Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Niklas Friberg halusi uuden startin Hakasta – ”Viime vuonna kehityin paljon kokonaisvaltaisesti”

Niklas Friberg, 24, oli viime kaudella yksi FC Hakan suurimmista onnistujista. Salossa jalkapallo-oppinsa saanut toppari tuli Hakaan aloittamaan puhtaalta pöydältä ja viime kauden päätteeksi pöydältä löytyvät Ykkösen vuoden puolustajan sekä Ykkösen mestaruuden pysti. Nyt hän on valmis ottamaan ison roolin Veikkausliigassa.

Halikosta kotoisin oleva Friberg aloitti jalkapallon Salossa paikallista nappulaliigaa vastaavassa lasten sarjassa. Jalkapallo ei ollut kuitenkaan hänen ainoa harrastuksensa. Hän pelasi muun muassa jääkiekkoa, kokeili yleisurheilulajeja laidasta laitaan ja ylipäänsä viihtyi erilaisten harrastusten parissa.

– Olen aina harrastanut monipuolisesti eri lajeja ja pelasimme kavereiden kanssa paljon pihapelejä. Nyt ei hirveästi ehdi jalkapallon ohella enää harrastaa, kun paukut eivät riitä ja lepohetket menevät palautumiseen. Lomalla sitten tulee pelailtua, Friberg kertoo.

Fribergin siirtyessä SalPan junioreihin, jolloin jalkapallosta alkoi tulla hieman tavoitteellisempaa.

– Meillä oli kilpajoukkue 12-vuotiaana ja meillä oli silloin motivoitunut porukka ja panostimme jalkapalloon. Joukkueesta muun muassa Oskari Jakonen pelaa tällä hetkellä TPS:ssa ja siitä joukkueesta 4-5 pelaajaa pääsi nuorten maajoukkueisiin.

Fribergin lahjat huomattiin nopeasti. Hän nousi jo nuorena mukaan SalPan Kakkosessa pelanneeseen edustusjoukkueessa ja vakiinnutti paikkansa miehistössä.

– Ensimmäisen Kakkosen pelini oli 15-vuotiaana Ilvestä vastaan syksyllä 2011, kun John Allen oli päävalmentajana. Seuraavana vuonna pelasinkin täyden kauden miehissä. Minulla ei ole itse asiassa kuin ihan joitakin A-junioreiden otteluita, kun pelasin miehissä koko ajan, Friberg avaa uransa alkuvaiheita.

Puolustaja myöntää, että 16-vuotiaana hyppääminen miesten peleihin oli iso, muttei mahdoton, hyppäys.

– Olihan se iso steppi, mutta mielestäni se oli juuri hyvään aikaan. Pärjäsin siellä ja ansaitsin paikkani joukkueessa.

– Oli kiva pelata heti miesten peleissä ja kehitykseni otti isoja harppauksia. Meillä oli SalPassa silloin kokenut joukkue, jossa oli paljon TPS:ssa liigaa pelanneita. Lämmöllä muistelen niitä aikoja. Se oli kivaa ja opettavaista aikaa.

Friberg tunnetaan nykyään topparina, mutta SalPassa pelipaikaksi vakiintui laitapuolustajan tontti.

– Olin juoksuvoimainen ja nopea pelaaja, joten juoksin laitaa ylös alas 90 minuuttia jaellen syöttöjä ja keskityksiä.

Fribergin tie vei Veikkausliigaan kesällä 2014, kun TPS nappasi lahjakkaan nuorukaisen riveihinsä. Pari vuotta myöhemmin pelipaikka vakiintui jälleen puolustuksen keskustassa.

– Vuonna 2016 pelasin joitain pelejä topparina ja sitten seuraavina kausina siirryin pääasiassa toppariksi. Topparin paikka tuntuu omimmalta.

Usean TPS-kauden aikana Friberg koki kahdesti putoamisen Veikkausliigasta sekä yhden nousun. Kauden 2018 päätteeksi oli kuitenkin aika uudelle sivulle uralla.

– Halusin vaihtaa maisemaa. Olin ollut Tepsissä 4,5 kautta vaihtelevassa roolissa ja halusin uudenlaisen startin, aloittaa puhtaalta pöydältä uudessa joukkueessa ja uudella paikkakunnalla. Olen ollut tosi tyytyväinen siirrostani Hakaan. Viime kausi oli erinomainen ja nousimme. Se oli yksi syy miksi tulinkin Hakaan, sillä halusin joukkueeseen, joka taistelee noususta ja paluusta Veikkausliigaan.

Friberg oli yksi Hakan viime kauden nimistä, sillä hän vakiinnutti heti paikkansa alakerran johtohahmona ja siitä oivana osoituksena valinta Ykkösen vuoden parhaana puolustajana.

– Eihän kausi olisi voinut mennä paremmin. Meillä oli niin hyvä joukkue kasassa. Pallollinen pelaamisemme oli niin hyvää, että itse sai vain katsella taustalla ja tarkkailla mistä vastustaja voisi hyökätä. Puolustimme ja hyökkäsimme koko joukkueena tosi hyvin. Oli helppoa ja turvallista pelata, kun Jacob [Bushue] ja ”Popo” [Anton Popovitch] hääräsivät siinä edessä.

Hakalla on ollut kova alku kaudelle, kun vastassa ovat olleet mestarisuosikkeihin lukeutuvat FC Honka ja HJK. Kun Ykkösessä Haka pystyi vielä dominoimaan pelejä, niin Veikkausliigassa tilanne on eri.

– Peli on tarkempaa ja välillä joudumme puolustamaan pidempiä aikoja matalalla. Vastustajat ovat parempia ja hyökkääjät kliinisempiä. Koko ajan täytyy olla varuillaan boksissa ja huomioida missä hyökkääjät ovat. HJK ja Honka ovat tämän kauden ennakkosuosikkien joukossa ja ne ovat olleet kovia pelejä.

Friberg oli yksi niistä harvoista Hakan pelaajista joilla oli liigakokemusta jo ennen tätä kautta. TPS:ssa liigapelejä kertyi vyölle yhteensä 33 ja ensimmäisen liigamaalinsa hän puski RoPS:n verkkoon perjantaina. Nyt hän kokee olevansa entistä valmiimpi Veikkausliigaan.

– Nyt olen vain topparina, kun TPS:ssa pelipaikka vaihteli. Olen myös henkisesti tällä hetkellä valmiimpi. Tietenkin koin olevani valmis Veikkausliigaan myös silloin aiemmalla kerralla, mutta rooli jäi silloin pienemmäksi. Varsinkin viime vuonna kehityin paljon kokonaisvaltaisesti.

Friberg on vakiinnuttanut paikkansa Hakan topparikaksikossa ja hän on talven aikana pelannut ennestään tutun Ville-Valtteri Starckin kanssa sekä saanut tällä kaudella rinnalleen Jonas Häkkisen.

– Heidän kanssaan on ihan loistava pelata ja se helpottaa, ettei ole mitään kielimuuria, vaan voidaan kommunikoida koko ajan suomeksi. On ihan sama kumman kanssa pelaa, niin tietää avun olevan vierellä koko ajan, Friberg kehuu kollegoitaan.

Vieruskaverin vaihtuminenkaan ei haittaa Fribergiä.

– Kaikki ovat pallollisesti hyviä ja kaikilla on vähän samanlainen pelitapa ja se helpottaa pelaamista.

Tulevaisuuden haaveet ovat Fribergillä samat kuin useimmilla suomalaispelaajilla.

– Totta kai haluaisin testata ulkomailla mihin rahkeet riittävät. Se on varmasti vastaus, jonka lähes kaikki jalkapalloilijat sanovat. Nyt kuitenkin keskitytään täysillä tähän kauteen ja meillä on kova fokus päällä tässä kaudessa.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT