Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kylmä sää ei yllättänyt Luiyi de Lucasta – ”Pakkasin kaikki talvivaatteeni mukaan”

FC Haka vahvisti rivejään elokuun lopulla hankkimalla Luiyi de Lucasin. Dominikaanisesta tasavallasta lähtöisin toppari on viettänyt suurimman osan elämästään Espanjassa, mutta on sopeutunut hyvin Suomeen ja Valkeakoskelle.

De Lucas syntyi Karibialla sijaitsevassa saarivaltiossa elokuussa 1994, mutta muutti jo kolmevuotiaana Espanjaan. Dominikaanisen tasavallan lisäksi häneltä löytyykin myös Espanjan kansalaisuus. Jalkapallo on ollut hänen elämässään vahvasti läsnä jo heti pienestä pojasta lähtien.

– Aloin pelata jalkapalloa kolmevuotiaana paikallisessa jalkapallokoulussa. Lisäksi pelasin koulussa ja kavereideni kanssa kadulla. Pidin myös koripallon pelaamisesta, pyörällä ajosta ja monesta muusta asiasta, de Lucas kertoo jalkapallouransa juurista.

De Lucas vietti nuoruusvuotensa Madridin alueen seuroissa ja aloitti ammattilaisuransa Espanjan alemmilla sarjatasoilla. Vuonna 2017 hän piipahti synnyinmaassaan pelaamassa ennen paluuta takaisin Espanjaan. Seuraavana vuonna hän palasi kuitenkin takaisin Dominikaaniseen tasavaltaan, kun hän teki sopimuksen paikallisen suurseura Cibao FC:n kanssa. Tuona vuonna Cibao pääsi juhlimaan myös Dominikaanisen tasavallan liigamestaruutta, kun se voitti finaalissa Atletico de San Franciscon 1-0.

– Se oli hieno kokemus, joka auttoi minua saamaan tunnustusta kotimaassani. Olin innoissani voitettuamme mestaruuden. Lisäksi se oli vapauttavaa, sillä meiltä vaadittiin mestaruutta kaikin tavoin, de Lucas muistelee.

Vuonna 2018 täyttyi myös toinen de Lucasin unelma, kun hänet kutsuttiin mukaan Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen mukaan. De Lucas on edustanut maataan neljässä Nations Leaguen ottelussa.

– Olen tehnyt kovasti töitä koko urheilu-urani ajan, jotta minulla olisi mahdollisuus edustaa maatani, eikä se ole aina ollut helppoa. Kun maajoukkueeseen pääsyn aika koitti, oli se enemmän kuin unelmien täyttymys. En unohda sitä koskaan.

Mestaruusvuoden jälkeen de Lucas palasi Espanjaan ja pelasi ennen Hakaan siirtymistään Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Sen jälkeen hän päätti kuitenkin vaihtaa maisemaa.

– Managerini kertoi minulle Hakasta ja pidin ideasta, hän kertoo päätymisestään Suomeen.

– En tiennyt Suomesta mitään muuta kuin sen, että siellä on kylmä. Jalkapalloilullisesti ainoa asia jonka tiesin oli HJK, kun he pelasivat Barcelonaa vastaan joitakin vuosia sitten.

De Lucas vietti ensimmäiset kaksi viikkoa Suomessa karanteenissa ja nousi sen jälkeen heti isoon rooliin Hakan puolustuksen keskustassa. 194-senttinen pelaaja on osoittanut pääpelivoimansa jo molemmissa päissä kenttää ja hän on tuonut fyysisyyttä puolustukseen. Sopeutuminen on sujunut hyvin myös pelikentän ulkopuolella.

– Olen tykännyt Suomesta paljon ja erityisesti ihmisistä täällä. Valkeakoski on myös kaunis paikka.

Edes loppusyksyn kylmenevät säät eivät ole vaivanneet lämpöön tottunutta pelaajaa.

– Olen myös Espanjassa pelannut kylmissä säissä ja lumisateessa. En kuitenkaan pidä kylmästä niin paljon, ja pakkasin kaikki talvivaatteeni mukaan, kun tulin tänne, de Lucas naurahtaa.

Tulevaisuuden haaveet topparilla ovat korkealla.

– Haluaisin pelata Valioliigassa, Mestarien liigassa ja Dominikaanisen tasavallan kanssa MM-kisoissa.

Veikkausliiga päätti torstaina, että kausi päättyy runkosarjaan ja näin varmistui myös se, että FC Haka pelaa Veikkausliigassa myös ensi kaudella. Hakan viimeinen ottelu on edessä 4.11., kun IFK Mariehamn saapuu Tehtaan kentälle. Ottelun lipunmyynnistä lisätietoja täältä.

Kuva: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT