Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Kiertokapula näkyy ja kuuluu Valkeakoskella

”Haka ja Kiertokapula nauttivat puhtaasta pelistä. Laittakaa tekin roskat roskikseen, niin Kiertokapula hoitaa loput.” Jos tämä lainaus ei ole tuttu, on edellisestä vierailuistasi Tehtaan kentällä aivan liian pitkä aika. Kiertokapulan äänimainos on kaikunut Tehtiksen kaiuttimista yleisön korviin jo useamman eri kuuluttajan lukemana.

Kolmen maakunnan alueella toimiva ja 12 eri kunnan omistama Kiertokapula on vuonna 1993 perustettu jätteenkäsittelyalan yritys. Kiertokapulan pohjoisin omistaja, eli Valkeakoski, tuli mukaan vuonna 1997.

Yhteistyö Hakan kanssa on 60 henkilöä tällä hetkellä työllistävälle yritykselle tärkeä asia Valkeakoskella näkymiseksi. Ja kyse on nimenomaan yhteistyöstä, ei yksipuolisesta rahan kantamisesta Tehtaan kentälle.

– Toistakymmentä vuotta olemme olleet jo Hakan tukena, eikä tässä ole tietenkään kyse vain siitä, että raha vaihtaa omistajaa, vaan totta kai odotamme myös vastiketta rahalle, Kiertokapulan toimitusjohtaja Kari Mäkinen valottaa yhteistyön taustoja.

Vastiketta Kiertokapula on myös rahalleen saanut muutenkin kuin näkemällä Hakan taistelemassa pisteistä Suomen jalkapallokentillä.

– Meillä on ollut TyKy-päiviä Tehtaan kentällä, olemme kuulleet valmentajan luentoja, pelaajien kuulumisia ja valmentajat ovat käyneet meidän TyKy-päivillä kertomassa esimerkiksi joukkuehengen rakentamisesta, Mäkinen luettelee monia yhteistyön muotoja.

Näkyvyys Hakan peleissä ja Valkeakoskella ylipäätään on totta kai myös olennainen osa yhteistyötä. Kiertokapula haluaa sitouta omistajapaikkakuntiin ja olla mukana asukkaiden elämässä muutenkin kuin postilaatikkoon ajoittain tupsahtavan laskun muodossa.

– Kyllä me haluamme olla osa yhteisöä ja sitouta paikkakuntaan niin, että kuntalaiset pääsevät näkemään meidän työmme jäljen. Aktiivinen toimiminen omistajakunnassa avaa puolestaan lisää ovia myös meille.

Kiertokapulan näkyminen Valkeakoskella ei suinkaan rajoitu Tehtaan kentälle tai siihen, että jätteet katoavat roskalaatikosta, vaan yhteiskuntavastuun kantaminen on myös tärkeä osa Kiertokapulan toimintaa. Se on ollut sitä yrityksen perustamisesta saakka.

– Me olemme Hakan kanssa tiiviisti mukana nuoristyössä myös Hakan junioreiden kautta ja myös haastavassa elämäntilanteessa olevia nuoria olemme olleet mukana auttamassa, Mäkinen kertoo.

Jätteenkäsittelyn saralla Kiertokapula näkyy Valkeakoskella parhaiten Lumikorvessa sijaitsevan jätteenkäsittelyalueen myötä. Edelläkävijän rooli alalla ei myöskään ole Kiertokapulalle vieras sen enempää kansallisesti kuin kansainvälisestikään.

– Me aloitimme jätteiden energiahyötykäytön yhdessä Ekokemin kanssa ensimmäisinä Suomessa jo vuonna 2007, eli ensi vuonna tulee 10 vuotta täyteen.

– Teemme yhteistyötä myös ST1-huoltamoketjun kanssa. Vuodesta 2009 lähtien meidän keräämäämme biojätettä on hyödynnetty maailman ensimmäisessä biojätteestä etanolia valmistavassa laitoksessa Hämeenlinnassa, Mäkinen iloitsee.

Hakan kanssa vietettyjen yhteisten vuosien varrella Kiertokapulalla on ollut myös useampia kummipelaajia Hakan riveissä. Tällä hetkellä firman logoa paidassaan kantaa Hakan nuori ja lupaava keskikenttäpelaaja Niilo Mäenpää.

– Kyllä ehdotus Niilosta kummipelaajana tuli Hakan suunnalta, mutta Niilohan on Hämeenlinnasta kotoisin, joten hän sopii meille hyvin, kun pääkonttorikin on täällä Hämeenlinnassa, Mäkinen naurahtaa.

Hakan pelejä Mäkinen seuraa aktiivisesti tavalla tai toisella.

– Muutamissa peleissä olen ehtinyt Tehtiksellä käymään tällä kaudella ja jos en paikan päälle ehdi, niin sitten seuraan otteita lehdistä. Edellisen kerran olin KTP-pelissä ja kyllähän siinä peli näytti ihan hyvältä. Kyllä siitä olisi voitto pitänyt ottaa.

Kauden 2016 Haka on Mäkisen mieleen, vaikka tulokset eivät kärkikahinoihin asti olekaan tällä erää riittäneet.

– Hakalla on hyvä ja nuorekas joukkue. Paljon on potentiaalia ja onhan esimerkiksi meidän kummipelaajamme myös maajoukkuemies.

Haka taistelee seuraavan kerran pisteistä Tehtiksellä lauantaina 3.9. jolloin vastaan saapuu KPV Kokkolasta. Ottelu alkaa Tehtaan kentällä kello 16.00.

(Kuva: Annu Arola)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT