Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Lee Erwin valmiina kauteen – ”Meillä on hyvä joukkue kasassa”

FC Hakan hyökkäysosasto sai kovan vahvistuksen alkuvuodesta, kun yli 100 ottelua Skotlannin Valioliigassa pelannut Lee Erwin, 28, siirtyi Hakaan. Erwin odottaa mielenkiinnolla tulevaa kautta.

Erwin on toisen polven jalkapalloilija, sillä hänen isänsä pelasi pitkän uran Skotlannin sarjoissa. Niinpä jalkapallo tuli verissä myös Lee-pojalle eikä lajivalintaa tarvinnut nuorena paljon miettiä.

– Jalkapallo on iso juttu Skotlannissa ja suurin osa nuorista pelaa jalkapalloa. Itse olen pelannut pienestä pitäen ainoastaan jalkapalloa, Erwin kertoo.

Erwin on Motherwellin kasvatti, joka nousi lopulta edustusjoukkueeseen saakka. Hän teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa 18-vuotiaana ja pääsi debytoimaan kasvattajaseurassaan pari vuotta myöhemmin vuonna 2014.

– Nousin askel kerrallaan kohti edustusjoukkuetta. Oli hienoa päästä debytoimaan kasvattajaseurassa.

Erwinin ensimmäinen kausi Motherwellissä oli menestyksekäs, sillä nuori peluri iski avauskaudellaan viisi maalia Skotlannin liigassa. Sen jälkeen Englannin Championshipissä pelannut Leeds iski silmänsä nuorukaiseen ja tarjosi sopimusta. Aika Leedsissä oli kuitenkin vaikea eikä hän pystynyt lyömään itseään läpi. Kahden kauden aikana Championshipissä kertyi yhteensä 11 ottelua ja hän vietti molempina kausina osan myös lainalla sarjaporrasta alempana.

– Tavoitteeni on aina ollut pelata huippusarjassa ja Championship on sellainen. Leeds on iso seura, joten kaikki oli vähän erilaista kuin Skotlannissa. Se oli hieno kokemus, vaikkei se aivan suunnitelmien mukaan mennytkään.

Toisen Leeds-kautensa Erwin vietti kokonaan lainalla Oldhamin riveissä League Onessa. Kausi oli erinomainen, sillä hän teki joukkueelle tuolloin kahdeksan maalia.

– Se oli hyvä kausi. Nautin todella pelaamisesta siellä silloin.

Erwin palasi Skotlantiin ja tällä kertaa seurana oli Kilmarnock. Ensimmäinen kausi sujui hyvin, kun hän teki viisi maalia. Seuraavalla kaudella suunnaksi tuli hieman erilainen Iran, kun entinen Real Madridin ja Walesin päävalmentaja John Toschack houkutteli hänet Tractor Sazin joukkueeseen.

– Se mahdollisuus tuli täysin puskista. Halusin kokeilla jotain uutta, joten päätin lähteä Iraniin pelaamaan.

Erwinin alku Iranissa oli vahva, kun hän teki alkukaudesta heti neljä maalia, johon mukaan mahtui hattutemppu seitsemään minuuttiin. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.

Erwin ei saanut enää vastuuta eikä elämä kentän ulkopuolellakaan ottanut sujuakseen.

– Siinä oli paljon kaikenlaista, joista en voi edes oikeastaan puhua. Meillä oli aika paljon erimielisyyksiä seuran kanssa joita ratkottiin lopulta oikeudessa asti. Kulttuuri oli siellä hyvin erilainen ja kokemuksena se oli myös erilainen.

Erwin palasi takaisin kotimaahansa ja tällä kertaa Ross Countyn joukkueeseen ja ennen Hakaa viimeiset 1,5 kautta menivät St. Mirrenissä. Viime kaudella St. Mirrenissä hän kuului vielä joukkueen luottopelaajiin ja maaleja syntyi kauden aikana kolme. Tällä kaudella vastuu jäi kuitenkin pieneksi ja hän halusi uuden mahdollisuuden jossain muualla.

Sellainen mahdollisuus avautui Suomessa ja Hakassa.

– En tiennyt suomalaisesta jalkapallosta juuri mitään. Juttelin päävalmentajan kanssa ja hän oli hyvin kiinnostunut saamaan minut joukkueeseen. Tiesin hänen olevan entinen huippupelaaja ja uusi mahdollisuus innosti minua. Tämä oli minulle hieno tilaisuus kokeilla jotain uutta.

Erwin on ehtinyt olla Hakan kanssa reilun kuukauden ajan ja on päässyt hyvin joukkueen mukaan.

– Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin ja odotan innolla alkavaa kautta. Tämä on ollut hyvä kuukausi. Joukkue ja seura ovat ottaneet hyvin vastaan ja sopeutuminen on ollut helppoa, Erwin kiittelee.

Erwin on ehtinyt saada tuntumaa suomalaiseen jalkapalloiluun Liigacupin pelien ja harjoitusotteluiden myötä.

– Pelin taso on hyvä ja odotan, että pääsemme vihdoin tositoimiin.

Erwin ei ole vielä Hakan paidassa maalitiliään avannut, mutta hän on osoittanut pelimiehen elkeitä talven otteluissa. Lähes 190-senttinen target-hyökkääjä on näyttänyt pääpelivoimaansa, mutta pelkkä pitkien pallojen kohde hän ei ole. Hän pystyy viimeistelemään myös molemmilla jaloilla sekä rakentamaan myös maalipaikkoja joukkuekavereilleen.

– Olen vahva pelaaja ja tykkään saada palloa jalkaan. Maalinteon lisäksi tykkään myös luoda maalipaikkoja, Erwin kuvailee itseään pelaajana.

Monien papereissa Erwin on tullut Hakaan ykköshyökkääjän viitta harteillaan.

– En ota paineita sellaisista asioista. Tavoitteenani on pelata mahdollisimman hyvin ja sitä kautta auttaa joukkuetta voittamaan.

Ennen kautta eri medioiden kausiennakoissa FC Haka on nostettu yhdeksi tämän kauden yllättäjäksi Veikkausliigassa. Erwinillä onkin vahva luottamus Hakan tulevan kauden iskukykyyn ja potentiaaliin.

– Meillä on hyvä joukkue kasassa. Talven pelit menivät osaltamme hyvin ja siitä lähdetään jatkamaan kauteen.

Erwin ja kumppanit pääsevät irti lauantaina, kun pitkään odotettu Veikkausliigan avauskierros on edessä. Hakan kausi alkaa hienoimmalla mahdollisella tavalla, kun Tehtaan kentälle saapuu vieraaksi rakas paikallisvastustaja Ilves. Ottelu alkaa kello 17.00 ja lipunmyynnistä sekä muista otteluun liittyvistä käytännöistä lisätietoa löytyy täältä.

Lauantaiksi on luvattu pirtsakkaa kevättalvista säätä, joten kannattaa pukeutua lämpimästi.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT