Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Ossi Virta iloitsee Mestaruussarjaan pääsemisestä – ”Koko Haka-yhteisön saavutus”

FC Hakan esitykset ovat tällä kaudella antaneet niin pelaajille, katsojille kuin valmentajillekin aihetta tuuletuksiin. Apuvalmentaja Ossi Virran mukaan hyvin tehty työ kantaa nyt hedelmää.

Haka varmisti paikan Mestaruussarjassa voittamalla edellisottelussaan FC Hongan. Se tarkoittaa sitä, että tänä syksynä Haka pelaa ensi kesän europaikoista.

– Mielestäni tämä on koko Haka-yhteisön saavutus. Pelaajat tekevät joka päivä upealla asenteella töitä ja laittavat kaiken peliin, ja saman teemme me valmentajat. Kopissa on positiivinen ja hyvä ilmapiiri. Loistavasta kotiyleisöstämme on ollut ihan mieletön apu ja saamme siitä mielettömän määrän hyvää fiilistä.

– Hakassa on tapahtunut paljon positiivisia asioita ja se koostuu monista pienistä asioista. Teemun johtamana joukkueessa ja taustoissa on onnistuttu luomaan positiivinen ja kannustava ilmapiiri, joka on samanaikaisesti kilpailullinen ja vaativa. Psyykkisen valmennuksen avulla olemme keskittyneet niihin asioihin joita voimme kontrolloida. Olemme saaneet toisistamme kaiken irti ja sitä kautta on tullut myös tulosta, Virta kertaa kauden esitysten taustoja.  

Haka ei ole kehittynyt vain pelikentällä, vaan myös toimistolla on paiskittu hommia ja yhteistyökumppanit ovat olleet hienosti mukana. Kannattajien merkityksen näkee konkreettisimmin katsomalla Hakan kotiotteluiden saldoa: 11 ottelua ja seitsemän voittoa.

– Lopullista sijoitusta emme vielä tiedä, mutta isossa kuvassa paikka Mestaruussarjassa on Hakalle merkittävä. Hakan suurpäivien jälkeen olemme nyt palanneet Veikkausliigaan ja kahtena edelliskautena sijoitukset olivat 10., 8. ja nyt olemme neljäntenä. Jos vertaa viime vuosiin, niin tämän kauden menestys on ollut siinä mielessä poikkeuksellista. Tämä on kaikkien pitkäjänteisen työn tulosta – niin kaikkien seurassa mukana olevien, kannattajien kuin yhteistyökumppaneidenkin. Haka on kehittynyt taloudellisesti ja pelillisesti joka vuosi ja ottanut askeleita eteenpäin, Virta muistuttaa.

Pelillisesti etenkin Hakan hyökkäyspelaaminen on loksahtanut kohdilleen kesän aikana. Pelaajat ovat löytäneet yhteisen sävelen ja jälki on ollut hurjaa. Talvella kylvettyjä siemeniä niitetään loppusyksyn tärkeissä peleissä.

– Teimme talvella tietoisen valinnan, että keskitymme omaan pelaamisemme, kun mietimme pelitapaa, pelin rakennetta ja pelaamisen malleja. Olemme pyrkineet kehittämään heikkouksia ja vahvistamaan niitä olemassa olevia vahvuuksia. Sen jälkeen olemme löytäneet yksilöiden pelillisiä vahvuuksia ja saatu tuotua niitä tukemaan pelitapaamme. Sitä kautta olemme saaneet tuloksia.

FC Hakan lisäksi Mestaruussarjaan selvittivät tiensä HJK, KuPS, FC Honka, SJK ja FC Inter. Hakalla on siis enää todella kovia pelejä tällä kaudella, joissa kaikissa panos on himoituin mahdollinen – paikka eurokentillä ensi vuodeksi. Virran mukaan valmennus ei kaiva Mestaruussarjaan uutta kania hatusta, vaan joukkueessa on vahva luotto omaan tekemiseen.

– Emme ole tuijotelleet liikaa vastustajaa, vaan pääpaino on omassa pelaamisessa ja se jatkuu myös Mestaruussarjassa. Tietenkin tuomme pieniä lisämausteita ja saatamme tehdä pieniä viilauksia vastustajasta riippuen, muttemme lähde radikaalisti muuttamaan omaa pelaamistamme Mestaruussarjaa ajatellen.

Erityisesti alkukaudesta Hakalla oli vaikeuksia erikoistilanteiden puolustamisessa, mutta tällä hetkellä Hakalle tulee erikoistilanteissa onnistumisia molemmissa päissä kenttää. Virta kuitenkin muistuttaa, ettei kannata takertua vain yhteen pelin osa-alueeseen kokonaisuutta arvioitaessa.

– Erikoistilannepelaamiseen olemme panostaneet paljon ja siinä on tullut onnistumisia. Peli on kuitenkin isossa kuvassa kokonaisuus, jossa eri vaiheet on linkitetty toisiinsa. Meille on tehty maaleja monenlaisista tilanteista, ja meillä on monta juttua mitä voimme tehdä paremmin. Jos katsomme pallollista peliämme ja hyökkäystämme, niin maaleja on tullut ja peli rullaa. Kaikki on kuitenkin linkitetty toisiinsa ja kokonaisuuden pitää olla laadukasta. Emme voi puolustaa hyökkäyksen kustannuksella tai hyökätä puolustuksen kustannuksella.

Hakan peleissä on tällä kaudella riittänyt jännitystä ja tunteita. Hakan nousut tappioasemasta voittoon tai tasapeliin – viimeisimpänä esimerkkinä edellisottelu FC Honkaa vastaan – ja dramaattiset loppuratkaisut, ovat nostaneet tunteita myös vaihtopenkillä. TV-kamerat ovat saaneet kuviin milloin päävalmentaja Teemu Tainion kuin Virrankin tuulettamassa asiaan kuuluvalla tunteella oman joukkueensa onnistumisia.

Viime torstain FC Honka-ottelussa Virta heittäytyi kuin Shefki Kuqi konsanaan maalin jälkeen. Kauden aikana on nähty myös Cristiano Ronaldon ”siu-tuuletus”. Virran mukaan tuuletuksia ei ole sen kummemmin etukäteen mietitty, vaan ne tulevat siinä hetkessä.

– Tuuletukset tulevat kyllä spontaanisti, kun eletään pelin virtausten mukana. Sen jälkeen taas sitten aletaan heti miettiä peliä ja analysoida sekä oman joukkueen että vastustajan pelaamista. Vaikka välillä penkillä tulee juhlittua, niin päätehtäväni on kuitenkin tarkkailla ja analysoida peliämme eri vaiheissa suhteessa vastustajaan, ja miettiä miten pystyisimme kehittämään peliä ja mahdollisia muutoksia. Kun sitten kentällä tulee niitä onnistumisia, niin siitä sitten nauttii ja saattaa tulla tuuletettua, Virta kertoo.

Virta ei lupaa tuuletuksia jatkossa, mutta tunne saattaa ottaa vallan myös jatkossa.

– En mieti niitä etukäteen, vaan mietin että miten voin omalla panoksellani auttaa joukkuetta voittamaan. Jos onnistumme, niin tuuletuksia voi tulla tai olla tulematta. Hetkessä eletään jatkossakin kuten tähän asti.

FC Haka päättää runkosarjan sunnuntaina 11.9. kohdatessaan FC Lahden vieraskentällä. Vaikka Haka on varmistanut jo paikkansa Mestaruussarjassa, niin loppusijoitus on vielä auki. Panoksena on nelospaikka, ja sitä myöten paremmat lähtöasetelmat kauden loppuhuipennukseen.

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT