudellisella puolella tavoitteena on pitää kulut kurissa sopivassa suhteessa koko toimintaan, koska toimintaa pitää pystyä myös kehittämään. Lisäksi odotan seuran viestinnän ottavan isoja kehitysaskeleita hienon viestintäryhmän johdolla.

Moni varmasti osaa ulkoa Huttusen mestaruudet ja muut meriitit koko uran ajalta, mutta kuinka monella oli tiedossa, että hänellä on valmentajana edelleenkin voimassa oleva Veikkausliigan ennätys: yli 2 vuotta peräkkäin (2003-2005) ilman vierastappiota (29 peliä). Ja voi tovi mennä ennen, kuin joku tuon ennätyksen rikkoo 🙂

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT