Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Maissa Fall koki Puolassa jotain mitä ei halua enää kokea

Maissa Fall liittyi FC Hakan joukkueeseen viime kesänä ja pelasi itsensä loppukauden aikana Haka-kannattajien sydämiin.  Fall on kulkenut pitkän matkan Senegalista Valkeakoskelle ja matkan varrelle on mahtunut niin hyviä kuin huonojakin hetkiä.

Fallin elämä starttasi Senegalin Lingueressa, mutta muutti jo parivuotiaana Dakariin. Fall asui Dakarissa pääasiassa isovanhempiensa kanssa ja yli miljoonan asukkaan suurkaupungissa elämä oli hyvin erilaista kuin Valkeakoskella.

– Elämä ei aina ollut helppoa, mutta se oli hyvä kokemus siitä huolimatta, ensi viikolla 29 vuotta täyttävä Fall kertoo nuoruudestaan.

Jalkapallon pelaamisen hän aloitti paikallisessa joukkueessa ja jo 18-vuotiaana tuli lähtö Italiaan, jossa hänen perheensä asui.

– Olin Senegalissa yhden pääsarjajoukkueen akatemiassa, mutta toisena vuotena lähdin sitten Italiaan muun perheeni luokse.

Italiassa ovet isompiin maisemiin olivat aueta heti, mutta lopulta kirkkaimmat parrasvalot jäivät saavuttamatta. Fall joutui hakemaan vauhtia alemmilta sarjatasoilta ennen kuin haki uralleen uusia nosteita Ranskasta ja Italiasta.

– Olin ollut italialaisen amatöörijoukkueen mukana kuukauden, kun Serie A -joukkue Hellas Veronan henkilö näki minun pelaavan ja kutsui minut seuraan. Olin Veronan kanssa kaksi vuotta ja he halusivat tehdä kanssani sopimuksen, mutta entinen seurani Senegalissa halusi siirtosumman, jota Verona ei halunnut maksaa. Harjoittelin edustusjoukkueen kanssa, mutta olin pelaamatta pari vuotta.

– Menin sitten pelaamaan 4. ja 5. tasoille, sillä niiden ei tarvinnut maksaa siirtosummaa. Italiassa tilanteeni oli kuitenkin vaikea ja minusta tuntui, että hukkaan vain aikaani. Sitten sain tarjouksen Ranskassa, jossa pelasin loppukauden. Sen jälkeen siirryin Espanjaan, Fall kertaa uransa kulkua.

Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Espanjassa löysi Lealtadissa vakaat oltavat ja samalla hän sai vastuuta joukkueessa. Lealtad juhli Espanjan neljänneksi korkeimman sarjatason voittoa ja Fall pelasi vielä yhden kauden. Sen jälkeen suunnaksi tuli Puola ja sen ykkösdivarissa pelannut Sandecja Nowy Sacz, jossa Fall ehti pelata kaksi kautta ennen siirtymistään Hakaan.

Ikävä tapaus Puolassa

Fall on ehtinyt jo nähdä ja kokea urallaan paljon.

– Se ei ole aina ollut helppoa – varsinkin, kun on joutunut olemaan kaukana omasta perheestä. Siitä huolimatta kaikki ovat olleet hyviä kokemuksia ja olen tavannut matkan varrella hyviä ihmisiä. Ainoastaan Puolassa oli yksi ikävä tilanne.

Tilanne johon Fall viittaa tapahtui marraskuussa 2022, kun Sandecja kohtasi Puolan cupin ottelussa Slask Wroclaw’n. Ratkaisua haettiin rangaistuspotkukilpailusta ja maalin takana olleet Slaskin kannattajat alkoivat pilkata Fallia rasistisesti.

– Pelin aikana olet niin keskittynyt siihen, ettet juuri noteeraa mitä katsomossa tapahtuu tai huudetaan. Rangaistuspotkukilpailun aikana on kuitenkin aivan hiljaista ja se on vain se yksi tilanne. Siinä tuollaiseen kiinnittää enemmän huomiota, Fall kertoo tilanteesta.

– Huomasin vastustajien kannattajien huutelevan ja elehtivän rasistisesti. Menin sanomaan erotuomarille, etten halua laukoa, mutta hän sanoi, että minun täytyy vetää. Minun oli vedettävä, sillä muuten peli olisi päättynyt siihen, Fall jatkaa.

Fall sai tukea joukkuekavereiltaan, sillä Sandecjan kapteeni meni ilmoittamaan erotuomarille joukkueen marssivan kentältä solidaarisuuden eleenä Fallia kohtaan. Sandecja ei enää palannut kopista ja joukkue tuomittiin hävinneeksi.

Tulos on kuitenkin vain sivuseikka, kun pelaaja saa osakseen rasismia. Fall kertoo avoimesti vaikeasta aiheesta ja siitä millaisia vaikutuksia sillä oli.

– Se oli paska kokemus. Se oli niin vaikea hetki ja tilanne. Joskus tietenkin voi olla joku yksittäinen idiootti, joka huutelee katsomossa, mutta kun huutajia ja elehtijöitä on parisataa, niin se tekee tilanteesta entistäkin vaikeamman. Se tuntui tosi paskalta. Rasismi ei kuulu urheiluun, jalkapalloon eikä ylipäänsä elämään, Fall korostaa.

Haka-yhteys jo ennestään

Viime kesänä Fall päätti etsiä uusia haasteita ja suunnaksi tuli FC Haka. Fallilla oli yhteyksiä Hakaan jo aiemmin, sillä hän pelasi Hakan entisen toppari Luiyi de Lucasin kanssa yhdessä Espanjassa.

– Olimme Luiyin kanssa kämppiksiä ja olemme hyviä ystäviä. Hän on vähän hullu tyyppi, mutta tosi mukava, Fall naureskelee.

Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Ennen siirtymistään Puolaan Fall oli myös Hakan kiikarissa, mutta tuolloin hänen tiensä ei vielä vienyt Valkeakoskelle.

– Haka olisi halunnut minut, mutta minun olisi pitänyt tulla ensin testiin. Puolassa minua odotti valmis sopimus, joten valitsin mieluummin sen.

Fall oli isossa roolissa viime loppukauden aikana, kun hän otti nopeasti paikkansa valkopaitojen keskikentältä. Pitkäraajainen keskikenttäpelaaja tuntui olevan aina oikeassa paikassa ja sai kaivettua pallon jalkoihinsa.

– Juttelin paljon Teemun [Tainio] kanssa ennen tuloani tänne ja halusin saada mahdollisimman paljon tietoa seurasta. Tiesin, että joukkueella oli vaikea tilanne ja minulle oli kaavailtu isoa roolia.

– Aloitin ensimmäisen pelin vaihdossa ja silloin pystyin oppimaan hieman millainen sarja on. Hiljalleen oma pelini alkoi myös sujua paremmin ja koko joukkue pelasi hyvin ja yhtenäisesti. Olen tykännyt olla täällä paljon.

Talvi uusi kokemus

Jos Fall on pelikentällä sopeutunut hyvin, niin Suomen talvi vaatii vielä hieman totuttelemista. Hän kasvoi Dakarin helteissä ja Italiassa pelatessaan hänen seuransa sijaitsivat pääasiassa Toscanan idyllisissä maisemissa. Suomen talvi oli hänelle uusi, mutta samalla mieluinen, kokemus.

– Se on aivan hullua. En ole kokenut mitään vastaavaa, Fall hörähtää nauruun kysyttäessä Suomen talvesta.

– Puolassakin saattoi olla kylmä, mutta ei mitään tämän kaltaista mitä täällä on ollut. On ollut hienoa kokea jotain tällaista täysin uutta. Talvi on samalla ollut todella kaunis.

Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Fallin perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksivuotias tytär, jotka eivät vielä viime vuonna tulleet hänen mukanaan Suomeen vaimon töiden takia. Toiveissa on kuitenkin, että kevään aikana perhe vihdoin yhdistyy.

– He halusivat tulla tänne jo aiemmin, mutta oli vielä vähän liian kylmä. Toivottavasti he tulisivat nyt maaliskuun aikana.

Ulkomaalaispelaajan haasteisiin saattaa kuulua se, että perheellä ei ole aina mahdollisuutta seurata perässä. Uuden maan ja kulttuurin lisäksi pelaajat joutuvat sopeutumaan myös eron tuomaan ikävään.

– Se on tietenkin vaikeaa ja jokainen voi omalta kohdaltaan kuvitella millaista on olla pitkiä aikoja pois perheen parista. Viime vuonna oli kuitenkin helpompaa, kun pelit olivat käynnissä ja joukkueella meni hyvin. Nyt kausi ei ole sillä tavalla käynnissä, niin on ollut hieman vaikeampaa. Toivottavasti saisin heidät pian tänne.

Vaikka Fallilla on vielä useita hyviä pelivuosia edessään, niin myös uran jälkeiset ajat ovat mielessä. Hän on viettänyt viimeisen vuosikymmenen poissa kotimaastaan ja uran jälkeen tarkoituksena on palata takaisin juurille.

– Afrikassa ollessaan isäni oli maanviljelijä. Haluan palata urani jälkeen hänen kotikyläänsä ja seurata niitä töitä ja yrittää auttaa perhettäni sillä tavalla.

Hakan joukkue viettää parhaillaan hyvin ansaittua talvilomaa, jonka jälkeen alkaa loppukiri kohti 6.4. alkavaa kautta. Fall katsoo positiivisena tulevan kauden lähtökohtia.

– Meillä on paljon laatua joukkueessa ja meillä on hyvä joukkue. Jos jatkamme kovaa työntekoa, niin uskon meidän pystyvän saavuttamaan jotain erityistä tällä kaudella, sympaattinen keskikenttäpelaaja toteaa.

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT