Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Maximus Tainio haluaa tehdä läpimurron Veikkausliigassa

Maximus Tainio siirtyi täksi kaudeksi FC Hakaan Tottenhamin organisaatiosta ja tavoittelee nyt läpimurtoa Veikkausliigassa. Tainio joutui odottelemaan kansainvälistä pelilupaa pitkään ennen kuin pääsi hyppäämään kentälle ja on nyt nauttinut saamistaan minuuteista.

Maximus on Hakan päävalmentaja Teemu Tainion poika ja on päässyt kokemaan suurkaupunkien sykettä seuratessaan isäänsä ympäri maailmaa. ”Maxi” syntyi Ranskassa Auxerressa, josta perheen tie vei Lontooseen, Sunderlandiin, Amsterdamiin, New Yorkiin ja Helsinkiin. Sen jälkeen Maxi siirtyi Tottenhamin akatemiaan kunnes palasi tänä keväänä Suomeen Valkeakoskelle. Monista asuinpaikoista yksi nousee ylitse muiden.

– Kyllä New York on varmaan se suosikki. Siellä oli niin paljon tekemistä ja siellä futis alkoi tulla kunnolla mukaan.

– Ennen New Yorkia futis oli vähän sellaista, että katsoi mitä siitä tulee ja tykkäänkö edes siitä. New Yorkissa pääsin sitten kunnon joukkueeseen ja aloin tykätä siitä enemmän ja lopulta siitä tuli ainoa päämäärä.

Tainio siirtyi kesällä 2017 Tottenhamin akatemiaan. Vaikka murtautuminen edustusjoukkueessa jäi tekemättä, oli visiitti Pohjois-Lontoossa opettavainen.

– Se oli tosi hyvä kokemus. Siellä oppi ihan hemmetisti ja siellä oli hyviä valmentajia, kuten Scott Parker, joka on nyt Fulhamissa sekä muita entisiä pelaajia. Pääsin muutaman kerran ykkösjoukkueen kanssa treeneihin ja näki millaista se on ihan siellä huipulla. Harjoittelimme todella paljon ja homma oli ihan erilaista kuin vaikkapa Suomessa, vertailee Tainio.

Tainio pääsi mittaamaan taitojaan maailmantähtien kanssa muutamia kertoja.

– Ensimmäisen kerran kun pääsin ykkösjoukkueen mukaan, niin luulin harjoittelevani sinä päivänä oman ikäisteni kanssa. Sitten ykkösjoukkueen kakkosvalmentaja tuli ja sanoi, että tänään menen heidän mukaansa. Kyllähän siinä vähän jännitti, että miten pärjään. Pääsin kuitenkin hyvin heti rytmiin mukaan ja kaikki olivat tosi mukavia. Huomasin pärjääväni siellä treeneissä eikä se ollut mikään mahdoton juttu, vaan pysyin hyvin mukana.

Akatemiaelämä pyörii lähestulkoon täysin jalkapalloon ympärillä ja päivät venyivät pitkiksi. Rääkiksi saakka se ei kuitenkaan mennyt.

– Päivät alkoivat ysiltä ja loppuivat yleensä neljän aikaan. Se ei ollut ihan pelkkää treenaamista, vaan kävimme myös salilla ja uimassa ja niin edelleen. Missään vaiheessa ei tullut sellaista fiilistä, että kaikki olisi vähän liikaa, vaan he osasivat aika hyvin järjestää sen, ettei kaikki ole pelkkää harjoittelua koko ajan.

Tainio seurasi tietyllä tapaa isänsä jalanjälkiä, sillä Teemu pelasi Tottenhamissa kaudet 2005-2008. Vaikka Teemun peliajoista oli kulunut jo vuosikymmen, ”Tornion terrieri” oli jättänyt jälkensä seuraan.

– Osasin odottaa, että joku varmaan muistaa, mutta kyllä siellä lähes kaikki faijan muistivat ja tulivat juttelemaan hänestä.

Viimeinen vuosi Tottenhamissa oli Tainiolle kuitenkin vaikea. Loukkaantuminen aiheutti kehitykselle takapakkia eikä valmentajanvaihdos helpottanut murtautumista takaisin kokoonpanoon. Jalkapallo oli muuttunut yhtäkkiä nautinnosta pakkopullaksi ja koetteli myös mieltä.

– Tottenhamissa viimeisenä vuotena minulla oli kantapäävamma, jonka takia olin sivussa noin vuoden verran. Sinä aikana valmentaja ja pelaajat olivat vaihtuneet enkä tullut oikein toimeen uuden valmentajan kanssa. Siinä oli sellainen hetki, että oli kunnon masennus päällä.

Tainio päätti alkaa katsella muita vaihtoehtoja ja lopulta päätös siirtyä Hakaan oli helppo – samaan seuraan josta alkoi myös Teemun Veikkausliigaura. Tainiolla on vahvat sukulaissuhteet äitinsä puolelta Valkeakoskella ja päätöstä helpotti myös isän toimiminen Hakan päävalmentajana.

– Minulla oli ulkomailta tarjouksia, mutta halusin päästä pelaamaan kunnon miesten pelejä. Veikkausliigassa oli muitakin vaihtoehtoja, mutta faija sanoi, että Hakassa voisin saada peliaikaa ja hän on auttanut minua urallani eniten. Se tietenkin auttoi, että äidin puolelta lähes koko suku asuu Valkeakoskella. Englannissa saattoi olla välillä vähän yksinäistä, mutta jos täällä tulee tylsä hetki, niin voi aina käydä mummilla ja papalla tai nähdä serkkuja.

Ongelmia ei ole tuottanut sekään, että oma isä toimii joukkueen päävalmentajana.

– En ole koskaan ajatellut sitä sillä tavalla, vaan valmentaja on valmentaja ja sitten kentän ulkopuolella jutellaan enemmän perheasioita. Pystymme antamaan toisillemme myös palautetta ehkä vähän helpommin ja kyllä sitä on tullutkin, Tainio heittää.

Tainio teki Hakan kanssa sopimuksen jo toukokuussa, mutta joutui odottamaan pääsemistä tositoimiin heinäkuun lopulle, jolloin kansainvälinen siirtoikkuna avautui. Tainio haki ensin pelituntumaa Hakan yhteistyöseura AC Kajaanista ja on sen jälkeen päässyt tekemään debyyttinsä Veikkausliigassa.

– Pelasin pari peliä Kajaanissa ja ne olivat tärkeitä pelejä pitkän tauon jälkeen. Oli hyvä, että kävin siellä pelaamassa ja mielestäni olen nyt omalla tasollani. Veikkausliiga on hyvä ja fyysinen sarja, jossa tempokin on yllättävän kova.

Tainio on ehtinyt pelata viidessä Veikkausliigan ottelussa ja pitkän tauon jälkeen pelaaminen on tuntunut makoisalta.

– Kyllä se on maistunut hyvältä. Alkukausi oli tosi puuduttava ja vähän ärsyttävää, kun piti odotella pelilupaa. On ollut kiva saada minuutteja ja yritän päästä pelaamaan mahdollisimman paljon.

Tainio on monikäyttöinen pelaaja ja hänet onkin nähty tällä kaudella jo neljässä eri roolissa. Hän on pelannut keskikentällä sekä kymppipaikalla, laidassa että pohjalla sekä myös puolustuksen oikealla laidalla.

– Oma suosikkipaikkani on siinä kymppipaikalla kärjen alapuolella tai sitten keskikentän pohjalla. Ylipäänsä siinä keskellä pelin ytimessä. Ei minua haittaa muillakaan pelipaikoilla pelata, mutta ne ovat minun suosikkipaikkani.

Nyt Tainio hakee läpimurtoa Hakan paidassa ja Veikkausliigassa.

– Jos tässä kahden vuoden aikana pystyisi vakiinnuttamaan paikan Veikkausliigassa avauskokoonpanossa, niin sitten voi katsoa siitä eteenpäin. Tavoitteena ovat edelleen ulkomaan kentät.

Tainio ja Haka ovat seuraavan kerran tositoimissa tiistaina, kun Tehtaan kentällä pelataan Pirkanmaan derby. Ottelu alkaa kello 18.30.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT