Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Oliver Whyte tuo juonikkuutta Hakan hyökkäyspelaamiseen

FC Hakan uusiseelantilaiskiintiö täydentyi alkuvuodesta, kun Oliver Whyte, 22, teki valkopaitojen sopimuksen. Whyte toivoo tuovansa juonikkuutta ja tehoja Hakan hyökkäyspelaamiseen.

Uusi-Seelanti tunnetaan urheiluhulluna maana, jossa rugby pitää selkeää ykköslajin asemaa. Whyten lajiksi valikoitui kuitenkin jalkapallo.

– Kouluumme tuli joku pitämään jalkapalloharjoituksia ja siitä se lähti. Pelasin nuorempana myös muun muassa rugbya, koripalloa, krikettiä ja vesipalloa, mutta pidin jalkapallosta eniten ja panostin siihen, ”Ollie” avaa päätymistään kuningaslajin pariin.

Whyte näkee eri lajien harrastamisen tärkeänä myös jalkapalloilun kannalta.

– Mielestäni monipuolinen harrastaminen on tärkeää. Jokainen laji tuo mukanaan jotain uutta opittavaa ja hyödynnettävää, on se sitten käsittelytaitoa, atleettisuutta tai koordinaatiota.

Whyte aloitti jalkapalloilun Wellington Phoenixissa ja nousi aina edustusjoukkueen porteille saakka. Kun tie edustukseen näytti olevan tukossa, niin Whyte päätti juniori-iässä lähteä hakemaan uusia tuulia Portugaliin Rio Aven alle 19-vuotiaiden joukkueeseen.

– Olin silloin Wellingtonin kakkosjoukkueessa ja minulla oli vaikeuksia murtautua ykkösjoukkueeseen, joten ajattelin olevan hyvä ajatus lähteä kokeilemaan Eurooppaan jotain uutta. Menin sitten Portugaliin ja se oli hauska kokemus. Siellä elämäntapa on vähän vastaavanlainen kuin Uudessa-Seelannissa, vaikka välimatkaa on 20 000 kilometriä. Molemmissa maissa tykätään ottaa rennosti.

Yhden Portugalissa vietetyn vuoden jälkeen Whyte siirtyi takaisin kotimaahansa Team Wellingtoniin. Yhden kauden jälkeen hän pakkasi jälleen laukkunsa ja suuntasi tällä kertaa Turkkiin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Istanbulsporiin. Siellä aika jäi lyhyeksi, sillä vuodenvaihteen jälkeen koitti paluu takaisin Team Wellingtoniin.

– Uuden-Seelannin liiga on puoliammattilaissarja, joten jos haluat pelata ammatiksesi, on sinun lähdettävä jonnekin muualle. Sitten minulle aukesi mahdollisuus lähteä Turkkiin, mutta se oli vaikea ajanjakso.

– Silloin korona oli valloillaan ja olin pitkälti lukittuna vain hotellihuoneeseeni. Maa ja kulttuuri olivat hyvin erilaisia mihin olin tottunut eikä siellä oikein mistään tullut mitään, joten päätin palata takaisin Uuteen-Seelantiin.

Paluu Uuteen-Seelantiin oli menestyksekäs, sillä saldona oli kaksi peräkkäistä mestaruutta ja viimeisenä vuotena maalikuninkuus.

– Mestaruudet ovat se syy miksi pelaa jalkapalloa. Voittaminen on kaikista parasta. Ensimmäinen kauteni oli vain puolikas, mutta toisella pelasin koko kauden ja voitin maalikuninkuuden.

Vahvan kauden jälkeen hän suuntasi jälleen katseensa ulkomaille. Tällä kertaa suuntana oli kylmä Pohjola, kun hän teki tammikuussa sopimuksen Hakan kanssa. Koskiin oli helppo tulla, sillä maanmies Logan Rogerson oli ennestään tuttu mies.

– Logan oli iso syy tulooni, sillä hän on yksi parhaista kavereistani. Kuulin agentiltani, että Teme on rakentamassa uutta joukkuetta ja hän saattaisi etsiä minun tyylistäni pelaajaa, joten ajattelin tämän olevan täydellinen mahdollisuus ja ihanteellinen paikka, Whyte kertoo päätymisestään Hakaan.

Uusiseelantilaisten yhteispeli on tuottanut tulosta jo talven aikana, kun Whyte varmisti Hakalle paikan Liigacupin välierässä puskemalla lisäajalla voittomaalin juuri Rogersonin syötöstä.

– Oli hienoa päästä tekemään voittomaali. Tampereella oli vielä paljon kannattajiamme, joten se teki siitä vielä paremman. Ei se mikään harjoiteltu kuvio meiltä ollut eikä ehkä ihan tyypillinen maali minulle, mutta tunnemme toisemme hyvin, joten ei se ihan sattumaa varmasti ollut, että Loganin keskitys löysi minut oikeassa kohdassa, Whyte kertaa maaliaan.

Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Talvinen Valkeakoski on ollut Whytelle uudenlainen kokemus, sillä Uudessa-Seelannissa ei juuri lunta tupruta vuoristoa lukuun ottamatta. Hän on kuitenkin viihtynyt uudessa seurassaan ja kotikaupungissaan.

– Olen nauttinut todella paljon. Seura ja pelaajat ovat tehneet sopeutumisen hyvin helpoksi ja pidän pelitavastamme. Valkeakoski on suhteellisen hiljainen paikka, mutta tykkään siitä.

Whyteltä on saatu välähdyksiä talven aikana siitä mitä kesällä tuleman pitää. Taitavalta ja näppärältä pelaajalta löytyy kikkavarastosta temppuja, jotka ihastuttavat varmasti myös tulevana kesänä Hakan kannattajia.

– Tykkään pelata kymppipaikalla saaden palloa jalkaan ja toimia linkkinä keskikentän ja hyökkäyksen välillä. Tykkään rakennella joukkuekavereilleni paikkoja ja ratkaista tarvittaessa myös itse. Olen luova pelaajaa sekä hyvä syöttelemään ja kuljettamaan. Myös erikoistilanteiden antaminen on vahvuuteni. Haluan maaleilla ja syötöillä auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon, Whyte kertaa vahvuuksiaan.

Veikkausliigan alku on jo ovella, sillä avauspotku potkaistaan lauantaina 2.4. Monissa etukäteiskaavailuissa Hakaa on povattu tämän kauden yllättäjäksi ja Whyte uskoo joukkueen potentiaaliin.

– Meillä on aika nuori joukkue, mutta samalla siinä on paljon taitoa ja potentiaalia. Emme ole hävinneet talven aikana peliäkään rankkarikisaa lukuun ottamatta. Toivottavasti pystymme jatkamaan samalla vireellä myös kauden aikana.

FC Hakan kausi alkaa herkullisella kotiottelulla paikallisvastustaja Ilvestä vastaan. Lisätietoa lipunmyynnistä ja ottelutapahtuman järjestelyistä löydät täältä.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT