Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Michael Hartmann sopeutunut hyvin Hakaan ja Valkeakoskelle

FC Haka vahvisti tammikuussa maalivahtiosastoaan Michael Hartmannilla. Amerikkalaisvahti on kulkenut pitkän tien Tehtaan kentälle ja on nauttinut ajastaan Hakasta ja Valkeakoskella.

25-vuotias Hartmann pelasi yliopistouransa Caldwell Universityssä, joka oli USA:n NCAA yliopistosarjan toiseksi korkeimmalla tasolla. Hän opiskeli yliopistossa pääaineenaan kirjanpito ja oli lähellä, ettei hän jäänyt sille tielle.

– Kävin yhdessä isossa kirjanpitofirmassa useassa työhaastattelussa, ja jos olisin saanut sen työpaikan, olisi valinta tulevaisuuden suhteen varmasti ollut vaikeampi. Tiesin, että vanhempani olisivat toivoneet minun ottavan sen paikan vastaan. En kuitenkaan saanut työpaikkaa, joten se teki omalta osaltani valinnan helpommaksi ja päätin panostaa sen jälkeen jalkapalloon.

Hartmann ei ole ollut junioritähti, vaan on kovalla työnteolla kehittänyt itseään vuosien saatossa.

– Olen myöhäiskehittyjä ja viimeisenä yliopistovuotenani tein paljon ylimääräisiä harjoituksia. Pääsin harjoittelemaan pelaajien kanssa, jotka valmistautuivat MLS:n varaustilaisuuteen ja se oli minulle kehittävää aikaa, ja tiesin pystyväni nousemaan sille tasolle. Tuntui, että kehityin koko ajan. Uralle on osunut vaikeita aikoja, mutta siitä huolimatta ei ole käynyt mielessä, että lopettaisin.

Myös Tehtaan kentältä on kuulunut kuisketta, ettei Hartmannin menestys ainakaan työnteosta jää kiinni.

– Sain vanhemmiltani hyvän kasvatuksen ja minulla on ollut valmentajia, jotka ovat iskostaneet minuun kovan työmoraalin, Hartmann pohtii kovan työasenteensa taustoja.

Hartmannin ensimmäinen kokemus Euroopasta oli kesällä 2016, kun hän harjoitteli Norjan suurseura Rosenborgin kanssa muutaman kuukauden.

– Minulla oli yliopistossa norjalainen valmentaja, jonka mielestä minulla oli eväät pelata Norjassa. Hänellä oli kontakteja Rosenborgiin ja menin sitten Trondheimiin. Siellä olin heidän U19-joukkueen mukana ja maajoukkuetauon aikana pääsin myös heidän edustusjoukkueen harjoituksiin muutaman kerran. Jos et ole EU-kansalainen, työluvan saaminen Norjaan on hyvin vaikea, joten palasin sen jälkeen takaisin USA:han, Hartmann kertoo ammattilaisuransa ensiaskeleista.

Ensivisiitistä Norjaan jäi nälkä palata Eurooppaan ja Hartmann oli itse aktiivisesti yhteydessä etenkin ruotsalaisseuroihin ja lopulta tärppäsi.

– Lähettelin useisiin eri seuroihin viestejä, että pääsisin näytille ja lopulta Linköping vastasi ja tarjosi mahdollisuutta. Sain sopimuksen ja pelasin siellä kolme kautta.

Hartmannin liittyessä Linköping Cityn joukkueeseen se pelasi Division 2:ssa, joka oli Ruotsin neljänneksi korkein sarjataso. Ensimmäisenä kautenaan Hartmann oli nostamassa Linköping Cityä Ettaniin ja viime kaudella joukkue kolkutteli jo Superettanin portteja. Kolmen Linköpingissä viettämänsä kauden jälkeen Hartmann halusi päästä urallaan eteenpäin.

– Viime kauden jälkeen olin valmis pelaamaan korkeammalla tasolla. Ajattelin, että pelaisin Ruotsissa, sillä minut tunnettiin siellä, mutta sitten Hakan testimahdollisuus tuli eteen. Haka meni lomalle heti kauden jälkeen, joten jouduin palaamaan USA:han muutamaksi viikoksi. Sen jälkeen tulin testille ja pidin seurasta, joukkuekavereista ja valmennuksesta.

USA:ssa ollessaan Hartmann otti selvää Hakan taustoista ja historiasta ollen hyvin valmistautunut laskeutuessaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Yhteisen ystävän kautta sain yhteyden Jacob Bushueen ja juttelin hänen kanssaan ennen kuin tulin testille. Tiesin ”Temen” [päävalmentaja Teemu Tainio], sillä hän pelasi New York Red Bullsissa ja kuulin myös ”Okasta” [toimitusjohtaja Olli Huttunen], joka on suomalainen maalivahtilegenda. Hakalla on niin paljon historiaa ja menestystä, ja on upea päästä edustamaan sellaista seuraa.

Hartmann lopulta vakuutti valmennusjohdon sopimuksen arvoisesti ja on päässyt hyvin sisään Hakaan.

– Joukkuekaverit ottivat minut heti hyvin vastaan. Hetki meni tietenkin sopeutuessa, mutta pääsin nopeasti sisään joukkueeseen. Taso on korkea ja samalla se puskee minua eteenpäin.

– Se helpottaa, että olin muutaman vuoden Ruotsissa ja tiesin vähän mitä odottaa. Valkeakoski on pienempi paikka kuin Linköping, mutta ihmiset ovat mukavia ja tänne on ollut helppo sopeutua.

Hartmann on ehtinyt tutustua myös suomalaiseen saunakulttuuriin joukkuekavereiden kanssa.

– On hienoa käydä saunassa aina treenien jälkeen. Ruotsiin verrattuna huomaa, että suomalaisilla on enemmän intohimoa saunaa kohtaan ja he heittävät enemmän löylyä. Ruotsissa ei ihan hirveästi löylyä heitellä ja sauna on muutenkin viileämpi, naureskelee Hartmann.

Sopeutuminen Valkeakoskelle on sujunut niin ikään ongelmitta.

– Täällä ei ole hirveästi kahviloita, mutta luontoa on paljon ja olen tykästynyt frisbeegolfiin. Jalkapallo on kuitenkin se tärkein asia ja siihen Valkeakoski on täydellinen. Kaikki on lähellä eikä ympärillä ole ylimääräisiä häiriötekijöitä. Voit keskittyä täysillä pelkästään jalkapalloon ja se on minulle pääasia.

– Vapaa-ajallani tykkään vain rentoutua ja ottaa ihan iisisti. Tykkään ottaa aurinkoa ja olinkin hiljattain järven rannalla hankkimassa vähän rusketusta. Teen ruokaa ja pyrin olemaan tarkka ruokavaliostani. On tärkeää olla paras mahdollinen urheilija ja siihen ruokavalio sekä lepo ovat tärkeitä asioita, Hartmann avaa arkeaan.

Haka-fanit saivat hieman esimakua Hartmannin taidoista talven Suomen Cupin otteluissa ja harjoitusotteluissa.

– Mielestäni luen peliä hyvin. Olen atleettinen sekä helposti valmennettava ja minulla on kova työetiikka, Hartmann luettelee vahvuuksiaan.

– Kehitettävää löytyy ehkä sijoittumisesta. Lisäksi haluan tuoda lisäarvoa joukkueelle myös pelillisesti. Olen hyvä jalalla ja haluan käynnistää hyökkäyksiä sekä avata palloa vastustajan linjan taakse, jatkaa Hartmann.

Talven peleissä Hartmann sai myös esimakua siitä millaista peliä Veikkausliigassa on luvassa. Taso on kokonaisuudessaan korkeampi ja kovempi kuin mihin hän tottui Ruotsissa.

– Pelin tempo ja vauhti on kovempi kuin Ruotsissa ja peli on organisoidumpaa sekä fyysisempää. Ensimmäinen cupin ottelu KuPS:aa vastaan oli paras mahdollinen oppitunti siitä mitä tuleman pitää. En usko, että kroppani on ollut koskaan niin kipeä pelin jälkeen, kun KuPS tuli jokaiseen erikoistilanteeseen todella kovaa.

Veikkausliigalta tuli keskiviikkona odotettu tieto siitä, että kausi käynnistyy heinäkuussa. Pitkän tauon jälkeen Hartmann odottaa jo innolla tositoimiin pääsemistä.

– Sen takia täällä ollaan, että pääsisimme pelaamaan. On ollut vaikea odottaa, mutta se on samalla ajanut minua eteenpäin. En malta odottaa ensimmäistä peliämme ja on hienoa pelata tällaisessa jalkapallokaupungissa.

(Kuvat: Jussi Rämä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT