Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Ottelu- ja kausiennakko – FC Haka haastaa viime kauden pronssijoukkueen kauden ensi-illassa!

Veikkausliigakausi on jälleen kynnyksellä ja uudistunut FC Haka lähtee 90-vuotisjuhlakauteensa yllätysvalmiina ja nälkäisenä. Onnistuessaan Hakalla on mahdollisuudet mihin vain tällä kaudella.

FC Hakan joukkue meni valmennusta myöten uusiksi viime kauden jälkeen. Viisi kautta Hakan peräsimessä hienoa työtä tehneen Teemu Tainion seuraajaksi palkattiin pohjoisirlantilainen Andrew ”Andy” Smith. Hän toi mukanaan apuvalmentajaksi portugalilais-hollantilaisen Sander Guerreiron, mutta muuten aiemmilta vuosilta tuttu taustaryhmä jatkoi. 

Myös pelaajisto on muuttunut runsaasti viime kaudesta. Uusista suomalaispelaajista parikymppiset Nikolas Talo ja Juho Kilo omaavat jo kokemusta ulkomaan kentiltä ja kuuluvat Pikkuhuuhkajien joukkueeseen ja 22-vuotias Arlind Sejdiu on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut liigapelaaja. Omista kasvateista Oiva Laaksonen ja Tuukka Törmä hakevat entistä isompaa roolia joukkueessa ja viime kaudella läpimurtonsa tehneet Elias Mastokangas ja Ryan Mahuta hakevat jälleen seuraavaa kehitysaskelta. 

Joukkueeseen on liittynyt myös mielenkiintoisia ulkomaalaispelaajia talven aikana. Maalivahti Liam Hughes pelasi viimeksi Liverpoolin akatemiassa ja Imami Lanquedoc liittyi Hakaan Fulhamin organisaatiosta. Raamikas toppari Hassan Ndam pelasi viime kaudella USA:n Major League Soccerissa ja tuoreella kapteeni Guilherme Moraisilla on kokemusta Portugalin kakkostasolta. 

Nuori belgialaislaitahyökkääjä Evangelos Patoulidis on nähty kovassa Belgian pääsarjassa ja maan nuorisomaajoukkueissa ja hyökkääjä Marko Bacanin on paukutellut maaleja muun muassa Serbian liigassa.

– Saimme mielestäni rakennettua meidän budjetillemme erittäin hyvän joukkueen. Meillä on hyvä sekoitus nuoria pelaajia ja hieman kokeneempia pelaajia. Kaikki ovat tehneet kovaa töitä ja haluamme jo aloittaa kauden, Smith toteaa malttamattomana.

Raikas ja vauhdikas pelitapa

Hakan talven esitykset antavat aihetta optimismiin. Liigacupissa valkopaidat putosivat niukasti jatkosta ja neljästä ottelusta oli saldona voitto, kaksi tasapeliä ja tappio. Vaikka joukkue on päässyt harjoittelemaan läpi talven Flinkenberg Areenalla, niin pelit se on joutunut pelaamaan Valkeakosken ulkopuolella, sillä kotoinen jalkapallohalli ei ole täysikokoinen. 

– Harjoituskausi oli hyvin pitkä. Yksi haaste oli se, ettemme pystyneet pelaamaan harjoitusotteluita kotikentällä talven aikana ja jouduimme pelaamaan aina vieraissa. Jonkin verran piti välillä sopeutua tilanteisiin, mutta kokonaisuudessaan olen erittäin tyytyväinen siihen miten työskentelimme talven aikana. Olemme valmiina kauteen. Neljä kuukautta on riittävästi, Smith heittää maailman pisimmästä harjoituskaudesta. 

Talven Liigacupin peleissä ja harjoitusotteluissa Haka on esittänyt aktiivista peliä, jossa joukkue puolustaa tiiviisti ja iskee pallon saatuaan nopeasti. Haka ei kuitenkaan vain kyttää vastahyökkäyksiä, vaan pyrkii rakentelemaan hyökkäyksiä myös pidemmillä pelinrakentelumalleilla. Tiivistetysti Hakan peliä voi kuvailla vauhdikkaaksi ja taistelevaksi. 

Asiantuntijapiireissä Hakan pelityyliä on kuvailtu raikkaaksi tuulahdukseksi taktisesti muuten varsin tasapaksussa liigassa. Smith lupailee tulevalla kaudella nähtävän vauhdikasta ja yleisöön menevää jalkapalloa. 

– Jokaisella joukkueella on oma tapansa pelata jalkapalloa ja olemme valinneet joukkueeseen sellaisia pelaajia, jotka pystyvät toteuttamaan haluamaamme pelitapaa. Meillä on hyvin nälkäinen ja kurinalainen ryhmä, mutta samalla heitä kannustetaan ilmaisemaan itseään ja olemaan luovia. Haluamme pelata energisesti ja viihdyttää kannattajiamme, mutta ennen kaikkea nauttia jalkapallosta. 

Useat joukkueet muutosten kourissa 

Hakan lisäksi useat muutkin joukkueet ovat käyneet läpi ison muutosprosessin. Uuden stadioninsa myötä Ilves on panostanut kauteen isosti ja yrittää paluuta kärkitaisteluun muutaman hankalamman vuoden jälkeen. HJK:ssa on ollut omat ongelmansa lähinnä pelikentän ulkopuolella ja joukkueen päävalmentajana toimii tulevana kautena Hakastakin tuttu Ossi Virta. 

FC Inter on lähtökohtaisesti vahvistunut täksi kaudeksi ja se sai toimintansa lopettaneen FC Hongan raunioilta uudeksi päävalmentajakseen Vesa Vasaran sekä muutaman joukkueen avainpelaajan. KuPS:ssa on taas kiristetty – ainakin lähtökohtaisesti – kulubudjettia ja SJK on jälleen panostanut vahvasti. 

Oman mielenkiintonsa sarjaan tuovat myös uudet nousijajoukkueet EIF sekä Gnistan, jotka tekevät ensiesiintymisensä Veikkausliigassa tällä kaudella. EIF:ssä nähdään muun muassa Hakasta tutut Henri Malundama sekä Salomo Ojala. 

Yksi kuriositeetti kaudessa on se, että ainoastaan VPS:n koskilaislähtöinen päävalmentaja Jussi Nuorela sekä EIF:n Gabriel Garcia Xatart ovat sarjan ainoat valmentajat, jotka aloittavat toisen kautensa nykyjoukkueidensa peräsimessä. 

Ennakkoarvioissa HJK on jälleen suurin mestarisuosikki ja sen suurimmiksi haastajiksi on nostettu Inter, Ilves, KuPS ja SJK.  

– Varmasti joukkueet, jotka ovat talven aikana tehneet isoja ja kalliita hankintoja, ovat vahvoilla tällä kaudella. Sarjassa on paljon kovia joukkueita ja Veikkausliiga on hyvin kilpailullinen sarja. Me keskitymme omaan tekemiseemme. Meillä ei ole sellaista budjettia mitä joillain vastustajillamme, mutta meillä on kova joukkue, arvioi Smith. 

Ulkopuolisissa arvioissa Hakan odotetaan taistelevan paikasta ylemmässä loppusarjassa, mutta ennakkoon ajatellen joukkueet HJK:n takana ovat hyvin tasaisia ja monen yllä leijuu vielä isoja kysymysmerkkejä. Hakalla on iskun paikka ja onnistuessaan mahdollisuudet yltää mihin vain. 

– Jokainen seura on erilainen ja eri tilanteessa emmekä voi vaikuttaa heihin. Ainoa mistä meidän pitää huolehtia, on oma tekemisemme. Se mitä muut tekevät, on kannaltamme yhdentekevää. Keskittymisemme on pelkästään omassa joukkueessamme.

– Haluamme olla kilpailukykyisiä ja lähdemme voittamaan jokaista ottelua. Samalla haluamme, että sekä pelaajat että fanimme nauttivat pelistämme. Se petaa lähtökohdat myös hyville tuloksille, Smith naulaa. 

Kauden ensi-ilta lauantaina Tehtiksellä!

FC Haka saa lauantaina vastaansa viime kauden yllättäjäjoukkueen, Vaasan Palloseuran joka sijoittui Veikkausliigassa kolmanneksi.

Koskilaislähtöisen Jussi Nuorelan valmentama joukkue koki viime kauden jälkeen kuitenkin pahoja menetyksiä, kun sekä puolustuksen johtohahmo Juhani Pikkarainen vaihtoi maisemaa samoin kuin paras maalintekijä Peter Michael.

Menetyksiä on pyritty paikkaamaan hankkimalla puolustukseen topparit Martti Haukioja Seinäjoen Jalkapallokerhosta sekä guineabissaulainen Pedro Justiniano. Hyökkäykseen VPS tiedotti hankkineensa tällä viikolla nigerialaisen, 185 senttisen voimahyökkäjän Franklin Matibin. Toki joukkueen riveistä löytyy myös viime kauden loukkaantuneena ollut, mutta toissa kaudella Veikkausliigassa loistanut Kalle Multanen.

Vepsun kevätkauden esitykset ovat vaihdelleet huomattavan paljon, joten lauantaita silmälläpitäen on vielä hieman epäselvää ehtiikö Nuorela saamaan joukkueensa pelin raiteilleen vai loksahteleeko palaset kohdilleen vasta myöhemmin, kuten teki viime kaudella.

FC Hakan peli sen sijaan on kehittynyt johdonmukaisesti koko kevään ajan ja kuten valmennus peräänkuuluttaa, prosessi kehittyy koko ajan. Koskilaisten loukkaantumistilanne on kohtuullinen, sillä varmuudella poissa ovat ainoastaan loukkaantuneet Liam Hughes sekä Haymenn Bah-Traore. Päävalmentaja Andy Smith lähteekin luottavaisin sekä odottavin mielin omaan Veikkausliigadebyyttiinsä.

– Joukkue on innoissaan ja heillä on paljon energiaa, se on positiivista. Yritämme säilyttää tämän myös tulevaan otteluun!

– Odotan näkeväni voittavan joukkueen kentällä lauantaina. Olemme innostuneita, mutta pelaamme tosissamme ja ylpeydellä.

FC Haka – VPS lauantaina 6.4.2024 kello 17.00 Tehtaan kenttä.

Hanki lippusi kauden avaukseen täältä!

Lipunmyynti- ja otteluinfo

Lue myös: Veikkausliiga starttaa lauantaina – ”Jengi on innostunut ja haluaa näyttää!”

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT