Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Joni Mäkelä kävi testissä Luxemburgissa

Hakan keskikenttäpelaaja Joni Mäkelä kävi heinäkuun alussa testileirillä luxemburgilaisen FC Union Titus Petingenin riveissä. FC Titus Petingen perustettiin keväällä 2015, kun CS Petingen ja FC Titus Lamadelaine yhdistyivät. Maansa pääsarjaan heti ensimmäisen kauden jälkeen noussut seura otti yhteyttä Mäkelän luxemburgilaiseen agenttiin ja halusi koskilaislähtöisen pelimiehen näytille.

Mäkelälle reissusta Keski-Eurooppaan jäi hyvä fiilis ja kuva itse seurasta oli myös myönteinen. Niin ikään lähtö Valkeakoskelta reissuun sujui mutkattomasti.

– Kaikin puolin jäi hyvä fiilis reissusta ja sen annista. Luxemburgissa vastaanotto oli hyvä ja kun kysyin Hakan päässä lupaa lähteä testiin, asiaan suhtauduttiin myönteisesti ja kannustavasti niin valmennuksessa kuin joukkueenkin sisällä, Mäkelä kertoo.

Hakan päävalmentaja Kari Martonen on luonnollisesti iloinen suojattinsa mahdollisuudesta näyttää taitojaan luxemburgilaisten riveissä.

– Kyllä tässä töitä tehdään sen eteen, että pelaajat kehittyvät ja pääsevät sitä kautta näyttämään taitojaan ja kokeilemaan siipiään myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Se on yksi tärkeä ajatus minulla valmentajana, Martonen kertoo.

Kutsut testileireille kertovat myös siitä, että seuratasolla Hakassa tehdään isoja asioita oikein jokapäiväisessä tekemisessä.

– Niinhän se menee, että yksittäisen pelaajan on vaikea onnistua, jos joukkue kokonaisuutena ei onnistu. Kyllä se kertoo juuri siitä, että asioita on tehty seurana ja joukkueena oikein, Martonen iloitsee.

Syksyllä 23 vuotta täyttävä Mäkelä on käynyt aiemminkin urallaan testileireillä Saksassa, Englannissa ja Skotlannissa. Vaikka kyseiset maat ovatkin monilla mittareilla Luxemburgia kovempia jalkapallomaita, ei Mäkelä löydä merkittäviä eroja itse leirien sisältöihin.

– Aika samanlaisia ne leirit olivat kaikkialla. Englannissa pelattiin enemmän trial matcheja, kun taas Luxemburgissa oltiin nyt enemmän oman joukkueen kanssa treenaamassa, se oli ehkä se suurin ero, Mäkelä muistelee.

Leirin aikana Mäkelälle muodostui myös kuva paikallisen jalkapallopääsarjan pelillisestä tasosta.

– Kyllä se varmaan Veikkausliigaan vertautuu ihan hyvin. Mitään HJK:n kaltaista kestomenestyjää ei tunnu olevan, mutta muuten esimerkiksi europeleissä luxemburgilaiset tuntuvat tippuvan peleistä suunnilleen samoilla kierroksilla kuin suomalaiset joukkueet, Mäkelä vertailee.

Hyvin menneen testileirin jälkeen FC Union Titus osoitti kiinnostusta hankkia Mäkelän, mutta jatkosta on vielä liian aikaista sanoa sen enempää.

– Kyllä viesti oli se, että he haluaisivat minut riveihinsä, mutta katsotaan nyt miten asiat etenevät, Mäkelä pohtii.

SJK:ssa toimitusjohtajankin toiminut päävalmentaja Martonen tietää, että nykyään jalkapallon parissa asioita saattaa tapahtua nopeastikin.

– Pelaajia siirtyy jatkuvasti seuroista toisiin ja asiat voivat edetä vauhdilla. Vielä ei kuitenkaan ole Mäkelän mahdollisesta siirrosta sen enempää kerrottavaa. Otetaan kantaa sitten tarkemmin, jos jotain konkreettista tapahtuu, Martonen pohtii.

Leiriltä palannut Mäkelä on jälleen Hakan käytössä, kun Ykkönen on saavuttanut puolivälinsä. Sarja on ennätystasainen ja Haka on täysillä mukana kärkikahinoissa. Loppukauden tavoitteet ovat selvät Mäkelälle niin joukkueen tasolla kuin henkilökohtaisestikin.

– Kyllä me noususta halutaan vääntää loppuun asti. Sarja on todella tasainen ja kuka tahansa voi näemmä voittaa kenet tahansa ja kun joukkueet pelaavat ristiin, niin voittoputkella voisi ratkaista tilannetta jo hyvinkin omaksi edukseen.

– Henkilökohtaisella tasolla haluan tietenkin pelata mahdollisimman paljon ja auttaa Hakaa menestymään sillä tavoin. Totta kai tavoitteena on ottaa myös se seuraava askel uralla eteenpäin, Mäkelä päättää.

Hakan seuraava ottelu on Tammisaaressa EIF:ää vastaan sunnuntaina 17.7. kello 18.30. Seuraava kotiottelu pelataan musarilauantaina 30.7. jo kello 14.00 alkaen.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT